Rânduri imense la benzinării: Sri Lanka a rămas fără combustibil. Țara se confruntă cu cea mai gravă criză economică

17 Mai 2022, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Mai 2022, 09:56 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Noul prim-ministru al Sri Lanka spune că țara a ajuns până la ultima zi de combustibil, întrucât se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii 70 de ani.

Ranil Wickremesinghe a spus că națiunea are nevoie urgentă de valută străină de 75 de milioane de dolari în următoarele zile pentru a plăti importurile esențiale.

El a spus că banca centrală va trebui să imprime bani pentru a plăti salariile guvernamentale. De asemenea, Wickremesinghe a mai spus că companiile aeriene de stat Sri Lankan ar putea fi privatizate.

Economia națiunii insulare a fost puternic lovită de pandemie, de creșterea prețurilor la energie și de reduceri populiste de taxe. O penurie cronică de valută străină și o inflație în creștere au dus la o penurie severă de medicamente, combustibil și alte produse esențiale.

În capitala Colombo, ricșele auto, cel mai popular mijloc de transport din oraș, și alte vehicule formează cozi imense la benzinării.

„În acest moment, avem stocuri de combustibil doar pentru o singură zi. Următoarele două luni vor fi cele mai dificile din viața noastră”, a spus Wickremesinghe, care a fost numit prim-ministru joi.

Cu toate acestea, transporturile de benzină și motorină care utilizează o linie de credit cu India ar putea asigura aprovizionarea cu combustibil în următoarele zile, a adăugat el.

„Împotriva propriilor mele dorințe, sunt obligat să permit tipărirea banilor pentru a plăti angajații din sectorul de stat și pentru a plăti pentru bunuri și servicii esențiale. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că tipărirea banilor duce la deprecierea rupiei”, a spus el.

El a propus, de asemenea, vânzarea companiei aeriene Sri Lankan Airlines ca parte a eforturilor de stabilizare a finanțelor națiunii. Transportatorul a pierdut 45 de miliarde de rupii din Sri Lanka (129,5 milioane de dolari) în anul încheiat în martie 2021.

În ultimele săptămâni au avut loc proteste mari, uneori violente, împotriva președintelui Gotabaya Rajapaksa și a familiei sale.

Săptămâna trecută, fratele mai mare al președintelui, Mahinda, a demisionat din funcția de prim-ministru, după ce susținătorii guvernului s-au ciocnit cu protestatari. Nouă persoane au murit și peste 300 au fost rănite în urma violenței.

Vineri, Wickremesinghe a declarat pentru BBC că criza economică „se va agrava înainte de a se ameliora”.

În primul său interviu de la preluarea mandatului, el s-a angajat, de asemenea, să se asigure că familiile vor primi trei mese pe zi. Făcând apel la lume pentru mai mult ajutor financiar, el a spus „nu va fi o criză a foametei, vom găsi mâncare”.

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău