NATO încearcă să ușureze impactul războiului din Ucraina asupra Bosniei, Georgiei și Moldovei

01 Dec. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

NATO și-a îndreptat atenția către trei țări care au avut de suferit din cauza conflictului din Ucraina – Bosnia, Georgia și Moldova – în timp ce alianța militară se luptă să-și extindă securitatea în toată Europa.

Teama mai multor state

În timpul discuțiilor purtate în România, miniștrii de externe ai celor trei țări s-au întâlnit cu omologii lor din NATO pentru a discuta modalități prin care cea mai mare organizație de securitate a lumii i-ar putea ajuta, întrucât războiul din Ucraina îi expune incertitudinii politice, energetice și teritoriale.

Deși cauza problemelor cu care se confruntă Bosnia, Georgia și Moldova este clară, nevoile lor și modul în care NATO ar putea să le ajute nu sunt la fel de clare. Miniștrii NATO nu au făcut propuneri directe cu privire la ceea ce s-ar putea face atunci când au ajuns la Palatul Parlamentului din București.

Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat că întâlnirea are ca scop asigurarea „securității din Europa” și „este un semnal despre cât de important este să creăm stabilitate nu numai pentru țările NATO, ci și dincolo de acestea. ” Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a declarat reporterilor că este important să nu existe „o zonă gri care să fie preluată de alte forțe”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Bosnia a fost afectată de multă vreme de instabilitatea politică, iar ultimele proteste au zguduit țara după ce unii alegători au susținut că un lider sârb bosniac pro-rus a trucat alegeri în Republica Srpska.

NATO a promis Georgiei că, la fel ca Ucraina, se va alătura alianței celor 30 de națiuni într-o zi, dar trupele ruse au intrat în Georgia după ce acest angajament a fost făcut acum 14 ani. O regiune georgiană separatistă a amenințat anul acesta că va organiza un referendum pentru aderarea la Rusia.

Războiul Rusiei în Ucraina a avut un efect îngrijorător și asupra Moldovei, care se confruntă cu o criză energetică din cauza dependenței sale de energia rusă. În ultimele săptămâni, a suferit întreruperi masive de curent ca urmare a atacurilor ruse asupra rețelei energetice a Ucrainei. În aprilie, au avut loc explozii în regiunea separatistă a țării, susținută de ruși, Transnistria.

Aderarea la NATO

Lucrurile sunt mai bune în alte părți ale Europei. Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat că el și omologii săi din Finlanda și Turcia au avut o întâlnire la care au decis să deblocheze opoziția turcă față de aderarea țării la NATO.

Billstrom a spus că intenționează să călătorească în curând la Ankara pentru discuții suplimentare. NATO este nerăbdătoare ca cele două națiuni nordice să se alăture alianței. Ei au solicitat să se alăture alianței în aprilie, pe fondul îngrijorării că Rusia i-ar putea viza, potrivit Associated Press.

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău