Comisioanele aplicate de bănci la plata cu cardul

21 Aug. 2023, 13:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Aug. 2023, 13:54 // Actual //  Lupu Eduard

Comisioanele percepute de băncile din Republica Moldova pentru tranzacțiile efectuate cu cardurile proprii prezintă variații semnificative. În funcție de tipul cardului și originea sa, aceste comisioane variază între 1.5% și 3% din valoarea tranzacției.

Potrivit analizei, comercianții care utilizează cardurile emise de alte bănci din Republica Moldova sunt supuși unor comisioane cuprinse între 1.8% și 2.5%, în timp ce pentru plățile efectuate cu carduri emise în străinătate se percep comisioane în intervalul 2.5% – 3%. În plus, comisioanele pentru tranzacțiile efectuate în comerțul electronic sunt în medie mai mari cu 0.5 puncte procentuale.

Structura plăților efectuate cu cardul pe teritoriul Republicii Moldova în anul 2021 a fost distribuită astfel: 39% din valoarea totală în rețeaua proprie a băncilor, 43% cu carduri emise în Republica Moldova în rețeaua altor bănci din țară și 17% cu carduri emise în străinătate.

Expert-Grup sublinia anterior că băncile au posibilitatea să ajusteze individual comisioanele în direcția scăderii (până la 1-1.2%) în cazul în care agentul economic înregistrează volume mari de tranzacții fără numerar sau este parte din programe speciale de loialitate și cashback. Totodată, comisioanele pot crește în cazul în care agentul economic prezintă anumite riscuri.

Recent, Banca Națională a Moldovei (BNM) a luat măsuri pentru a reduce costurile asociate tranzacțiilor cu cardurile de plată. BNM a decis să plafoneze comisioanele interbancare percepute la operațiunile cu cardul, având ca rezultat o scădere a costurilor pentru agenții economici și consumatori. Această măsură se va implementa în trei etape pe o perioadă de doi ani, reducându-se astfel comisioanele interbancare de la 1.6% și 2.5% la 0.5% – 0.6%. Totodată, BNM intenționează să stimuleze competiția pe piața cardurilor de plată și să asigure transparența tarifelor aplicate de furnizorii de servicii de plată (PSP).

Această decizie ar putea aduce beneficii semnificative atât pentru agenții economici, cât și pentru consumatorii finali, prin reducerea costurilor asociate tranzacțiilor cu cardurile de plată.

Profiturile excepționale ale băncilor din UE sunt taxate

Italia este cel mai recent caz al unei ţări europene care a impus băncilor o taxă pe profiturile excepţionale, obţinute datorită dobânzilor mari, pentru a ajuta deţinătorii de ipoteci, transmite Reuters.

Italia a aprobat pe 8 august un impozit unic de 40% asupra profiturilor pe care băncile le obţin din dobânzile mai mari şi intenţionează să folosească încasările pentru a ajuta deţinătorii de credite ipotecare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Sept. 2024, 17:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
12 Sept. 2024, 17:16 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Comisia Națională a Pieței Financiare a autorizat emisiunea suplimentară de acțiuni a gigantului JLC, cu 11,2 milioane de lei (200 049 de acțiuni ordinare nominative).

Capitalul companiei după majorare va constitui 68,2 milioane de lei divizat în 1 218 429 de acțiuni.

Ultimele date arată că în 2023, JLC a contabilizat un profit de 694,1 milioane de lei și o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei.

JLC SA deţine peste 68% din capitalul celui de-al doilea producător de lactate din Moldova, Incomlac din Bălţi.

Din grup mai fac parte reţeaua de magazine Jardi, compania de construcţii Monolit, gospodării agricole cu peste 2.000 de hectare de terenuri agricole, dar şi fabrici de lactate în Ucraina, Kazahstan şi România.

Despre Vladimir Jardan care stă în spatele grupului se cunosc puţine, el preluând o parte din afacerile din domeniul lactatelor prin intermediul unui fond de investiţii creat în perioada privatizării contra bonuri patrimoniale în anii 90 ai secolului XX.

Vladimir Jardan a avut conexiuni şi cu băncile implicate în furtul miliardului. Astfel înainte de introducerea administrării specială de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi iniţierii procedurii de lichidare a Băncii Sociale, milionarul Vladimir Jardan, deţinea direct 0,72% din acțiunile instituției, dar împreună cu acțiunile deținute de firmele Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac avea 5,28%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău