Putin a ajuns în buzunarul Beijingului: Noul vasal al Chinei

07 Iun. 2022, 11:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Iun. 2022, 11:33 // Actual //  Lupu Eduard

Dacă Vladimir Putin a crezut, la începutul invaziei din Ucraina, că Rusia va deveni o și mai mare putere mondială, acum după mai bine de 100 de zile, lucrurile au luat o altă întorsătură. Moscova va fi partenerul junior al Chinei, iar liderul de la Kremlin a ajuns ”în buzunarul” Beijingului, fiind dependent de redirecționarea resurselor sale de petrol și gaze, după pierderea pieței din Europa și America de Nord.

Xi Jinping deține în prezent cele mai bune cărți de joc în conducerea relației cu Putin, iar preocuparea strategică primordială a sa este prosperitatea și securitatea Chinei și nu salvarea Rusiei, potrivit unei analize publicate în Politico.

Dinamica marilor puteri mondiale cunoaște acum o resetare radicală. Cu puțin timp înainte de a invada Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a călătorit la Jocurile Olimpice de la Beijing, pentru a proclama prietenia ”fără limite” cu Xi Jinping, liderul Chinei, dar nu există nicio îndoială care este adevărata superputere din acest duo, în acest zile.

Economia Chinei are un PIB de 18 triloane de dolari, fiind de 10 ori mai puternică decât cea a Rusiei. Beijing-ul va deține toate cărțile de joc bune în stabilirea condițiilor oricăror linii de salvare financiare de la Big Brother (fratele mai mare).

În timp ce Rusia se confruntă cu o economie în contractare bruscă datorită sancțiunilor internaționale și cu un emabargou al petroului din partea Europei, China este potențialul binefăcător spre care Putin se va îndrepta.

Xi împărtășește ostilitatea lui Putin față de Occident și NATO, dar asta nu înseamnă că va oferi caritate pură. Președintele Chinei este preocupat de prosperitatea și securitatea țării sale și nu de salvarea Rusiei.

Beijing-ul va cumpăra mai mult petrol, dar numai cu o reducere considerabilă de preț din partea Moscovei. China va ajuta Rusia doar în măsura în care nu atrage sancțiuni și nu își pune în pericol capacitatea de a vinde bunuri țărilor bogate din America de Nord și UE.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău