Unele partide desfășoară activități cu tentă electorală, deși campania pentru parlamentare începe abia pe 29 august, notează Promo-LEX. Echipa de monitorizare notează că în perioada preelectorală că mai multe formațiuni au organizat activități de promovare.
Observatorii avertizează că, potrivit legii, agitația electorală este permisă doar după înregistrarea concurenților și nu mai devreme de 30 de zile înainte de vot. Potrivit lor, totuși, acțiunile actuale ale partidelor pot fi considerate simple activități politice de promovare, dacă nu sunt făcute în contextul activității grupurilor de inițiativă sau de promovare a potențialilor candidați desemnați.
„Printre formațiunile active se numără PAS, care a lansat o campanie națională de informare privind realizările și planurile de aderare la UE, și PSRM, care promovează ideea de „politică suverană” prin distribuirea de materiale și colectarea de semnături. Alte partide, precum PPMM, PRIM, PPVM, MRM, BE Alternativa și BP Împreună, desfășoară campanii online, întâlniri cu cetățenii, proteste și prezentări ale programelor politice”, notează reprezentanții Promo-LEX.
Misiunea de monitorizare a mai stabilit, în raportul său, că unele instituții ale statului au folosit resurse și fonduri publice pentru a obține capital politic înainte de alegerile parlamentare, iar Maia Sandu s-a implicat în elaborarea liste candidaților la Parlamentare.