În bucătăria țeparului de mobilă din Republica Moldova mai intră un oraș din România – Galați

29 Ian. 2023, 15:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Ian. 2023, 15:06 // Actual //  Lupu Eduard

Procurorii de la PCCOCS, anunțau ieri, de comun cu angajații INI și DGUP din cadrul Poliției au reținut alte cinci persoane în dosarul escrocheriilor în dosarul denumit generic „Bis Mobil Kitchen.” Compania Bis Mobil Kitchen este controlată de Mihail Șaran, care a fost reținut la sfârșitul săptămânii trecute pe Aeroportul Chișinău. Ulterior acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 20 de zile. Prejudiciul estimat, potrivit procurorilor, se ridică la 10 milioane de lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele vizate în dosar se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Mihail Șaran, directorul Bismobil Kitchen a pus în aplicare o schemă prin care își însușea banii clienților, fără ca să le livreze mobila comandată de aceștia. Potrivit datelor din dosarul penal, escrocheria pusă la cale de către fondator a cauzat prejudicii în proporții deosebit de mari.

O schemă similară cu escrocheriile a ieșit la iveală și la Galați, potrivit publicației viața-liberă.ro, unul dintre județele în care basarabenii de la ”Bismobil Kitchen”, au o afacere care opera sub paravanul a zeci de firme, au preluat comenzi fără a le onora. Cu un showroom deschis într-un bloc de lux din oraș, firma care promitea realizarea de mobilă de bucătărie de lux la prețuri inaccesibile omului de rând, a făcut, la Galați, trei ”victime” oficiale. Două au ajuns la Poliție, plângerilor lor alăturându-li-se alte câteva zeci, înregistrate oficial la nivel național.

Mobilă de lux la prețuri piperate pentru românii care voiau bucătării ca-n filme. A fost rețeta după care au mers cu succes basarabenii care au dezvoltat, în România, o afacere pe gustul celor care au visat să aibă casele mobilate după cele mai moderne standarde. Mai exact, bucătării la comandă, făcute după nevoile și gusturile personalizate ale fiecărui client, în schimbul unor sume, am putea zice, prohibitive. Câteva mii de euro ajungea o mobilă comandată la ”Bismobil Kitchen”, cu un avans deloc neglijabil, de 70 la sută din prețul total al produsului, care includea o măsurare gratuită făcută de angajații companiei. Convinși cu reclamă online, dar și prin cele 14 showroomuri deschise în marile orașe, sute de români au dat curs ofertei, chiar și spre sfârșitul anului trecut, când compania anunța ”relocarea” magazinelor din Cluj, Târgu Mureș și Pitești, pentru a justifica închiderea centrelor de prezentare, posta pe paginile oficiale mesaje din partea conducerii firmei prin care se încerca justificarea întârzierii onorării comenzilor prin ”situația economică și politică” sau lansa o ofertă de achitare a mobilei într-un număr mic de rate, într-un timp scurt, fără dobânzi ori reduceri mari la produsele ”Premium”. Strategii prin care fondatorul companiei, Mihail Șaran, a încercat, pe ultima sută de metri, să țină sub control numărul tot mai mare de clienți nemulțumiți, care începeau să se adreseze autorităților cu plângeri.

Potrivit surselor oficiale, numărul clienților care s-au considerat prejudiciați cu sute de mii de euro în total prin neonorarea comenzilor de către ”Bismobil Kitchen” ar fi de ordinul zecilor. Mai exact, IGPR a confirmat zilele trecute existența a 54 de plângeri individuale pentru înșelăciune înregistrate la nivel național, pentru 15 dintre acestea fiind începută urmărirea penală. Cercetările s-ar anunța a fi dificile, în condițiile în care basarabenii au folosit, în derularea suveicii cu mobilă, nu mai puțin de 40 de firme sub care au preluat comenzi, au deschis showroomuri și au încasat bani. Din acest motiv, de anchetă este vizată și Adriana Brașoveanu, administrator unic al societăților. De spus ar mai fi că un dosar a fost deschis ca urmare a depunerii, la DIICOT – Structura Centrală, a unei plângeri penale colective din partea unei case de avocatură din Cluj, care, în numele a circa o sută de păgubiți, a formulat acuzații de înșelăciune, grup infracțional organizat și mai multe infracțiuni de natură economică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Apr. 2024, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2024, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Apple facilitează, în sfârșit, repararea iPhone-urilor de către utilizatori cu ajutorul unor piese folosite, relatează The Verge. Într-o actualizare de joi, compania a anunțat că, în această toamnă, proprietarii unor modele “selecționate” de iPhone vor putea să-și repare dispozitivele cu piese originale folosite, păstrându-și întreaga funcționalitate.

Atunci când repară un telefon, Apple le cere utilizatorilor de iPhone să treacă printr-un proces numit împerechere de piese, care îi face să potrivească numărul de serie al dispozitivului lor cu cel al unei piese noi vândute de Apple. În cazul în care un utilizator a înlocuit o piesă cu o componentă aftermarket sau uzată, iPhone-ul ar afișa notificări supărătoare care spun că Apple nu este în măsură să verifice piesa nou instalată. În cazul senzorilor Face ID și Touch ID, este posibil ca piesa să nu funcționeze deloc.

Această modificare ar trebui să elimine aceste notificări pentru piesele folosite, deoarece Apple spune că “calibrarea pentru piesele Apple originale, noi sau folosite, va avea loc pe dispozitiv după ce piesa este instalată”. De asemenea, înseamnă că utilizatorii și atelierele de reparații nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al dispozitivului pe care îl repară atunci când comandă majoritatea pieselor din Self Service Repair Store.

Schimbarea se va aplica la lansare pentru ecrane, baterii și camere foto. Apple spune că “viitoarele” versiuni de iPhone vor veni cu suport pentru senzorii biometrici utilizați, cum ar fi Face ID sau Touch ID.

În același timp, Apple devine mai serioasă și în ceea ce privește urmărirea componentelor iPhone folosite.Compania a anunțat că își va extinde funcția Activation Lock, care ar trebui să împiedice hoții să folosească un dispozitiv pierdut sau furat, la piesele iPhone. “Dacă un dispozitiv aflat în reparație detectează că o piesă compatibilă a fost obținută de la un alt dispozitiv cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate”, spune Apple.

Dacă ajungi să îți repari iPhone-ul cu o piesă folosită, dispozitivul va stoca aceste informații în secțiunea Piese și istoric service din aplicația Setări din iOS. Apple nu specifică ce modele de iPhone vor fi suportate în această toamnă, dar compania a declarat pentru TechCrunch că va fi vorba de iPhone 15 și mai târziu.

“Cu această ultimă extindere a programului nostru de reparații, suntem încântați să adăugăm și mai multe opțiuni și mai multă comoditate pentru clienții noștri, contribuind în același timp la prelungirea duratei de viață a produselor noastre și a pieselor acestora”, spune John Ternus, vicepreședintele senior al departamentului de inginerie hardware al Apple, într-un comunicat.

Chiar dacă Apple nu și-a extins încă aprobarea pentru piesele iPhone de pe piața secundară, schimbarea este uriașă pentru atelierele de reparații și pentru cei care se ocupă de bricolaj, care au fost nevoiți să se confrunte cu plata unei prime mai mari pentru piesele iPhone noi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău