Putin aruncă Europa într-o cursă contra cronometru împotriva uneia dintre cele mai dure ierni din istoria continentului

20 Iul. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Iul. 2022, 17:51 // Actual //  bani.md

Uniunea Europeană a început constituirea unor planuri de urgenţă pentru scenariul în care robinetul de gaz rusesc este oprit definitiv. Temerile oficialilor europeni au explodat după ce Vladimir Putin anunţat că nivelurile de gaz rusesc care trec prin Nord Stream 1 vor continua să se reducă în viitor, scrie Reuters.

Livrările prin Nord Stream 1, care reprezintă peste o treime din exporturile de gaze ruseşti către Europa, ar urma să se reia joi, după o perioadă de pauză de 10 zile, luată pentru realizarea unor lucrări de mentenaţă anuală.

Livrările prin această conductă au fost reduse chiar înainte de intrarea în perioada de mentenaţă şi au constituit cauza unui conflict în cele două părţi.

Reducerea fluxurilor de gaz au împiedicat Europa de la atingerea obiectvilui de alimentare a rezervoarelor de gaz. Această problemă ar putea determina raţionalizarea combustibilului la iarnă şi ar putea impacta negativ fragila creştere economică a continentului.

Reducerea fluxului de gaze este răspunsul Moscovei la sancţiunile Occidentului lansate pe fondul războiului din Ucraina.

Oficialii UE au reacţionat deja în acest sens şi au cerut statelor membre reducerea consumului de gaz cu 15%, în cazul în care Putin alege să oprească definitiv livrările.

„Credem că o întrerupere totală este posibilă, iar dacă nu acţionăm acum vom fi foarte vulnerabili în faţa acestei probleme. Dacă aşteptăm ca fluxurile să îşi revină, vom ajunge să plătim din ce în ce mai scump şi doar vom face jocurile Rusiei”, a declarat un oficial.

Politicienii europeni au acuzat Rusia că foloseşte aprovizionarea cu gaz pe post de armă politică, invocând probleme tehnice doar ca pretext pentru reducerea livrărilor. În replică, Kremlinul susţine că Rusia rămâne un furnizor de energie de încredere şi a dat vina pe sancţiuni pentru fluxul redus de gaze.

Gazprom, companie de stat controlată de Kremlin, a redus exporturile care trec prin Nord Stream 1 cu 60%, invocând probleme la o turbină a cărei întreţinere avea loc în Canada.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, preţul gazelor a explodat. Preţurile au ajuns la 160 de euro p megawatt pe oră, marcând o creştere de 360% faţă de perioada pre-război. Vârful exploziei de preţuri a fost înregistrat în martie, atunci când megawatt-ul a ajuns să coste 335 de euro.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO