Preţurile petrolului au scăzut marţi. Traderii cântăresc perspectivele economice

24 Ian. 2024, 11:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Ian. 2024, 11:19 // Actual //  Lupu Eduard

Preţurile petrolului au scăzut marţi, deoarece traderii au cântărit întreruperile producţiei din SUA şi tensiunile din Orientul Mijlociu şi Europa faţă de creşterea ofertei de ţiţei din Libia şi Norvegia, transmite agenția Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au pierdut 51 de cenţi, sau 0,6%, la 79,55 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA au scăzut cu 39 de cenţi, sau cu 0,5%, la 74,37 dolari pe baril.

Contractele futures pentru petrol au rămas volatile, deoarece incertitudinea a persistat în jurul mai multor indicatori de cerere şi ofertă.

“Traderii cântăresc perspectivele economice, ratele dobânzilor, OPEC+ şi riscul de întrerupere a aprovizionării ca urmare a evenimentelor din Marea Roşie. Nu avem mai multă claritate cu privire la niciuna dintre acestea decât eram acum câteva săptămâni”, a declarat analistul OANDA Craig Erlam.

Preţurile ţiţeiului au crescut luni cu aproximativ 2%, după ce o lovitură a unei drone ucrainene asupra terminalului de export de combustibil din Marea Baltică al Novatek, Ust-Luga, lângă cel de-al doilea oraş al Rusiei, Sankt Petersburg, a stârnit îngrijorări privind aprovizionarea.

În Orientul Mijlociu, tensiunile au crescut după ce forţele americane şi britanice au efectuat o a doua rundă comună de lovituri asupra poziţiilor Houthi din Yemen.

”Avem presiunile geopolitice care nu sunt suficiente pentru a ridica cu adevărat piaţa petrolului, dar sunt suficiente pentru a împiedica piaţa să ajungă la un nivel minim”, a spus Bob Yawger, directorul pentru contracte futures pentru energie la Mizuho Bank.

Constrângerile de aprovizionare din SUA au contribuit, de asemenea, la limitarea scăderii preţurilor.

Peste 20% din producţia de petrol din Dakota de Nord a rămas închisă din cauza vremii reci şi a provocărilor operaţionale, a declarat autoritatea care administrează conductele în acest stat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău