Prietenul lui Putin, lovitură de imagine! Deși cumpără gaz rusesc, nemulțumirile populației clocotesc 

30 Ian. 2023, 04:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Ian. 2023, 04:59 // Actual //  Lupu Eduard

Ungaria a fost singura ţară din NATO şi din UE care s-a opus în totalitate sancţionării Rusiei. Ungaria importă gaz rusesc şi teoretic ar trebui să o ducă mai bine decât Germania.

Ba chiar a plătit gazul rusesc în ruble.

Şi totuşi, nu prea pare să o ducă bine, mai ales cu  Viktor Orbán care este premier la al patrulea mandat.

„Trebuie să-mi găsesc un al doilea loc de muncă şi să predau cursuri private ca să pot să trăiesc”, a declarat profesorul din Budapesta Bence Tóth, care s-a alăturat grevelor care nu se mai termină  de un an.

Viaţa profesorului se reduce doar la muncă, transport şi somn.

„Lucrez, fac naveta şi dorm. Asta nu e viaţă”.

Profesorii sunt supravegheaţi de serviciile informaţionale ungare, ba chiar intimidaţi şi ameninţaţi de directorii unităţilor şcolare cu excluderea din sistemul de învăţământ dacă se duc la proteste.

Un profesor dematematică din Budapesta, pe nume Tamás Palya, a fost concediat în septembrie 2022 din acest motiv.

Financial Times transmite că preţurile la alimente şi energie electrică au crescut cu 50% mai mult în decembrie faţă de anul anterior.

Inflaţia a crescut galopant cu 24,5%.

Financial Times mai adaugă că plafonarea preţurilor a provocat o penurie de combustibil şi de produse de bază ca zahărul.

Mulţi unguri cred că situaţia economică se va înrăutăţi, precum Lajos Török, analist-şef al casei de brokeraj Equilor din Budapesta, care a declarat: „Cheltuielile gospodăriilor cresc,  consumul intern scade, costurile de finanţare mai mari vor întârzia investiţiile corporative, investiţiile de stat vor fi reduse”.

„Inflaţia din Ungaria este o veste proastă pentru toată lumea”, a spus Dániel Hegedűs de la Fundaţia germană Marshall, un think-tank cu sediul în SUA.

Fidesz, se pregăteşte pentru alegerile municipale şi europene din 2024, dar criza prin care traversează Ungaria anunţă începutul declinului pentru premierul conservator şi ultranaţionalist care a făcut abuz de putere, ajungând chiar să suprime libertatea presei maghiare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău