Rachetele lui Putin au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei 

19 Nov. 2022, 19:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Nov. 2022, 19:31 // Actual //  bani.md

Raiduri ruseşti cu rachete şi drone au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei, a declarat premierul ucrainean Denis Shmyhal, citat de BBC. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce temperaturile scad sub zero grade, iar capitala Kiev se confruntă cu prima zăpadă de iarna aceasta.

Un oficial din Kiev a avertizat că oraşul ar putea avea toată reţeaua electrică închisă.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat anterior că 10 milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică. Iar în discursul său video de vineri seară, Zelenski a declarat că „situaţia dificilă a aprovizionării cu energie persistă într-un total de 17 regiuni şi în capitală”, dar a adăugat că au existat „mult mai puţine opriri de urgenţă” în timpul zilei, deoarece lucrătorii din industria energetică s-au grăbit să restabilească energia.

„Din păcate, Rusia continuă să efectueze atacuri cu rachete asupra infrastructurii civile şi critice a Ucrainei. Aproape jumătate din sistemul nostru energetic este dezactivat”, a declarat vineri premierul Denis Shmyhal într-o conferinţă de presă.

Mykola Povoroznyk, adjunctul şefului administraţiei din Kiev, a declarat că oraşul „se pregăteşte pentru diferite scenarii, inclusiv pentru o oprire completă” a sistemului.

El nu a spus ce s-ar întâmpla în cazul în care reţeaua se va opri complet, dar oficialii au declarat că nu iau în considerare evacuarea niciunui oraş.

Operatorul reţelei naţionale ucrainene Ukrenergo a postat pe Telegram: „Ţara agresoare a recunoscut în mod oficial că obiectivul său este de a distruge infrastructura noastră energetică şi de a-i lăsa pe ucraineni fără electricitate şi căldură”.

Maksym Tymchenko, directorul general al celei mai mari companii energetice private din Ucraina, DTEK, a declarat pentru BBC că „situaţia se înrăutăţeşte”.

„Din păcate, după fiecare atac avem un sistem energetic din ce în ce mai puţin fiabil şi stabil. Aceasta este realitatea”, a spus el.

Joi, Rusia a lovit mai multe instalaţii energetice şi clădiri civile, la mai puţin de două zile după unul dintre cele mai puternice bombardamente de până acum.

Aceasta a fost o tactică recentă a Rusiei în urma unor eşecuri pe câmpul de luptă, iar impactul său începe să fie resimţit mai acut. Moscova spune că atacurile sunt un răspuns la „lipsa de voinţă” a Kievului de a purta discuţii de pace.

Cei care suferă pene de curent se află în principal în regiunile Kiev, Odesa, Vinnytsia şi Ternopil.

Guvernul a îndemnat populaţia să economisească energie prin reducerea utilizării aparatelor de uz casnic, cum ar fi cuptoarele, maşinile de spălat, ceainicele electrice şi fiarele de călcat.

În oraşul Herson, recent eliberat, şeful adjunct al biroului lui Zelenski a postat fotografii cu oameni care foloseau electricitatea în corturile desemnate pentru că încă nu există curent electric, adăugând că guvernul speră să restabilească electricitatea în oraş „până la sfârşitul acestei săptămâni”.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău