Promisiunile făcute de Maia Sandu cetățenilor de pe scena din PMAN, în fața celor trei președinți străini

27 Aug. 2021, 15:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Aug. 2021, 15:03 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Președinta țării, Maia Sandu, a rostit un discurs pe scena din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), un s-a desfășurat parada militară, dedicată celor 30 de ani de la obținerea independenții Republicii Moldova, eveniment la care a participat și trei șefi de state: al României, Ucrainei și Poloniei, scrie Realitatea.md.

„Am pășit pe calea independenței plini de speranțe și entuziasm. Ne-am dorit o țară liberă, pe care să o guvernăm singuri. Dar școala independenței a fost și grea, și scumpă. Entuziasmul începutului s-a lovit de brutalitatea tranziției. Ne-a lipsit experiența bunei guvernări, reguli clare și instituții puternice. Dar cel mai mult ne-a lipsit unitatea – o viziune comună, agreată împreună, despre ce vrem să facem noi cu Moldova noastră. Lipsa de viziune și de unitate ne-a adus guvernări iresponsabile, profitoare, care s-au preocupat mai mult de propriile buzunare. A crescut corupția și, odată cu ea, distanța dintre cei îmbogățiți peste noapte și oamenii cinstiți. Proiectele de țară au fost abandonate”, a spus Maia Sandu.

Președinta susține că, în cei 30 de ani, nu am reușit să construim un stat de drept, iar unii oameni își caută dreptatea cu anii și nu o găsesc.

„Odată cu independența, am trăit drama unui conflict armat, care a lăsat sechele în sute de familii din țara noastră și o fractură pe trupul țării, de-a lungul cursului râului Nistru. Să apreciem curajul veteranilor și să cinstim memoria eroilor căzuți la Nistru în lupta pentru apărarea independenței Republicii Moldova. Să ținem minte sacrificiul lor suprem adus patriei și să facem tot ce ne stă în puteri pentru a nu mai admite vărsare de sânge pe pământul nostru”, a mai adăugat Sandu.

Totuși, președinta spune că, oricât de greu ne-a fost, Republica Moldova a rămas „o țară democratică, o țară care își prețuiește libertatea”.

„Moldovenii au respins dictatura, nu au permis nimănui să le fure libertatea. Aceasta este, probabil, cea mai mare realizare a noastră. În acești ani, am învățat valoarea votului nostru și importanța unei guvernări bune și responsabile. Societatea s-a maturizat. Nu am devenit prizonierii corupției și incompetenței, soarta noastră este în mâinile noastre. Astăzi, noi decidem drumul către următorii 30 de ani – și-l vom începe cu reclădirea statului și transformarea instituțiilor”, a afirmat președinta.

Totodată, Maia Sandu a venit și cu un mesaj adresat direct cetățenilor, prin care le promite că, noua guvernare ar urma să schimbe cursul țării, să dezvolte politici pentru interesul oamenilor și să creeze condiții unice pentru toți moldovenii.

„Guvernarea vă propune un nou proiect de țară. Vă propunem să construim instituții publice, cu reguli clare, care vor lucra pentru oameni. Vă invit să lucrăm împreună, să facem echipă între stat și cetățeni. Avem acum oportunitatea de a pune umărul cu toții la un proiect național de curățare și consolidare a statului ca să avansăm pe drumul spre prosperitate și integrare europeană. Vom începe de la temelie – de la restabilirea dreptății. Vom construi un stat de drept, cu instituții puternice, cu o justiție adevărată. Vom învăța cu toții să respectăm legea. Să avem încredere unii în alții. Să înțelegem că averea statului este averea noastră și că trebuie protejată. Astfel vom crește încrederea în țara noastră, vom aduce investiții, vom crea locuri de muncă, vom dezvolta o economie puternică. Vom avea grijă de oameni. Veniturile cetățenilor trebuie să crească, pensiile trebuie să crească, trebuie să fim solidari cu cei care au mai puțin. Succesul nostru ca societate nu se va măsura în câți milionari avem în țară, ci în creșterea numărului celor care nu se mai tem pentru ziua de mâine”, a promis Sandu cetățenilor.

Toate promisiunile făcute de șefa statului cetățenilor le puteți citi aici.

Precizăm că, la evenimentele dedicate celor 30 de ani de la obținerea independenții Republicii Moldova, trei oaspeți, șefi de state, președintele României, Klaus Iohannis, al Ucrainei, Vladimir Zelenski, și cel al Poloniei, Andrzej Duda, au dat curs invitației Maiei Sandu și au participat la parada militară dedicată celor 30 de ani de independență a țării noastre.

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 14:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2021, 14:15 // Actual //  Lupu Eduard

Hong Kong rămâne cea mai  liberă economie din întreaga lume. Însă nesiguranța drepturilor de proprietate anul 2020 și 2021 va slăbi statul de drept. În topul statelor cu cele mai libere economii care au precedat Hong Kong-ul sunt Singapore, Noua Zeelandă, Elveția, Georgia, Statele Unite, Irlanda, Lituania, Australia și Danemarca, potrivit clasamentului realizat de Fraser Institute.

Printre statele mari cu cele mai libere economii se numără Canada (locul 14), Japonia  (locul 18), Germania (locul 22), Italia (locul 47) și Franța (locul 53). Un scor modest a înregistrat Mexic (locul 75), Rusia (locul 100), India (locul 108), Brazilia (locul 109) și China (locul 116).

Economiile cu un scor foarte mic al libertății sunt: Republica Central Africană, Republica Congo, Siria, Zimbabwe, Algeria, Libia, Sudan și Venezuela

Republica Moldova s-a clasat pe locul 66 din cele 165 de state incluse în clasament. Cel mai bun punctaj, țara noastră, l-a înregistrat la reglementarea pieței de creditare  – 9,7 puncte și s-a poziționat pe locul 19. Iar cel mai prost punctaj l-a înregistrat la dreptul la proprietate – 5,7 puncte (Locul 63) și reglementarea pieței muncii – 5,6 puncte (locul 118). La libertatea comerțului extern, țara noastră s-a poziționat pe locul 77, cu un punctaj de 7,6. Un punctaj mic a înregistrat și la reglementarea mediului de afaceri și libertatea deținerii conturilor bancare în valută.

În topul libertății economice, Republica Moldova este devansată de Rwanda Bahrain și Brunei, dar este precedată de Emiratele Arabe, Trinidad and Tobago și Honduras.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală