FOTO, VIDEO Și-au unit forțele pentru un oraș mai verde! În Capitală au fost sădiți 4 mii de arbori în doar câteva ore

19 Nov. 2022, 16:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Nov. 2022, 16:12 // Actual //  Lupu Eduard

Campania de plantare a arborilor în Capitală a continuat astăzi în 90 de instituții educaționale din municipiul Chişinău, unde au fost sădiţi aproximativ 4000 de copaci, arbuști, brazi și flori. Primarul Capitalei anunță că la Liceul Teoretic cu Profil Sportiv „Gloria” împreună cu profesorii și elevii care îşi fac studiile în această instituţie de învăţământ, a plantat 40 de tei pe Aleea şcolarilor.

Tot astăzi au fost sădiți 100 de arbori la Liceul Teoretic „Pro Succes”, deschis în acest an după reparație Capitală, unde îşi fac studiile 800 de elevi.

 

Azi au fost sădiți arbori în toate sectoarele capitalei:

  • La Rîşcani reprezentanții preturii şi voluntari au sădit copaci în scuarul Ierusalim, bd. Moscova, scuarul din str. Matei Basarab.
  • În sectorul Centru, au plantat molizi în scuarul Hristo Botev.
  • La Botanica, pe strada Teilor, au fost plantați arbori de tei.
  • În sectorul Ciocana, pe Aleea Școlarilor de jos, au fost plantați ienuperi și tei.
  • În sectorul Buiucani, pe strada A. Șciusev, au fost sădiți platani.

Amintim că deja de o săptămână în Capitală se plantează masiv în toate parcurile și scuarurile care au fost reabilitate în ultima perioadă, pe aliniamentele stradale și pe teritoriul școlilor și grădinițelor.

Până la finele lunii curente, în capitală vor fi plantați 60 de mii de arbori și arbuști.

       

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău