În bucătăria țeparului de mobilă din Republica Moldova mai intră un oraș din România – Galați

29 Ian. 2023, 15:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Ian. 2023, 15:06 // Actual //  Lupu Eduard

Procurorii de la PCCOCS, anunțau ieri, de comun cu angajații INI și DGUP din cadrul Poliției au reținut alte cinci persoane în dosarul escrocheriilor în dosarul denumit generic „Bis Mobil Kitchen.” Compania Bis Mobil Kitchen este controlată de Mihail Șaran, care a fost reținut la sfârșitul săptămânii trecute pe Aeroportul Chișinău. Ulterior acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 20 de zile. Prejudiciul estimat, potrivit procurorilor, se ridică la 10 milioane de lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele vizate în dosar se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Mihail Șaran, directorul Bismobil Kitchen a pus în aplicare o schemă prin care își însușea banii clienților, fără ca să le livreze mobila comandată de aceștia. Potrivit datelor din dosarul penal, escrocheria pusă la cale de către fondator a cauzat prejudicii în proporții deosebit de mari.

O schemă similară cu escrocheriile a ieșit la iveală și la Galați, potrivit publicației viața-liberă.ro, unul dintre județele în care basarabenii de la ”Bismobil Kitchen”, au o afacere care opera sub paravanul a zeci de firme, au preluat comenzi fără a le onora. Cu un showroom deschis într-un bloc de lux din oraș, firma care promitea realizarea de mobilă de bucătărie de lux la prețuri inaccesibile omului de rând, a făcut, la Galați, trei ”victime” oficiale. Două au ajuns la Poliție, plângerilor lor alăturându-li-se alte câteva zeci, înregistrate oficial la nivel național.

Mobilă de lux la prețuri piperate pentru românii care voiau bucătării ca-n filme. A fost rețeta după care au mers cu succes basarabenii care au dezvoltat, în România, o afacere pe gustul celor care au visat să aibă casele mobilate după cele mai moderne standarde. Mai exact, bucătării la comandă, făcute după nevoile și gusturile personalizate ale fiecărui client, în schimbul unor sume, am putea zice, prohibitive. Câteva mii de euro ajungea o mobilă comandată la ”Bismobil Kitchen”, cu un avans deloc neglijabil, de 70 la sută din prețul total al produsului, care includea o măsurare gratuită făcută de angajații companiei. Convinși cu reclamă online, dar și prin cele 14 showroomuri deschise în marile orașe, sute de români au dat curs ofertei, chiar și spre sfârșitul anului trecut, când compania anunța ”relocarea” magazinelor din Cluj, Târgu Mureș și Pitești, pentru a justifica închiderea centrelor de prezentare, posta pe paginile oficiale mesaje din partea conducerii firmei prin care se încerca justificarea întârzierii onorării comenzilor prin ”situația economică și politică” sau lansa o ofertă de achitare a mobilei într-un număr mic de rate, într-un timp scurt, fără dobânzi ori reduceri mari la produsele ”Premium”. Strategii prin care fondatorul companiei, Mihail Șaran, a încercat, pe ultima sută de metri, să țină sub control numărul tot mai mare de clienți nemulțumiți, care începeau să se adreseze autorităților cu plângeri.

Potrivit surselor oficiale, numărul clienților care s-au considerat prejudiciați cu sute de mii de euro în total prin neonorarea comenzilor de către ”Bismobil Kitchen” ar fi de ordinul zecilor. Mai exact, IGPR a confirmat zilele trecute existența a 54 de plângeri individuale pentru înșelăciune înregistrate la nivel național, pentru 15 dintre acestea fiind începută urmărirea penală. Cercetările s-ar anunța a fi dificile, în condițiile în care basarabenii au folosit, în derularea suveicii cu mobilă, nu mai puțin de 40 de firme sub care au preluat comenzi, au deschis showroomuri și au încasat bani. Din acest motiv, de anchetă este vizată și Adriana Brașoveanu, administrator unic al societăților. De spus ar mai fi că un dosar a fost deschis ca urmare a depunerii, la DIICOT – Structura Centrală, a unei plângeri penale colective din partea unei case de avocatură din Cluj, care, în numele a circa o sută de păgubiți, a formulat acuzații de înșelăciune, grup infracțional organizat și mai multe infracțiuni de natură economică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău