Probleme mari pentru milionarul cerealier! Exporturile de ulei s-au prăbușit la jumătate

22 Iul. 2024, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Iul. 2024, 11:39 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de ulei de floarea-soarelui din Republica Moldova au scăzut dramatic în prima jumătate a anului 2024, ajungând la doar 68,3 mii tone, o scădere de 45% față de aceeași perioadă a anului precedent, conform analizei lui Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

Pe sezoane, în perioada 2023/2024, exporturile au totalizat 191,7 mii tone, cu 16,6% mai puțin comparativ cu sezonul precedent. Cele mai mari cantități de ulei au fost tranzacționate în perioada iulie 2023 – martie 2024, însă lunile aprilie, mai și iunie 2024 au fost relativ slabe, cu doar 4,6 mii tone exportate, de 12 ori mai puțin față de anul trecut. Prețul de vânzare în 2024 a fost de 14,82 lei/kg, comparativ cu 17,61 lei/kg în 2023.

Dificultățile în aprovizionarea cu materie primă și scăderea prețurilor la nivel global, potrivit lui Rija, au avut un impact negativ considerabil asupra exporturilor. Cele mai mari exporturi au fost operate de companiile din grupul Transoil, controlate de milionarul Vaja Jhashi (60% din piața cerealieră a Republicii Moldova) : „FLOAREA SOARELUI” SA (60 600 tone) și ICS „TRANS BULK LOGISTICS” SRL (2 911 tone), care au reprezentat 93% din totalul exporturilor în perioada ianuarie-iunie 2024. Alte companii exportatoare includ ICS „DANUBE LOGISTICS” SRL, „ALIONEXAGRO” SRL și GT „OSADCIUC VICTOR”.

Destinațiile de export au suferit și ele modificări semnificative. Dacă în 2023, liderul absolut era România cu 196,4 mii tone, în primele șase luni din 2024 Egiptul a devenit principalul destinatar cu 19,1 mii tone, urmat de Spania (12 mii tone) și Italia (6 mii tone), iar România a coborât pe locul al treilea.

Contractele negociate cu Egipt au fost avantajoase, cu un preț de 14,76 lei/kg, comparativ cu Spania (14,50 lei/kg) și România (14,64 lei/kg).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Sept. 2024, 14:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Sept. 2024, 14:20 // Actual //  bani.md

Licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost reluată, însă procesul a început cu probleme. Administrația aeroportului a anunțat că, începând cu data de 5 septembrie, s-a început recepționarea ofertelor pentru concurs. Totuși, până în prezent, nu a fost publicat calendarul detaliat al licitației, ceea ce reprezintă o deviație de la practica anterioară și de la normele obișnuite.

Potrivit anunțului publicat pe 15 august, în limba română, pe site-ul oficial al aeroportului și pe canalul de Telegram, termenul de depunere a documentelor era specificat între 5 și 9 septembrie. Totuși, detalii esențiale, cum ar fi data exactă a licitației, termenul limită pentru prezentarea participanților și condițiile de participare nu au fost menționate.

Într-o nouă ediție a Monitorului Oficial, publicată astăzi, nu au fost incluse informații despre această licitație, semn al lipsei de transparență și de comunicare adecvată.

Până în prezent, singurul participant care a depus documentele necesare este compania franceză „Lagardere”. Reprezentanții Aeroportului Chișinău au confirmat că doar această firmă a vizitat spațiile comerciale și a depus documentele, în timp ce alte „companii serioase”, despre care s-a vorbit anterior, nu și-au manifestat interesul și nu au vizitat locația.

Problema pare să fie legată de comunicarea deficitară din partea autorităților și de lipsa de coerență în organizarea licitației. Conform Nataliei Cojocaru, PR manager al Aeroportului Chișinău, „Licitația este relansată din 5 septembrie până pe 9 septembrie, ora 12:00. Până acum, actele au fost depuse doar de compania Lagardere, iar spațiile au fost vizitate de o singură companie”. Cojocaru a menționat că data exactă a licitației va fi stabilită după ce Comisia se va întruni.

În absența unui calendar clar și a unei promovări adecvate, licitația continuă să ridice semne de întrebare și să frâneze interesul investitorilor.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău