„Rămânem fără muniţie”, strigă ucrainenii

11 Iun. 2022, 06:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Iun. 2022, 06:29 // Actual //  bani.md

Şeful adjunct al informaţiilor militare spune că Ucraina se află într-un război de artilerie cu Rusia şi că „totul depinde de ceea ce ne oferă Vestul”.

„Suntem într-un război de artilerie acum”, a spus Vadym Skibitsky, şef adjunct al serviciilor de informaţii militare din Ucraina pentru Guardian, „şi pierdem teren în faţa Rusiei”.

Ucraina nu mai are muniţie de fabricaţie proprie şi este nevoită să apeleze la NATO.

„Totul depinde acum de ceea ce ne livrează Vestul”, a spus Skibitsky. „Partenerii noştri occidentali ne-au oferit aproximativ 10% din ceea ce au”.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lăudat vineri sprijinul acordat de Regatul Unit pentru Kiev şi a făcut apel să fie livrate Ucrainei mai multe arme, în timp ce ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a făcut o vizită neanunţată în Ucraina.

„Cuvintele se transformă în acţiuni. Aceasta este diferenţa dintre relaţia Ucrainei cu Marea Britanie şi alte ţări”, a spus Zelenski într-o declaraţie video. „Arme, finanţări, sancţiuni – în aceste trei probleme, Marea Britanie dă dovadă de bună conducere”.

Potrivit lui Skibitsky, Ucraina foloseşte între 5.000 şi 6.000 de cartuşe de artilerie pe zi. „Aproape am epuizat toată muniţia noastră  de artilerie  şi acum folosim obuzele NATO de calibru 155”.

„Europa livrează şi obuze de calibru mai mic, dar pe măsură ce trece timpul, cantitatea de obuze livrate devine mai mică”.

Zelenski a declarat săptămâna trecută că între 60 şi 100 de soldaţi ucraineni mureau în fiecare zi şi alţi 500 erau răniţi. Ucraina a ţinut secret numărul total al pierderilor sale de militari.

Skibitsky a subliniat necesitatea ca Occidentul să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune pentru a distruge piesele de artilerie rusă de la distanţă. Săptămâna aceasta, consilierul prezidenţial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat pentru The Guardian că Ucraina are nevoie de 60 de lansatoare de rachete multiple, cu mult mai multe decât cele promise până acum de Regatul Unit şi SUA, pentru a avea şansa de a învinge Rusia.

Ucraina urmează să ceară Occidentului o listă de arme şi echipamente defensive la reuniunea grupului de contact cu NATO de la Bruxelles pe 15 iunie.

Skibitsky crede că războiul ruso-ucrainean se va purta cu artilerie la distanţă în viitorul apropiat, iar numărul atacurilor cu rachete lansate din Rusia care lovesc ţinte civile se va menţine la ritmul actual.

Realitatea Live

21 Mai 2025, 10:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 10:25 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei anunță că, în luna aprilie 2025, volumul total al depozitelor noi atrase la termen a crescut cu 9,4%, atingând valoarea de 4,44 miliarde lei, comparativ cu luna martie. Evoluția a fost impulsionată în special de creșterea spectaculoasă a depozitelor în valută, care s-au majorat cu 81,3%, până la 1,95 miliarde lei.

În schimb, depozitele atrase în moneda națională au scăzut cu 16,5%, coborând la 2,49 miliarde lei, ceea ce a redus ponderea acestora în total la doar 56,2%.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în lei a crescut cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 4,83%, în timp ce dobânda la depozitele în valută a crescut ușor la 1,33%.

Cele mai populare termene de constituire a depozitelor au fost între 2 și 5 ani (61,2% din total), urmate de cele cu termen între 6 și 12 luni (16,1%).

Depozitele atrase de la populație au totalizat 2,97 miliarde lei, în scădere cu 3,1% față de luna martie. Totuși, comparativ cu aprilie 2024, depozitele persoanelor fizice în moneda națională s-au dublat aproape (+80,6%), iar cele în valută au crescut cu 36,6%.

Dobânda medie oferită pentru depozitele în lei ale persoanelor fizice a crescut la 5,16% (+0,46 p.p.), iar pentru cele în valută la 1,35% (+0,17 p.p.).

Depozitele firmelor în moneda națională au scăzut cu 25,4%, ajungând la 537 milioane lei, în timp ce cele în valută s-au majorat de 3,4 ori, până la 924,4 milioane lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, depozitele în valută ale companiilor sunt de 3,5 ori mai mari, ceea ce sugerează o mutare clară a economiilor către valute străine.

Dobânda medie la depozitele companiilor în lei a scăzut semnificativ cu 0,50 p.p., la 3,65%, iar la cele în valută a coborât la 1,30% (-0,24 p.p.).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO