Problemele din China se adâncesc, iar răspunsul autorităţilor lasă pieţele neimpresionate

21 Aug. 2023, 17:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Aug. 2023, 17:03 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Populară a Chinei a adoptat o decizie neașteptată cu privire la rata pentru creditele ipotecare, ceea ce a generat îngrijorări în rândul analiștilor cu privire la direcția pieței imobiliare a țării. Conform datelor oficiale și raportului Bloomberg, rata de bază pentru împrumuturile pe cinci ani a fost menținută la 4,2%, cu toate că majoritatea economiștilor anticipau o reducere cu 15 puncte de bază. Această decizie neașteptată a început să ridice semne de întrebare cu privire la evitarea unei prăbușiri a pieței imobiliare din China.

În urma acestei decizii, acțiunile din China și Hong Kong au înregistrat scăderi, iar indicele MSCI China a ajuns la cel mai scăzut nivel din iunie, înregistrând o scădere de până la 1,1%. De asemenea, yuanul a început să se deprecieze ușor față de dolar, în timp ce randamentul obligațiunilor chineze pe 10 ani a scăzut la 2,55%, cel mai redus nivel din 2020.

Această decizie a fost primită cu uimire și speculații în rândul experților economici și analiștilor. Zhang Zhiwei, economist șef la Pinpoint Asset Management Ltd., a afirmat că „decizia de a menține neschimbată dobânda pe 5 ani este derutantă. Nu este clar cum să interpretăm această decizie și reducerea de săptămâna trecută”.

În contextul dat, guvernul chinez a semnalat o urgență crescută în a sprijini creșterea economică, având în vedere scăderea apetitului pentru împrumuturi și presiunile deflaționiste. Datele economice slabe au determinat mai multe bănci să își revizuiască în scădere previziunile de creștere pentru anul în curs, iar investitorii sunt îngrijorați de posibilele riscuri de contagiune în cazul unei crize de lichiditate în sistemul bancar.

În timp ce ratele pentru credite sunt stabilite de către bănci, Banca Populară a Chinei are o influență semnificativă asupra deciziilor creditorilor. Decizia recentă și impactul său asupra piețelor financiare și imobiliare chineze vor continua să fie monitorizate cu atenție de către economiști, analiști și investitori.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău