Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză, de mai mulți ani se confruntă cu dificultăți în identificarea unui imobil pentru chiria sediului misiunii diplomatice. Ministrul de Externe. Nicu Poposcu a declarat în cadrul ședinței Guvernului că misiunea diplomatică riscă să-și închidă ușile în cazul în care nu este identificat un sediu.
Aceste dificultăți sunt generate de mai multe cauze obiective, printre care: Ambasada este trecută pe lista restrictivă a companiilor și agenților imobiliari la care nu are suficientă credibilitate pe motivul negocierilor anterioare nereușite, dar și a litigiului pierdut în raport cu co-proprietarii sediului de pe str. Berlioz nr. 22. În condițiile descrise, dacă se identifică un sediu potrivit pentru chirie, posibilitatea reală de a încheia un contract de locațiune pentru acesta este foarte mică (de ex. în perioada ianuarie-aprilie 2022, au fost recepționate 12 refuzuri la solicitările de închiriere ale apartamentului pentru șeful misiunii și 20 de refuzuri pentru contractele de locațiune ale sediului Ambasadei).
Lipsa de interes a proprietarilor de a încheia contracte de locațiune cu misiunile diplomatice străine din cauza: (exonerării acestora de la prevederile cadrului legal francez în domeniu, în virtutea privilegiilor și imunităților diplomatice ale titularilor; dar și obiecțiilor locatarilor imobilului/cartierului, provocate defluxul de cetățeni, care se prezintă la sediul misiunii pentru solicitarea serviciilor consulare.
Chiriile actuale în or. Paris sunt de minim 18 000 – 25 000 euro, la care este necesar să fie adăugate și investițiile pentru organizarea/amenajarea secției consulare, dar și oferirea garanțiilor suplimentare, sub forma garanțiilor bancare, a depozitelor de garanție mai mari de 6 luni de chirie, fie a unor garanții din partea persoanelor fizice sau juridice ș.a.
Prețul chiriilor în capitala franceză a crescut considerabil în ultimii ani, iar acest proces de creștere este în continuă ascensiune.
Procurarea sediului Ambasadei și deținerea unui imobil propriu al statului la Paris ar avea un impact pozitiv asupra bugetului țării, diminuând considerabil cheltuielile viitoare, și răscumpărându-se în cca. 25 de ani.
Eventuala achiziție, în valoare de aprox. 7-8 mln. euro (preț mediu pentru Paris care urmează a fi în creștere) ar fi echivalentă cu plata chiriei pentru sediul misiunii timp de 25-26 de ani, respectiv, această perioadă constituind perioada de răscumpărare a investiției. Chiriile actuale extrem de costisitoare constituie circa 300 000 euro anual (25 000 euro lunar).
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!