Ce crede Ion Sturza despre Andrei Spînu? Ministrul MIDR ar începe să-și construiască de pe acum o carieră politică

17 Mai 2022, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Mai 2022, 09:34 // Actual //  MD Bani

Fostul prim-ministru Ion Sturza face publice detalii din culisele creării Guvernului condus de Natalia Gavrilița. Ex-premierul spune că actualul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a râvnit fotoliul de șef al Executivului. Mai mult, potrivit lui Sturza, vicepremierul Spînu ar admite extrem de multe greșeli în administrarea domeniilor pe care le are în gestiune din „incompetență sau lipsă de experiență de viață”, notează IPN.

Fostul prim-ministru Ion Sturza califică drept un „minister monstru” Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, entitate care ar trebui divizată în cel puțin trei departamente, spune Sturza.

„Nu e un secret că Andrei Spînu își dorea poziția de prim-ministru. A fost convins să cedeze în favoarea Nataliei Gavrilița, care era mai bine poziționată în sondaje și în relațiile cu colegii din partid. Și e o persoană mai coaptă și mai pregătită pentru funcția de prim-ministru. În schimb, drept compensație Andrei Spînu și-a adjudecat foarte multe domenii care nu au fost acoperite nici cu competență, nici cu cadre. Și ca rezultat, sunt multe rateuri, chiar rateuri pe linie”, a spus Ion Sturza în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Mai mult, fostul șef al Executivului spune că Andrei Spînu ar avea ambiții politice extrem de mari și ar începe de pe acum să-și construiască o carieră politică.

„El e un fruntaș al partidului de guvernare, are linia lui de adepți, are politica sa de PR separată, are echipe dedicate acestor aspecte. Și asta deranjează alți membri ai Guvernului și cred că și pe doamna prim-ministru. El e un om care se vede șeful echipei. Întâi a fost la PLDM, ulterior a aderat la PAS. Și-a creat echipe, structuri teritoriale, oameni. E o figură politică destul de însemnată, nu e un tehnocrat pe care poți să-l scoți din priză”, a punctat Ion Sturza.

Ion Sturza spune că actualul Executiv necesită remanieri guvernamentale, întrucât sunt miniștri care nu livrează rezultate, iar domeniile lor de activitate au intrat într-un con de umbră.

„Sunt un șir de ministere unde se impun remanieri, mă refer la Ministerul Economiei, cel al Agriculturii. În cazul lui Andrei Spînu sunt multe sectoare complicate, cu multe interese, pe de altă parte, el are puțini soldați și ofițeri în Minister. A avut o încredere exagerată în cei din sectorul energetic, pe care i-a moștenit de la fostele guvernări, dând dovadă poate de bună-credință. Nu vreau să-l suspectez că ar fi alte interese în spatele unor decizii decât o incompetență sau lipsă de experiență de viață. Și încă un lucru care, probabil, cândva era specific și pentru mine, se vede o aroganță excesivă care este legată de tinerețea domnului Spînu. În anumite condiții, are șanse să devină un ministru bun, dar mai e până atunci”, a mai spus Ion Sturza.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău