Primul Centru modern de reabilitare fizică şi psihologică, urmează să fie deschis astăzi la Floreşti

19 Ian. 2024, 13:34
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
19 Ian. 2024, 13:34 // Slider //  bani.md

Astăzi în or. Florești, urmează să fie inaugurat primul centru modern, dotat cu echipament medical necesar, care va oferi servicii de reabilitare fizică și psihologică copiilor și adulților. În cadrul Centrului de Reabilitare, Terapie și Educație pentru Sănătate „ARGO” vor fi create patru servicii pentru beneficiari – fizioterapie; kinetoterapie; psihoterapie, pentru copii cu vârste cuprinse între 3 și 8 ani; precum şi servicii de masaj terapeutic.

Serviciile sunt destinate persoanelor adulte care suferă de afecțiuni reumatologice, neurologice, ortopedice sau respiratorii. Acestea vor beneficia de terapie și recuperare post-traumatică, după suferirea unui accident vascular cerebral, a unui accident cardio-vascular sau care au probleme de sănătate legate de hipodinamism, atrofierea mușchilor sau circulația sangvină.

Deschiderea și dotarea centrului de reabilitare a fost posibilă datorită susținerii financiare a Uniunii Europene și cofinanțării Suediei. Valoarea totală a grantului oferit este de 37, 500 euro, pentru o perioadă de 12 luni.

Evenimentul de inaugurare va avea loc în prezența reprezentanților Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ai Fundației Est Europene, precum și a autorităților publice locale și raionale din Florești. Programul include ceremonia oficială de tăiere a panglicii, discursurile oficialilor prezenți, precum și un concert de colinde, susținut de colective folclorice.

Centrul de Reabilitare, Terapie și Educație pentru Sănătate este creat în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia. Scopul acestuia este dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova, prin crearea afacerilor durabile, menite să ofere sprijin și incluziune socială persoanelor defavorizate, precum și creșterea economică a comunităților. Bugetul proiectului este de peste 1.123.000 euro și urmează să fie implementat până în luna decembrie 2024.

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 17:53 // Actual //  Lupu Eduard

Turcia intenţionează să se bazeze pe poziţia sa geografică şi pe acordul de uniune vamală cu Uniunea Europeană (UE) pentru a atrage investitorii chinezi care vor să aibă acces fără taxe vamale la pieţele europene, aşa cum tocmai a făcut-o recent cu producătorul auto BYD, informează cotidianul Hurriyet Daily News.

Luni, gigantul chinez a semnat un acord cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Turcia, pentru a face investiţii în această ţară, o decizie care va extinde prezenţa companiei chineze în Europa.

Producătorul auto chinez ar urma să construiască o fabrică în Turcia, cu o capacitate de producţie de 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare (R&D), valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de dolari. Producţia ar urma să demareze la finalul lui 2026, iar în Turcia vor fi create 5.000 de locuri de muncă directe.

Noua uzină va da BYD un acces mai uşor pe piaţa din UE, cu care Turcia are un acord de uniune vamală. Acest fapt este cu atât mai important cu cât Uniunea Europeană a majorat tarifele vamale pentru importurile de automobile electrice chineze. Pe lângă tarifele vamale existente pentru vehiculele BYD, de 10%, UE a introdus săptămâna trecută tarifele vamale suplimentare de 17,4% pentru grupul chinez.

Turcia, aflată la răscrucea dintre Europe, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, este în negocieri şi cu alte firme din China, a anunţat săptămâna aceasta ministrul Industriei şi Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir.

„Vrem să transformăm Turcia într-un centru de producţie pentru viitoarea generaţie de vehicule”, a declarat Kacir pentru postul privat de televiziune Haberturk.

Ministrul a scos în evidenţă avantajele ţării, inclusiv calitatea de membru al uniunii vamale a UE şi acordurile comerciale cu 28 de ţări. „Producătorii chinezi vor acces rapid la pieţele internaţionale. Investiţiile în Turcia le ajută să-şi îndeplinească acest obiectiv”, a explicat oficialul de la Ankara.

Începând din anii ’70, Turcia a devenit unul dintre centrele de vârf ale industriei auto globale, marii producători auto, inclusiv Fiat şi Renault, deschizându-şi fabrici în această ţară, urmaţi de alţii ca Ford, Toyota şi Hyundai.

Uzina BYD din Turcia va permite producătorului chinez de vehicule electrice (EV) să eludeze tarifele vamale suplimentare introduse de UE şi să intre pe pieţele din Europa.

Conform noilor reglementări privind subvenţiile, BYD va fi scutit de noile tarife vamale suplimentare de 40% la importurile de autovehicule electrice impuse de Turcia, în încercarea de a încuraja investiţiile şi a proteja cota de piaţă a producătorilor interni. Companiile auto care investesc în ţară sunt exceptate de la aceste tarife.

Cel puţin alţi cinci producători auto din China iau în considerare deschiderea unor fabrici în Turcia, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

De asemenea, compania turcă TOGG şi firma chineză Farasis au un parteneriat pentru a produce baterii EV în Turcia.

Ministrul Industriei anunţase că oficialii turci au avut, anul trecut, numeroase întâlniri cu şefi de firme importante din China.

În iunie, ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, a vizitat China, şi a încheiat un nou acord bilateral deal, şi a numit ţările „motoarele bogăţiei Asiei”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat dorinţa sa de a se alătura Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (din care fac parte China, Rusia şi Iranul), unde Turcia este doar un partener.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău