Producătorii moldoveni vor să cucerească India cu mere! Au fost exportate primele cinci containere

29 Nov. 2022, 14:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 14:13 // Actual //  Lupu Eduard

Din cauza războiului rusesc împotriva Ucrainei și a embargoului asupra fructelor moldovenești, producătorii moldoveni caută noi piețe. Printre alternative se numără țările arabe, India, Egipt.

Piața arabă este o alternativă promițătoare pentru producătorii moldoveni de mere. Astfel, din noiembrie, Moldova a început să exporte fructe în țările din Golful Persic, iar prețurile la mere pe aceste este în creștere.

„Transporturile cantităților mari de mere sunt imposibile urmare a probleme logistice din cauza războiului din Ucraina, a declarat Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova. Organizarea exportului nu este foarte ușoară. De la începutul războiului, nu mai putem folosi porturile din apropiere. Vorbim despre portul Odessa, care era ok pentru exporturile în țările arabe. Acum, însă  trebuie transportăm marfa la Constanta, ca să o putem exporta la destinație”, a spus Gorincioi într-un interviu pentru Radio Moldova.

Vitalie Gorincioi a mai spus că cinci containere cu mere sunt gata pentru transport în India. Un lot de probă de 100 de tone de mere către India este necesar pentru a obține un permis de transport prin Moldova. Pentru a exporta produse în India, producătorii trebuie să treacă de certificare internațională și să îndeplinească anumite cerințe sanitare, iar din cauza problemelor logistice, transportul pe mare poate dura mai mult de o lună. În același timp, mai multe mere vor fi exportate în România, dar acest lucru se va întâmpla la începutul lui ianuarie 2023.

În anul 2022, producția de mere este de aproximativ 400 de mii de tone, ceea ce este de aproape două ori mai puțin decât în ​​2021. Din iulie și până în prezent, Republica Moldova a exportat peste 30 de mii de tone de mere, ceea ce reprezintă mai puțin de 8% din producția totală.

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2023, 16:22 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea din sectorul privat din zona euro a continuat să se reducă în septembrie, ceea ce sugerează că economia s-a contractat în trimestrul curent, raportează Bloomberg.

Un indice bazat pe sondajele efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziţii a indicat a patra lună consecutivă de scădere a producţiei, ajungând la 47,1. Deşi reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de luna august, indicatorul se situează clar sub nivelul de 50 care indică o contracţie. Economiştii prevăzuseră o scădere la 46,5.

În timp ce încetinirea s-a atenuat în Germania, aceasta s-a adâncit în Franţa, potrivit sondajelor de conjunctură publicate vineri de S&P Global. Economiştii se aşteptau ca dinamica în ambele ţări să rămână în general stabilă.

Performanţa sectorului serviciilor din Germania a reprezentat o „surpriză plăcută”, deoarece s-a contractat doar marginal în această lună, a precizat S&P Global. Industria prelucrătoare, care a avut de suferit din cauza încetinirii economiei mondiale şi a creşterii ratelor dobânzilor, a condus declinul activităţii generale.

Cu toate acestea, cifrele pentru importantul sector industrial al ţării indică faptul că „lucrurile nu se duc la vale la fel de repede ca înainte, declinul comenzilor noi încetinind”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank. „În plus, reducerea activităţii de cumpărare îşi pierde din avânt”.

În Franţa, atât serviciile, cât şi industria prelucrătoare s-au înrăutăţit, ceea ce a dus la cea mai mare scădere a activităţii din sectorul privat din noiembrie 2020. Au existat rapoarte răspândite privind cererea slabă în ambele sectoare, iar încrederea în ceea ce priveşte următoarele 12 luni a slăbit simţitor, a precizat S&P Global.

„Economia franceză va naviga, în viitorul apropiat, în ape foarte tulburi”, a declarat Norman Liebke, economist la Hamburg Commercial Bank. „Credem că în 2024 creşterea economică va fi mai mică decât se aştepta anterior”.

El a adăugat că inflaţia este încă la pândă în Franţa, fiind determinată în întregime de servicii, fără a se vedea încă „prea multe semne de impact” în urma deciziei guvernului de a impune plafoane de preţ pentru anumite produse alimentare începând cu luna iulie.

În cursul zilei de vineri, datele privind indicele managerilor de achiziţii pentru zona euro vor confirma continuarea contracţiei, în timp ce cifrele anterioare din Australia şi Japonia au indicat o expansiune. Se aşteaptă ca un indicator pentru Regatul Unit să arate o încetinire similară cu cea de luna trecută. Se preconizează că cifrele din SUA vor arăta o uşoară creştere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău