Republica Moldova va primi ajutor financiar de sute de milioane de euro de la UE. Mureșan: urgentăm aprobarea

06 Mart. 2023, 14:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mart. 2023, 14:23 // Actual //  Lupu Eduard

Europarlamentarul Siegfried Mureşan (PNL) afirmă, luni, că, în calitate de raportor al Comisiei pentru bugete privind asistenţa macro-financiară de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, obiectivul lui este să se aprobe cât mai repede sprijinul financiar în Parlamentul European. Republica Moldova are nevoie cât mai curând de aceste fonduri pentru a depăşi cu bine crizele cu care se confruntă, spune eurodeputatul.

„Ca raportor al Comisiei pentru bugete privind asistenţa macro-financiară de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, obiectivul meu este să aprobăm cât mai repede sprijinul financiar în Parlamentul European. Am fost desemnat raportor al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European privind avizul asupra asistenţei macro-financiare în valoare de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, propusă de Comisia Europeană la sfârşitul lunii ianuarie”, afirmă europarlamentarul. Mureşan arată că, în calitate de raportor al Comisiei pentru bugete, obiectivul său este să avizeze cât mai repede acest sprijin financiar astfel încât Comisia pentru comerţ internaţional – comisie decidentă pe acest dosar – să îşi voteze poziţia până la finalul lunii aprilie, iar în luna mai să dăm votul final în plenul Parlamentului European.

”Republica Moldova are nevoie cât mai curând de aceste fonduri pentru a depăşi cu bine crizele cu care se confruntă. Banii vor ajuta Moldova să-şi acopere o parte din nevoile de finanţare în 2023, să asigure stabilitatea economică şi să implementeze noi reforme în beneficiul oamenilor. Din cele 145 de milioane de euro propuse, 45 de milioane vor fi fonduri nerambursabile, iar alte 100 de milioane de euro vor fi credite în condiţii foarte avantajoase”, spune europarlamentarul PNL.

Siegfried Mureşan mai arată că, ”la fel ca până acum, noul sprijin financiar va fi condiţionat de buna desfăşurare a programului cu Fondul Monetar Internaţional şi de îndeplinirea anumitor obiective convenite de Republica Moldova şi UE”. ”Aceste condiţii vor viza domenii-cheie precum întărirea guvernanţei economice în Republica Moldova, dar şi lupta împotriva corupţiei, a statului de drept şi a securităţii energetice. Banii vor ajunge în Republica Moldova în două tranşe, prima în trimestrul 3, iar cea de-a doua în trimestrul 4 din acestui an”, transmite Siegfried Mureşan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău