Un copil de doar 12 ani a câștigat peste 7 000 000 de lei în vacanța școlară. S-a aventurat într-un domeniu dificil

27 Aug. 2021, 15:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Aug. 2021, 15:26 // Actual //  bani.md

Un băiat de 12 ani din Londra a câștigat aproximativ 290.000 de lire sterline (peste 7 000 000 de lei moldovenești)  în timpul vacanței școlare, după ce a creat o serie de opere de artă pixelate numite Weird Whales și a vândut jetoane nefungibile (NFT), scrie BBC.

Cu NFT-uri, opera de artă poate fi „tokenizată” pentru a crea un certificat digital de proprietate care poate fi cumpărat și vândut.

În general, acestea nu oferă cumpărătorului arta reală sau drepturile de autor ale acesteia.

Benyamin Ahmed își păstrează câștigurile sub forma Ethereum – cripto-monedă în care au fost vândute.

Aceasta înseamnă că ar putea crește sau scădea în valoare și nu există nicio rezervă din partea autorităților dacă portofelul digital în care le ține este piratat sau compromis.

Nu a avut niciodată un cont bancar tradițional.

Extrem de mândru

Colegii de clasă ai lui Benyamin nu știu încă de noua sa crypto-bogăție, deși a realizat videoclipuri pe YouTube despre hobby-ul său, pe care îl practică alături de înot, badminton și taekwondo.

Tatăl lui Benyamin, Imran, un dezvoltator de software care lucrează în finanțele tradiționale, i-a încurajat pe Benyamin și pe fratele său, Yousef, să înceapă codarea la vârsta de cinci și șase ani.

Copiii au avut avantajul unei rețele puternice de experți în tehnologie pentru a solicita sfaturi și ajutor – dar el este extrem de mândru de ei.

Weird Whales este a doua colecție de artă digitală a lui Benyamin, după un set inspirat anterior de Minecraft, care s-a vândut mai puțin bine.

De data aceasta, el s-a inspirat dintr-o bine-cunoscută imagine meme de balenă pixelată și un stil popular de artă digitală, dar și-a folosit propriul program pentru a crea setul de 3.350 de balene de tip emoji.

Benyamin lucrează deja la cea de-a treia colecție cu teme de super-eroi.

Imran este „100% sigur” că fiul său nu a încălcat legea drepturilor de autor și i-a angajat pe avocați să „auditeze” munca sa, precum și să primească sfaturi cu privire la modul de a-și marca propriile modele.

 

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO