Putin dă o lovitură puternică Marii Britanii și Japoniei: Kremlinul ar putea pune mâna pe 5 miliarde de dolari

02 Iul. 2022, 05:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Iul. 2022, 05:09 // Actual //  bani.md

Vladimir Putin contraatacă Occidentul și încearcă să mai cârpească economia Rusiei lovită puternic de sancțiunile țărilor vestice. Astfel, liderul de la Kremlin a semnat un decret prin care transferă drepturile asupra proiectului de gaze naturale Sakhalin-2 din Orientul Îndepărtat la o companie nouă locală, lovind în firmele Shell din Marea Britanie și Mitsubishi Corp și Mitsui & Co din Japonia, care pot pierde peste 5 miliarde de dolari investiți în acest proiect.

Shell ar putea fi obligată să abandoneze o investiție de 3,4 miliarde de lire sterline (4,1 miliarde de dolari) în proiectul Sakhalin-2 de gaze naturale din Rusia, după ce Putin a amenințat că va confisca drepturile asupra acestei facilități, potrivit The Guardian.
Kremlinul înființează o nouă firmă proprie pentru a deține proiectul de gaze Sakhalin-2 din Orientul Îndepărtat din Rusia, invitând investitorii să se înscrie în holding în termen de o lună sau să renunțe la participația anterioară, pierzându-și banii.

Până acum, proiectul era deținut de compania rusă Gazprom cu un procent de 50%, gigantul petrolier britanic Shell – 27,5% și firmele japoneze Mitsui – 12,5% și Mitsubishi – 10%.

Miza pentru Shell este una uriașă, ea fiind evaluată la valoarea de 3,4 miliarde de lire sterline (4,1 miliarde de dolari), iar directorul executiv al companiei a declarat săptămâna asta că face progrese în vederea găsirii unui partener interesat să cumpere participația sa la proiectul de gaze din Rusia.

După unele surse, de cele 27,5% procente ale lui Shell erau interesate mai multe firme din China, dar Moscova va avea ultimul cuvânt cu privire la cine va avea voie să intre în noua companie înființată de Vladimir Putin.

Și Japonia este stupefiată de anunțul făcut de Kremlin, deoarece companiile din Japonia aveau contracte de cumpărare gaze pe 10 ani cu Sakhalin Energy. Acum, dacă firmele din Japoinia, Mitsui și Mitsubihi vor fi eliminate din proiect, pierderile lor vor fi uriașe.

Mitsui a anulat active nete de 594,9 milioane de dolari, inclusiv GNL de la Sakhalin-2 și pierderi din depreciere de alte aproximativ 150 de milioane de dolari în anul fiscal 2022. Mitsubishi a anulat de asemenea active de 370 de milioane de dolari, conform Nikkei Asia.

Aproximativ 6 până la 10 milioane de tone de gaz natural lichefiat, care erau produse în proiectul Sakhalin-2, mergeau în Japonia.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău