Profitorii mondiali ai războiului ucrainean

06 Mart. 2023, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Mart. 2023, 14:53 // Actual //  bani.md

Este clar că războiul din Ucraina nu poate rămâne „o operațiune militară rusească sau americană” de dimensiuni limitate. Aproape toată lumea spune că războiul este o luptă geopolitică globală pentru putere între Atlantic și Eurasia. Chiar și părțile implicate au subliniat acest lucru încă de la începerea conflictului.

La o lună după invazie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a rezumat ce s-a întâmplat și ce va urma să se întâmple: „Cu siguranță, situația nu are legătură doar cu Ucraina, ci cu ordinea mondială. Lumea unipolară este îngropată de o manieră ireversibilă. Se naște o lume multipolară”. Numeroși experți occidentali precum Peter Frankopan, profesor de istorie la Universitatea Oxford, împărtășesc această idee. Ei susțin că s-a încheiat perioada în care SUA era polițistul global, citați de evz.ro.

De aceea, fiecare contra-acțiune a Rusiei este interpretată drept o dovadă a morții hegemoniei SUA. Unul dintre cele mai evidente indicii în acest sens este faptul că deși SUA și-au adunat aliații de bază în jurul lor, nu mai pot atrage de partea lor o serie de țări care refuză să ia parte la noua luptă globală pentru putere.

Încurajat de acest tablou, liderul rus Vladimir Putin face apel la țările exploatate de Occident să acționeze împreună. Vrea să le arate altor țări slabe ce le va face Occidentul, care încearcă să colonizeze chiar și Rusia.

Nu există nicio îndoială că mesajul lui Putin „Vestul nu vrea o colaborare pe picior de egalitate, vrea doar să ne jefuiască” răsună în țări din Africa, Asia și America de Sud.

În conflictul cu Occidentul, cel mai mare ajutor pentru liderul rus vine de la președintele chinez, Xi Jinping. La forumul Boao pentru Asia din 21 aprilie 2022, Xi a făcut referire la SUA, spunând că „Trebuie să ne împotrivim sancțiunilor unilaterale”.

La zece luni după această declarație, pe 22 februarie 2023, ministerul chinez de Externe a publicat un articol de o duritate nemaivăzută intitulat „Hegemonia SUA și pericolele asociate”, în care susține în mod oficial că principala sursă a haosului global este America.

După cum se vede, Putin care a subliniat în repetate rânduri că poartă împotriva Occidentului nu doar un război militar ci și un război al civilizațiilor, nu este singur.

Așa cum arată Putin, care revigorează sentimentul anti-american la nivel global, ordinea mondială în care Occidentul „s-a obișnuit să scuipe pe lume” prin strategia colonialismului, dictaturii și a hegemoniei se destramă.

Echilibrele se schimbă. Mai multe țări încep să sprijine noul bloc în fruntea căruia se află Rusia și China. Acest bloc cere pace și o serie de schimbări din partea Statelor Unite, care în schimb încearcă să mențină statu-quo-ul mondial.

Pe lângă statele membre OPEC, care au atins anul trecut venituri incredibile de 850 de miliarde de dolari, giganți petrolieri vestici precum BP, Shell, Exxon, Chevron și Total Energies, care au raportat anul trecut un profit total de 200 de miliarde de dolari, doresc o transformare în sistemul global, sabah.com.tr

Criza energetică declanșată de războiul din Ucraina, care a dus la cele mai mari transferuri de bogăție din istorie, sporind profiturile statelor bogate în combustibili fosili și pe cele ale corporațiilor occidentale, au precipitat în mod paradoxal și schimbarea ordinii globale, din punct de vedere financiar și politic.

Se impune să analizăm cu atenție această „energie a schimbării globale”. Altfel, nu putem explica dilema cauzată de faptul că cei care luptă cu tâlharii lumii sporesc în același timp bogăția tâlharilor globali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ