Scandal! Sediile universităților care vor fi închise, vor fi scoase la vânzare

01 Iul. 2022, 21:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iul. 2022, 21:42 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a declarat astăzi, într-o conferință de presă că, după reorganizarea universităților, sediile care nu vor fi utilizate, ar putea fi vândute, iar banii cheltuiți exclusiv în domeniul educațional. ”Se va face o analiză, iar sediile universităților care nu vor fi utilizate, ar putea fi vândute de către stat, iar banii să fie utilizați în domeniul educației”, a declarat Topală.

Din numarul total de 16 universități publice din Republica Moldova, vor rămâne să activeze 11 universități publice, a anunțat aministrul Educației, Anatolie Topală.

Potrivit oficialului moldovean vor fi lichidate în total 24 de instituții universitare. Topală a explicat că salariile cadrelor didactice care vor rămâne să activeze în sistemul universitar va crește: ”Ministerul Educației și Cercetării va acorda mulți bani universităților, iar acest lucru  va permite majorarea salariilor”.

Ministrul a motivat închiderea a 24 de instituții universitare afirmân că există un studiu din anul 2015 care arată necesitatea intervenției, numărul mare de universități nu este acoperit de un număr la fel de mare de studenți.”Este un studiu din 2015, care prevedea o astfel de intervenție.

Situația cercetătorilor în acest moment este una dificilă, ei sunt angajați pe o perioadă determinată de timp și nu au stabilitate în angajare. Intervenția aceasta este necesară pentru a asigura stabilitatea lor și condițiile de cercetare. Universitățile vor fi bine poziționate și asta va ajuta la atragerea de fondurilor pentru procesul de cercetare. Această reformă presupune deschiderea unor noi specialități”, menționează Topală.

În același timp, tot astăzi, membrii Academiei de Știință s-au convocat în ședință extraordinară pentru a discuta inițiativa Ministerului Educației și Cercetării referitor la reforma domeniului învățământului superior. Majoritatea dintre aceștia consideră că reducerea unui număr atât de mare de universități ar avea doar scop economic, reducerea cadrelor didactice și vânzarea clădirilor universităților reorganizate.

Mai multe colective universitare au adresat scrisori deschise autorităților moldovene prin care cer stoparea procesului de absorție.

Ministerul moldovean al Educației și Cercetări a anunțat, la 27 iunie, reducerea numărului de universității din Republica Moldova afirmând că este „cel mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”.

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 17:33
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 17:33 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

XY Partners anunță despre deschiderea aplicărilor pentru cea de a cincea ediție a Programului dedicat startup-urilor, XY Accelerator. Programului se va desfășura în perioada 12 septembrie – 13 decembrie 2022 și are drept scop instruirea antreprenorilor și dezvoltarea afacerilor. Astfel, proaspeții antreprenori care vor să-și dezvolte ideile de afaceri și fondatori de startup-uri au timp să aplice până la 21 august.

Iată câteva beneficii pe care le poți obține dacă aplici la program:

  • Participare la ateliere tematice pentru antreprenori și acces nelimitat la 12 cursuri despre antreprenoriat în cadrul Academiei Online.
  • Acces la o rețea extinsă de persoane care gestionează cele mai de succes companii din R. Moldova.
  • Abordare individuală a afacerii tale, suport operațional și acces gratuit la instrumente digitale necesare.
  • Mentorat din partea specialiștilor locali și internaționali.

Companiile selectate în cadrul programului vor avea posibilitatea să-și prezinte ideile și afacerea în fața investitorilor privați din cadrul comunității Business Angels Moldova (BAM), precum și a investitorilor internaționali. Eventual, cei care vor reuși să convingă investitorii ar putea obține finanțare pentru dezvoltarea ulterioară a afacerilor. 

În cadrul primelor patru ediții ale programului, companiile Teleportravel, Floral Soul, KIDDO și Unde.io au obținut investiții financiare, mentorat din partea specialiștilor locali din diverse domenii și acces la sesiuni cu experți internaționali.

Vrei să participi la cea de a cincea ediție a Programului XY Accelerator? Aplică aici

Acest program este realizat de XY Partners în cadrul EU4Moldova: Start City Cahul,  proiect finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Suedia. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău