Putin explică creșterea prețurilor la produsele alimentare: Rușii consumă mai mult

20 Dec. 2024, 09:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Dec. 2024, 09:42 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că majorarea prețurilor la produsele alimentare din Rusia este cauzată de creșterea consumului în rândul populației. Afirmațiile au fost făcute în cadrul emisiunii televizate „Linia directă” de joi.

Potrivit lui Putin, inflația alimentară are „motive obiective”, principala cauză fiind dezechilibrul dintre veniturile cetățenilor și cantitatea de produse disponibile în economie.

„Pur și simplu, nu au fost produse suficiente pentru a acoperi creșterea consumului”, a subliniat liderul de la Kremlin, citat de RBC.

Președintele a menționat că, recent, consumul de carne în Rusia s-a dublat, ajungând la 80 kg per persoană pe an, față de o medie globală de 42 kg. De asemenea, el a enumerat alți factori care influențează prețurile, precum recoltele, creșterea prețurilor la nivel global și sancțiunile internaționale.

„Veniturile populației și puterea de cumpărare trebuie să fie în acord cu volumul de produse realizate în țară. La noi, veniturile și salariile au crescut mai rapid decât producția de bunuri”, a concluzionat Putin.

Conform datelor Rosstat, până la 16 decembrie, inflația alimentară anuală a atins 10,93%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022.

Printre produsele cu cele mai mari creșteri de preț se numără:

  • Cartofii: +88,8% de la începutul anului, din cauza înghețurilor, inundațiilor și secetei, care au distrus 20% din recoltă;
  • Ceapa: +45,4%;
  • Varza: +40,3%;
  • Sfecla: +30,8%.

De asemenea, untul s-a scumpit cu 34,4%, laptele cu 19,1%, smântâna cu 18,5%, carnea de miel cu 22,6%, carnea de vită cu 12,4%, iar merele cu 18,4%.

Guvernul a încercat să tempereze creșterea prețurilor prin deschiderea importurilor din țări precum India, Iran, Turcia și Emiratele Arabe Unite, dar măsurile nu au avut impactul dorit asupra pieței interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Iun. 2025, 10:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Iun. 2025, 10:52 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu o dilemă logistică de proporții: peste 225 000 de autovehicule de marfă rulau la începutul acestui an pe drumurile naționale, în timp ce transportul feroviar s-a prăbușit la un minim istoric de 2,4 mil. tone. Reabilitarea anunțată a căilor ferate ridică însă întrebarea ce se va întâmpla cu „sutele de mii” de camioane achiziționate în ultimele două decenii, avertizează economistul Veaceslav Ioniță (IDIS „Viitorul”).

„Pentru a salva drumurile, trebuie să revitalizăm calea ferată. Dar ce facem cu flota imensă de camioane cumpărate tocmai pentru că trenurile au fost neglijate?”, a întrebat Ioniță în emisiunea „Analize economice”.

În 1990, 90 % din marfă era transportată pe calea ferată. Astăzi, 94% circulă pe șosele. Tonajul feroviar s-a redus de la 14 mil. tone (2002) la 2,4 mil. tone (2025). Traficul rutier de marfă a urcat de la 2,4 mld. t-km (2005) la 7,5 mld. t-km (2024).

Potrivit lui Ioniță, explozia flotei auto a fost stimulată de embargo-urile rusești (2014–2015), pandemia și seceta din 2020, dar și de războiul din Ucraina, care a bulversat rutele tradiționale de export. În paralel, exporturile moldovenești au scăzut de doi ani, diminuând cererea de transport chiar când parcul de camioane atinge recorduri.

Supracapacitatea din sectorul auto nu se reflectă în profit: tarifele au fost erodate de concurență, iar întreținerea drumurilor – afectate de traficul greu – devine o povară bugetară. Reabilitarea liniei de cale ferată pe coridorul nord–sud ar transfera greutatea de pe asfalt, dar ar lăsa transportatorii rutieri cu vehicule subutilizate și credite nerecuperate.

Drept soluție Ioniță propune reabilitarea segmentelor critice de cale ferată pentru mărfuri agricole și tranzit, sScheme de conversie sau buy-back pentru flota de camioane îmbătrânită;
Incentive fiscale pentru operatorii feroviari și parteneriate public-private la terminale multimodale și un plan național de întreținere a drumurilor finanțat din taxarea transportului greu.

Ioniță anticipează o revigorare sezonieră a transportului de marfă odată cu exportul noii recolte, dar avertizează că modelul „toată marfa pe roți” nu mai este sustenabil: „Fără o strategie coerentă, riscăm să rămânem și cu drumuri distruse, și cu trenuri goale, și cu camioane fără marfă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO