NATO încearcă să ușureze impactul războiului din Ucraina asupra Bosniei, Georgiei și Moldovei

01 Dec. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

NATO și-a îndreptat atenția către trei țări care au avut de suferit din cauza conflictului din Ucraina – Bosnia, Georgia și Moldova – în timp ce alianța militară se luptă să-și extindă securitatea în toată Europa.

Teama mai multor state

În timpul discuțiilor purtate în România, miniștrii de externe ai celor trei țări s-au întâlnit cu omologii lor din NATO pentru a discuta modalități prin care cea mai mare organizație de securitate a lumii i-ar putea ajuta, întrucât războiul din Ucraina îi expune incertitudinii politice, energetice și teritoriale.

Deși cauza problemelor cu care se confruntă Bosnia, Georgia și Moldova este clară, nevoile lor și modul în care NATO ar putea să le ajute nu sunt la fel de clare. Miniștrii NATO nu au făcut propuneri directe cu privire la ceea ce s-ar putea face atunci când au ajuns la Palatul Parlamentului din București.

Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat că întâlnirea are ca scop asigurarea „securității din Europa” și „este un semnal despre cât de important este să creăm stabilitate nu numai pentru țările NATO, ci și dincolo de acestea. ” Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a declarat reporterilor că este important să nu existe „o zonă gri care să fie preluată de alte forțe”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Bosnia a fost afectată de multă vreme de instabilitatea politică, iar ultimele proteste au zguduit țara după ce unii alegători au susținut că un lider sârb bosniac pro-rus a trucat alegeri în Republica Srpska.

NATO a promis Georgiei că, la fel ca Ucraina, se va alătura alianței celor 30 de națiuni într-o zi, dar trupele ruse au intrat în Georgia după ce acest angajament a fost făcut acum 14 ani. O regiune georgiană separatistă a amenințat anul acesta că va organiza un referendum pentru aderarea la Rusia.

Războiul Rusiei în Ucraina a avut un efect îngrijorător și asupra Moldovei, care se confruntă cu o criză energetică din cauza dependenței sale de energia rusă. În ultimele săptămâni, a suferit întreruperi masive de curent ca urmare a atacurilor ruse asupra rețelei energetice a Ucrainei. În aprilie, au avut loc explozii în regiunea separatistă a țării, susținută de ruși, Transnistria.

Aderarea la NATO

Lucrurile sunt mai bune în alte părți ale Europei. Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat că el și omologii săi din Finlanda și Turcia au avut o întâlnire la care au decis să deblocheze opoziția turcă față de aderarea țării la NATO.

Billstrom a spus că intenționează să călătorească în curând la Ankara pentru discuții suplimentare. NATO este nerăbdătoare ca cele două națiuni nordice să se alăture alianței. Ei au solicitat să se alăture alianței în aprilie, pe fondul îngrijorării că Rusia i-ar putea viza, potrivit Associated Press.

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 06:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 06:04 // Actual //  Lupu Eduard

​Jurnalistul de investigații bulgar Christo Grozev, investigatorul principal pentru Rusia al grupului, afirmă că este nevoit să se mute din Austria din cauza amenințării pe care o reprezintă serviciile secrete ruse în această țară, relatează The Moscow Times.

El a anunțat acest lucru într-un interviu acordat cotidianului vienez Falter.

„Suspectez că în oraș există mai mulți agenți, informatori și acoliți ai rușilor decât polițiști”, a afirmat el cu privire la capitala austriacă.

El a mai spus că a fost nevoit să își anuleze întoarcerea în Austria după ce mai multe surse ale sale din comunitatea de informații i-au spus că ar fi în pericol dacă face acest lucru. În prezent el se află într-o vizită în Statele Unite.

Jurnalistul bulgar a locuit de aproape 20 de ani la Viena, unde beneficia de protecţia serviciilor de securitate austriece.

Investigațiile de anvergură la care a participat Christo Grozev

În calitate de investigator principal pentru Rusia, Grozev a jucat un rol esențial în anchetele despre presupusa implicare a serviciilor secrete ruse în otrăvirea în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal şi a opozantului rus Alexei Navalnîi în timpul unui zbor în Siberia.

El a participat, de asemenea, la investigaţiile care au identificat doi militari ruşi care ar fi avut legătura cu doborârea în 2014 a unui avion al Malaysia Airlines în estul Ucrainei, în care au murit 298 de persoane.

În luna noiembrie a anului trecut Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, a fost condamnat la închisoare pe viață în Olanda pentru rolul său în doborârea avionului. Alături de acesta au mai fost condamnați un fost agent de informații rus și un alt lider al separatiștilor din estul Ucrainei.

Este puțin probabil ca vreunul dintre ei să fie vreodată extrădat de Rusia justiției olandeze.

Jurnalistul bulgar a fost dat în urmărire de Rusia în timp ce locuia în Austria

Grozev a fost dat în urmărire de Rusia în data de 26 decembrie a anului trecut, o măsură despre care afirmă că Moscova nu a justificat-o în vreun fel.

„Încă nu am nicio informaţie cu privire la motivul pentru care sunt căutat, iar singura explicaţie vine de la agenţia de presă de stat RIA Novosti, care susţine că aş fi răspândit ştiri false despre armata rusă”, a declarat el într-un interviu acordat la începutul acestui an.

El a afirmat însă că a fost inclus probabil pe lista neagră a Kremlinului după ce în una din anchetele sale recente i-a identificat pe cei 33 de militari ruşi care ghidează rachetele lansate împotriva unor ținte civile din Ucraina.

Autoritățile ruse au interzis site-ul de investigații Bellingcat la jumătatea lunii iulie, măsură ironizată de fondatorul său la momentul respectiv din moment ce el nu are niciun fel de prezență juridică sau financiară în Rusia.

„În acest caz, problema protecţiei mele depăşeşte interesul meu personal, pentru că, pentru prima oară, o lege destinată cetăţenilor ruşi se aplică cetăţenilor din alte ţări, în special celor din Uniunea Europeană. Aceasta ar fi fără precedent şi ar reprezenta o mare ameninţare pentru toţi jurnaliştii”, a adăugat el.

În cadrul aceluiași interviu el a denunțat și infiltrarea agențiilor de informații ruse în Bulgaria.

„Este periculos pentru mine să merg pe jos prin Plovdivul meu natal (al doilea oraş ca mărime din Bulgaria) sau să mă plimb pe malul mării. Sunt mai relaxat cu familia mea în ţara în care mă aflu”, afirma el la momentul respectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău