Scandal! Sediile universităților care vor fi închise, vor fi scoase la vânzare

01 Iul. 2022, 21:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iul. 2022, 21:42 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a declarat astăzi, într-o conferință de presă că, după reorganizarea universităților, sediile care nu vor fi utilizate, ar putea fi vândute, iar banii cheltuiți exclusiv în domeniul educațional. ”Se va face o analiză, iar sediile universităților care nu vor fi utilizate, ar putea fi vândute de către stat, iar banii să fie utilizați în domeniul educației”, a declarat Topală.

Din numarul total de 16 universități publice din Republica Moldova, vor rămâne să activeze 11 universități publice, a anunțat aministrul Educației, Anatolie Topală.

Potrivit oficialului moldovean vor fi lichidate în total 24 de instituții universitare. Topală a explicat că salariile cadrelor didactice care vor rămâne să activeze în sistemul universitar va crește: ”Ministerul Educației și Cercetării va acorda mulți bani universităților, iar acest lucru  va permite majorarea salariilor”.

Ministrul a motivat închiderea a 24 de instituții universitare afirmân că există un studiu din anul 2015 care arată necesitatea intervenției, numărul mare de universități nu este acoperit de un număr la fel de mare de studenți.”Este un studiu din 2015, care prevedea o astfel de intervenție.

Situația cercetătorilor în acest moment este una dificilă, ei sunt angajați pe o perioadă determinată de timp și nu au stabilitate în angajare. Intervenția aceasta este necesară pentru a asigura stabilitatea lor și condițiile de cercetare. Universitățile vor fi bine poziționate și asta va ajuta la atragerea de fondurilor pentru procesul de cercetare. Această reformă presupune deschiderea unor noi specialități”, menționează Topală.

În același timp, tot astăzi, membrii Academiei de Știință s-au convocat în ședință extraordinară pentru a discuta inițiativa Ministerului Educației și Cercetării referitor la reforma domeniului învățământului superior. Majoritatea dintre aceștia consideră că reducerea unui număr atât de mare de universități ar avea doar scop economic, reducerea cadrelor didactice și vânzarea clădirilor universităților reorganizate.

Mai multe colective universitare au adresat scrisori deschise autorităților moldovene prin care cer stoparea procesului de absorție.

Ministerul moldovean al Educației și Cercetări a anunțat, la 27 iunie, reducerea numărului de universității din Republica Moldova afirmând că este „cel mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 15:09 // Actual //  Lupu Eduard

Datele economice recente arată că Republica Moldova a înregistrat un indice al risipei alimentare de 93,4 din 100 în anul 2024, conform unei analize prezentate în emisiunea „Analize economice” de către econoomistul Veaceslva Ioniță. Un moldovean va risipi în medie aproximativ 71 kg de produse alimentare în acest an.

Risipa alimentară totală în Republica Moldova în 2024 va fi de aproximativ 180 de mii de tone, echivalent cu aproximativ 3 mii de vagoane de tren marfare, aliniate pe o lungime de 40 km. Aceste date alarmante au fost prezentate de economistul Veaceslav Ioniță, care a subliniat că risipa de alimente ar putea fi chiar mai mare cu 50% dacă calitatea datelor ar fi îmbunătățită.

În ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare în funcție de veniturile gospodăriilor casnice, analistul economic a menționat că în 2022, primii 20% cei mai săraci moldoveni au alocat aproximativ 56,9% din venitul gospodării pentru alimente, în timp ce cei mai bogați 20% dintre moldoveni au alocat doar 30,3% din venituri.

Comparativ cu alte țări, risipa de alimente în Republica Moldova este de 71 kg per capita pe an, situându-se sub nivelul înregistrat în țări precum Portugalia (124 kg), Elveția (119 kg) și Serbia (108 kg). Totuși, această cifră este mai mare decât cea din Ucraina (69 kg), România (67 kg) și alte țări din Europa de est și de nord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău