După ce Putin a provocat invazia din Ucraina acum 15 luni, Rusia a fost lovită de mai multe pachete de sancțiuni occidentale, cu scopul de a-i diminua capacitatea de război. Acum, Grupul de acțiune financiară (The Financial Action Task Force – FATF), cu sediul la Paris, intenționează să pună Rusia pe lista neagră, iar Putin cere ajutorul Indiei, o țară în curs de dezvoltare cu influență, pentru a împiedica acest lucru.
Grupul FATF, care este o organizație interguvernamentală care stabilește standarde pentru combaterea spălării banilor pe plan mondial, a suspendat în luna februarie 2023 calitatea de membru al Rusiei din blocul internațional, potrivit Bloomberg.
Kremlinul face presiuni asupra guvernelor, inclusiv a Indiei, în culise, amenințând să răstoarne acordurile de apărare și energie, dacă nu ajută la blocarea măsurilor așteptate care vizează transformarea Rusiei într-un stat paria financiar în legătură cu invazia sa din Ucraina.
Șocul care a lovit armata lui Putin: Niciodată forța Rusiei nu a fost mai slabă
Documentele analizate de sursa citată și relatările oficialilor din țările NATO familiarizate cu situația oferă o perspectivă rară a modului în care Rusia vizează partenerii comerciali înaintea reuniunii din iunie 2023 a organismului de supraveghere global împotriva spălării banilor.
FATF cuprinde în prezent 39 de membri, din care 37 de țări și două organizații regionale și veghează la combaterea fenomenului spălării banilor pe plan mondial. Grupul de acțiune financiară a pus deja pe lista neagră 3 țări: Iran, Coreea de Nord și Myanmar, iar pe lista gri, alte 23 de țări, care nu respectă normele financiare internaționale, precum Turcia, Albania, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite, Maroc, Siria, Panama, Filipine, Insulele Cayman și altele.
Lista neagră a FATF ar pune guvernul lui Putin în aceeași companie ca Coreea de Nord, Iran și Myanmar, singurele țări cu această desemnare, și ar arunca economia lui și mai adânc în izolare în urma războiului. Dacă măsura se va îndeplini, statele membre, precum și băncile, casele de investiții și companiile de procesare a plăților ar fi obligate să efectueze o procedură de diligență sporită și, în cazurile cele mai grave, să ia contramăsuri pentru a proteja sistemul financiar internațional.
Multe țări din așa-numitul Sud Global, inclusiv India, au rămas în cea mai mare parte neutre în privința agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Deși nu există nicio indicație privind o schimbare imediată a poziției Indiei, întâlnirea a creat probabil postura incomodă pentru președintele rus Vladimir Putin, ale cărui călătorii au fost restricționate de la invazie și datorită mandatului de arestare pentru presupuse crime de război emis în martie de Curtea Penală Internațională.
Fostul șef al Serviciului de spionaj MI6 dezvăluie: ”Amenințarea lui Putin din Ucraina poate fi oprită de un singur lucru”
La începutul acestei luni, o agenție de stat rusă i-a avertizat pe omologii din India cu privire la o cascadă de consecințe imprevizibile și negative pentru cooperarea în domeniul apărării, energiei și transporturilor dacă FATF adoptă noi măsuri împotriva Rusiei, potrivit oficialilor, care au cerut să nu fie identificați deoarece problema este una sensibilă.
Agenția a îndemnat India în mai să se opună „în mod vocal” oricăror mișcări ale Ucrainei de a adăuga Rusia pe „lista neagră” a țărilor cu risc ridicat la reuniunea din iunie 2023 și a spus că chiar și plasarea pe „lista gri” mai mică ar crea dificultăți.
Cu toate acestea, includerea pe lista neagră a Rusiei de către FATF ar face extrem de dificil pentru aceste țări să continue să facă afaceri cu Moscova și ar intensifica căderea economică pentru Kremlin.
Sectoarele identificate de Rusia ca fiind expuse riscului sunt deosebit de sensibile în cadrul parteneriatului strategic cu India. Rusia este cel mai mare furnizor de arme din India, deși tranzacțiile din Apărare au fost blocate din lipsa unui mecanism de plată care să nu încalce sancțiunile SUA.