Putin rămâne fără soldați. Cea mai gravă veste de pe front

01 Dec. 2022, 05:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Dec. 2022, 05:01 // Actual //  bani.md

Până la finalul anului pierderile de vieți omenești ale armatei ruse pe fronturile din Ucraina vor atinge nivelul de 100.000. Zilnic, în confruntările cu forțele militare ucrainene mor câteva sute de militari și mercenari ruși. Estimarea îi aparține președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Pe de altă parte, Moscova caută să epuizeze apărarea antiaeriană a Kievului folosind rachete de croazieră neînarmate.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susține că Rusia pierde zilnic, în confrutările cu apărătorii ucraineni, sute de oameni. El spune că este vorba despre militari, dar și de mercenari aduși să lupte în războiul din Ucraina. În acest context, Zelenski estimează că, până la finalul acestui an, Rusia va pierde în jur de 100.000 de oameni pe front.

Volodimir Zelenski a vorbit despre situația de pe front în mesajul video pe care l-a transmis marți seara. El a subliniat că situația este dificilă și că rușii încearcă să lanseze o ofensivă în regiunea Donețk și să câștige un punct de sprijin în Luhansk. Armata rusă caută să-și deplaseze forțele spre Harkov și desfășoară anumite operațiuni militare în zona de sud a țării.

„Dar Forțele Armate ale Ucrainei menţin apărarea și, în fiecare zi, nu permit inamicului să-și realizeze intențiile. (…) Anul acesta, Rusia va pierde 100.000 de soldați ucişi și numai Dumnezeu știe câți mercenari. Iar Ucraina va rămâne în picioare”, a dat asigurări Volodimir Zelenski.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit liderului ucrainean, ruşii trimit trupe regulate în regiunea Donețk, dar pierd, zilnic, sute de oameni recent mobilizați și mercenari. De altfel, conform unui bilanț al Statului Major din Ucraina, Rusia ar fi pierdut pe front, de la începutul invaziei, în jur de 88.380 de militari. Aceste pierderi au crescut foarte mult din momentul în care au fost aruncați în luptă noii militari mobilizați în luna octombrie. Mult mai prost pregătiți și echipați, aceștia au devenit victime sigure forțelor militare ucrainene.

Rusia vizează epuizarea stocurilor apărării aeriene din Ucraina

Pe de altă parte, Rusia caută să epuizeze stocurile de proiectile antiaeriene pe care le deține Kievul și lansează atacuri cu rachete de croazieră neînarmate Acestea au fost concepute pentru a transporta focoase nucleare. Un înalt oficial militar american a făcut aceste precizări sub protecția anonimatului. El a confirmat estimările britanice conform cărora, Rusia scoate încărcătura nucleară din rachetele de croazieră și lansează muniție fără focos spre Ucraina.

„Este cu siguranță ceva ce încearcă să facă pentru a atenua efectele sistemelor de apărare aeriană pe care le folosesc ucrainenii”, a spus oficialul de la Pentagon.

Mai multe fotografii din surse deschise arată rachete de croazieră dezvoltate în anii 1980 doborâte în Ucraina, cu focosul probabil înlocuit cu balast. Pentagonul susține că intensificarea atacurilor aeriene ale Rusiei în Ucraina este concepută și pentru a epuiza rezervele de apărare ale Kievului. Astfel, speră Moscova, într-un final va obține controlul aerian.

În aceste condiții Statele Unite și alți aliați s-au concentrat pe furnizarea de provizii de apărare aeriană. Ajutorul variază de la sistemele moștenite din epoca sovietică până la cele moderne, conform Reuters.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ