„Rămânem fără muniţie”, strigă ucrainenii

11 Iun. 2022, 06:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Iun. 2022, 06:29 // Actual //  bani.md

Şeful adjunct al informaţiilor militare spune că Ucraina se află într-un război de artilerie cu Rusia şi că „totul depinde de ceea ce ne oferă Vestul”.

„Suntem într-un război de artilerie acum”, a spus Vadym Skibitsky, şef adjunct al serviciilor de informaţii militare din Ucraina pentru Guardian, „şi pierdem teren în faţa Rusiei”.

Ucraina nu mai are muniţie de fabricaţie proprie şi este nevoită să apeleze la NATO.

„Totul depinde acum de ceea ce ne livrează Vestul”, a spus Skibitsky. „Partenerii noştri occidentali ne-au oferit aproximativ 10% din ceea ce au”.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lăudat vineri sprijinul acordat de Regatul Unit pentru Kiev şi a făcut apel să fie livrate Ucrainei mai multe arme, în timp ce ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a făcut o vizită neanunţată în Ucraina.

„Cuvintele se transformă în acţiuni. Aceasta este diferenţa dintre relaţia Ucrainei cu Marea Britanie şi alte ţări”, a spus Zelenski într-o declaraţie video. „Arme, finanţări, sancţiuni – în aceste trei probleme, Marea Britanie dă dovadă de bună conducere”.

Potrivit lui Skibitsky, Ucraina foloseşte între 5.000 şi 6.000 de cartuşe de artilerie pe zi. „Aproape am epuizat toată muniţia noastră  de artilerie  şi acum folosim obuzele NATO de calibru 155”.

„Europa livrează şi obuze de calibru mai mic, dar pe măsură ce trece timpul, cantitatea de obuze livrate devine mai mică”.

Zelenski a declarat săptămâna trecută că între 60 şi 100 de soldaţi ucraineni mureau în fiecare zi şi alţi 500 erau răniţi. Ucraina a ţinut secret numărul total al pierderilor sale de militari.

Skibitsky a subliniat necesitatea ca Occidentul să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune pentru a distruge piesele de artilerie rusă de la distanţă. Săptămâna aceasta, consilierul prezidenţial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat pentru The Guardian că Ucraina are nevoie de 60 de lansatoare de rachete multiple, cu mult mai multe decât cele promise până acum de Regatul Unit şi SUA, pentru a avea şansa de a învinge Rusia.

Ucraina urmează să ceară Occidentului o listă de arme şi echipamente defensive la reuniunea grupului de contact cu NATO de la Bruxelles pe 15 iunie.

Skibitsky crede că războiul ruso-ucrainean se va purta cu artilerie la distanţă în viitorul apropiat, iar numărul atacurilor cu rachete lansate din Rusia care lovesc ţinte civile se va menţine la ritmul actual.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 17:41 // Actual //  Ursu Victor

Grupul OPEC+, care reunește 23 de state exportatoare de petrol, inclusiv Rusia și Arabia Saudită, a anunțat joi o majorare spectaculoasă a producției de țiței, începând cu luna mai – cea mai mare din ultimii cinci ani. Decizia vine la scurt timp după apelurile insistente ale fostului președinte american, Donald Trump, ca statele cartelului să crească producția și să contribuie la scăderea prețurilor.

Potrivit anunțului, opt țări membre OPEC+, printre care Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak, vor crește producția zilnică cu 411.000 de barili – de trei ori mai mult decât planul inițial, care prevedea o majorare lunară de 138.000 de barili.

Este cea mai amplă creștere a ofertei de petrol de la revenirea post-pandemie din 2020, când OPEC+ a început să reintroducă volumele tăiate în timpul crizei sanitare.

Valul de petrol care urmează să inunde piața globală a avut efecte imediate asupra bursei. Prețurile futures pentru petrolul Brent au scăzut cu peste 5%, coborând sub 70 de dolari pe baril, atingând la un moment dat 70,16 USD la bursa din Londra.

„Dacă țările OPEC și-ar fi dorit cu adevărat să doboare prețurile, cum cerea Trump, momentul ales este perfect”, a comentat Harry Tchilinguirian, analist-șef la Onyx Commodities. „Piața globală deja se teme de o recesiune provocată de valul tarifelor impuse de Trump. Acum riscul este să se declanșeze o furtună perfectă”.

Potrivit unui raport confidențial al Băncii Centrale a Rusiei, citat de presa rusă, piața mondială a petrolului riscă să intre într-un ciclu prelungit de prețuri joase, care ar putea pune în pericol aproape jumătate din veniturile de export ale Rusiei.

Oficialii ruși avertizează că o astfel de criză ar putea fi comparabilă cu șocul petrolier din anii 1980, care a precedat colapsul economic al URSS. La acea vreme, Arabia Saudită a triplat producția, determinând prăbușirea prețurilor de la 30 USD la 10-15 USD/baril – un moment istoric care a declanșat un crunt deficit valutar și falimentul regimului sovietic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ