R. Moldova urmează să beneficieze de mai multe fonduri de preaderare, ce vor îmbunătăți nivelul de trai al cetățenilor

03 Sept. 2024, 11:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Sept. 2024, 11:21 // Actual //  bani.md

Odată cu înregistrarea progreselor în implementarea reformelor convenite cu Uniunea Europeană, Republica Moldova urmează să beneficieze de mai multe fonduri de preaderare, ce vor ajuta Chișinăul să realizeze reformele fundamentale și să îmbunătățească nivelul de trai al fiecărui cetățean, susțin Vasile Grădinaru, deputat PAS şi președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca, invitați ai emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA.

„Integrarea în UE nu înseamnă că am luat R. Moldova și am dus-o undeva geografic, asta înseamnă unificarea condițiilor de trai în R. Moldova cu cele din UE și iată proiectele care vin să fie finanțate și implementate în R. Moldova trebuie să fie tocmai în acest sens și scop. Ajutorul UE nu pot fi limitat doar la proiecte de infrastructură, ele sunt un ansamblu de măsuri economice ce ne ajută la activitatea statului în sine până la securitatea pe termen lung”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

„Sunt ferm convins că R. Moldova va face, în scurt timp, parte din marea familie europeană, vom accede la fondurile structurale de care avem foarte mult nevoie și cred că deja un prim pas la acele fonduri de preaderare va fi o undă verde, ca o gură de oxigen pentru întreaga economie a R. Moldova, ceea ce va permite ca să creăm condiții pentru a ne dezvolta noi ca și societate, pentru a crea condiții favorabile și pentru potențiali investitori și de a-i face pe toți cetățenii țării să se simtă bine aici la ei acasă”, a afirmat Boris Foca, președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China.

Totodată, el este de părere că odată ce R. Moldova ar putea beneficia de fondurile de preaderare, ar trebui inițiate campanii de informare pentru ca cei care își doresc să acceseze aceste fonduri, campanii în cadrul cărora să li se explice pașii de pregătire și aplicare a unui proiect.

„Nivelul de informare a populației trebuie să crească legat de fonduri, legat de a scrie, de tipajul cum se scrie un proiect pentru a accede la fondurile de preaderare sau în general din UE. Cred că și acest val de informare ar trebui să fie foarte ridicat, exact pentru a contracara acele modalități că nu se execută sau se fac anumite erori în depunerea dosarelor pentru finanțare”, a spus Boris Foca.

Pe de altă parte deputatul PAS, Vasile Grădinaru, susține că unul dintre scopurile autorităților este creșterea capacității administrative a instituțiilor statului.

„Prin Programul „Satul european” noi nu doar că am reușit să aducem multe proiecte pentru cetățeni în teritoriu, dar, de fapt, exersăm și modalitatea de accedere la fonduri pentru că ideea și modalitatea de lucru este aceeași. Poate fi birocratic puțin diferit, formularele puțin diferite, dar ideea și conceptul este același și când omul are deprinderea de a elabora niște proiecte, de a le depune și de a le executa în termenii și condițiile stabilite atunci el va putea absorbi aceste fonduri și luăm și exemplul României și a altor state că atunci când au avut această disponibilitate de a atrage aceste fonduri nu le-au valorificat din lipsă de capacitate. Sarcina primă a noastră e să ne pregătim către prima etapă administrativă. A doua etapă trebuie să știm fiecare dintre noi să ne setăm prioritățile. Lucrul esențial care trebuie să îl înțeleagă fiecare administrator, primar, să seteze corect prioritățile pliate pe necesitățile localității, nu pe cele personale. După care trebuie să știm să executăm aceste proiecte pentru care am aplicat ca să fie executate întocmai.  Cel mai important e ca toate investițiile care vin să vină în scopul uniformizării condițiilor de trai în R. Moldova ca în UE. Integrarea în UE nu înseamnă că am luat R. Moldova și am dus-o undeva geografic, asta înseamnă unificarea condițiilor de trai în R. Moldova cu cele din UE și iată proiectele care vin să fie finanțate și implementate în R. Moldova trebuie să fie tocmai în acest sens și scop”, a spus deputatul PAS, Vasile Grădinaru.

Boris Foca s-a referit, în cadrul emisiunii, și la condițiile în care un investitor străin ar putea veni și rămâne în R. Moldova. „Avem nevoie de o legislație prietenoasă pentru investitori, cu cât suntem mai birocratici asta sperie, trebuie să fie mai lejer, mai puține bariere birocratice pentru a-ți putea dezvolta o afacere, digitalizarea proceselor, sunt niște procese care sunt deja sunt începute în R. Moldova și trebuie să recunoaștem acest fapt doar că trebuie finalizate cu brio. Un alt punct ar fi justiția, nici un investitor mare nu îți vine într-o țară unde înțelege că nu există un stat de drept de facto și acea reformă a justiției de care se tot vorbește ea trebuie finalizată cu brio. Și cred că punctul trei ar fi accesul la forța de muncă, avem nevoie stringentă de forță de muncă, vedem că ceea ce este nu are capacitatea de a face față necesarului, trebuie să facem o etapă de liberalizare în piața muncii”, a spus Boris Foca.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Iun. 2025, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iun. 2025, 15:29 // Actual //  bani.md

La data de 27 iunie, a avut loc Adunarea Generală Anuală a Acționarilor Victoriabank. În cadrul ședinței desfășurate la Chișinău, au fost examinate rezultatele financiare ale băncii pentru anul 2024 și a fost aprobat raportul Consiliului de Administrație. De asemenea, cu votul majorității acționarilor a fost luată decizia de distribuire a dividendelor în sumă de peste 292 de milioane de lei către acționari, în urma performanței financiare înregistrate anul precedent.

Valoarea dividendelor aprobate per acțiune este de 11,68 lei. Plata acestora va fi efectuată integral în mijloace bănești, în termen de cel mult trei luni de la data aprobării deciziei.

2024 a fost un an financiar foarte bun, cu un profit solid la nivel de grup și creșteri pe toate liniile de business. Ne bucurăm că aceste rezultate ne-au oferit posibilitatea să recompensăm echitabil acționarii prin distribuirea dividendelor pentru al doilea an consecutiv. Privim înainte cu încredere să consolidăm ceea ce am construit și să continuăm să creștem, cu obiective clare și o viziune pe termen lung”, declară Levon Khanikyan, Președintele Comitetului de Direcție al Victoriabank.

Tot în cadrul AGA, acționarii au aprobat și o serie de măsuri importante pentru consolidarea cadrului de guvernanță corporativă, inclusiv reconfirmarea auditorului extern, actualizarea regulamentelor interne și a Statutului băncii.

Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având un portofoliu total al activelor de peste 26 de miliarde de lei. Cu o rețea de 63 de unități și 1150 de angajați, banca oferă servicii și produse pentru 330.000 de clienți. Victoriabank susține economia locală, inovația și dezvoltarea durabilă. În martie 2025, Victoriabank a fuzionat cu BCR Chișinău, în urma unei achiziții care a marcat o premieră pe piața din Republica Moldova: o bancă locală a achiziționat integral o altă instituție bancară din țară. Iar în aprilie 2025, Victoriabank a anunțat semnarea acordului privind intenția de achiziționare a 100% din Microinvest, liderul sectorului financiar non-bancar din Republica Moldova.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO