Prietenul lui Putin, lovitură de imagine! Deși cumpără gaz rusesc, nemulțumirile populației clocotesc 

30 Ian. 2023, 04:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Ian. 2023, 04:59 // Actual //  Lupu Eduard

Ungaria a fost singura ţară din NATO şi din UE care s-a opus în totalitate sancţionării Rusiei. Ungaria importă gaz rusesc şi teoretic ar trebui să o ducă mai bine decât Germania.

Ba chiar a plătit gazul rusesc în ruble.

Şi totuşi, nu prea pare să o ducă bine, mai ales cu  Viktor Orbán care este premier la al patrulea mandat.

„Trebuie să-mi găsesc un al doilea loc de muncă şi să predau cursuri private ca să pot să trăiesc”, a declarat profesorul din Budapesta Bence Tóth, care s-a alăturat grevelor care nu se mai termină  de un an.

Viaţa profesorului se reduce doar la muncă, transport şi somn.

„Lucrez, fac naveta şi dorm. Asta nu e viaţă”.

Profesorii sunt supravegheaţi de serviciile informaţionale ungare, ba chiar intimidaţi şi ameninţaţi de directorii unităţilor şcolare cu excluderea din sistemul de învăţământ dacă se duc la proteste.

Un profesor dematematică din Budapesta, pe nume Tamás Palya, a fost concediat în septembrie 2022 din acest motiv.

Financial Times transmite că preţurile la alimente şi energie electrică au crescut cu 50% mai mult în decembrie faţă de anul anterior.

Inflaţia a crescut galopant cu 24,5%.

Financial Times mai adaugă că plafonarea preţurilor a provocat o penurie de combustibil şi de produse de bază ca zahărul.

Mulţi unguri cred că situaţia economică se va înrăutăţi, precum Lajos Török, analist-şef al casei de brokeraj Equilor din Budapesta, care a declarat: „Cheltuielile gospodăriilor cresc,  consumul intern scade, costurile de finanţare mai mari vor întârzia investiţiile corporative, investiţiile de stat vor fi reduse”.

„Inflaţia din Ungaria este o veste proastă pentru toată lumea”, a spus Dániel Hegedűs de la Fundaţia germană Marshall, un think-tank cu sediul în SUA.

Fidesz, se pregăteşte pentru alegerile municipale şi europene din 2024, dar criza prin care traversează Ungaria anunţă începutul declinului pentru premierul conservator şi ultranaţionalist care a făcut abuz de putere, ajungând chiar să suprime libertatea presei maghiare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău