Raport Ericsson: Aproape unul din cinci abonamente de telefonie mobilă va fi cu servicii 5G până la finalul anului

18 Dec. 2023, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Dec. 2023, 15:34 // Actual //  bani.md

Producătorul suedez de echipamente de telecomunicaţii Ericsson estimează că, până la sfârşitul anului 2023, aproape unul din cinci abonamente de telefonie mobilă la nivel global va fi cu servicii 5G.

Potrivit celei mai recente ediţii a raportului Ericsson Mobility Report, publicat luni, această creştere se dovedeşte a fi una stabilă, în ciuda provocărilor economice continue şi a tulburărilor geopolitice de pe unele pieţe. De asemenea, raportul citat mai arată că numărul de abonamente 5G noi, deschise în 2023, este de 610 milioane – în creştere cu 63% faţă de 2022. Astfel, totalul lor ajunge la 1,6 miliarde la nivel global, cu aproximativ 100 de milioane mai mult decât se preconiza anterior.

La nivel regional, adoptarea abonamentelor 5G în America de Nord continuă să fie puternică. Se preconizează că, până la finalul anului 2023, această regiune va avea cea mai mare pondere a abonamentelor 5G din lume, de 61%. În 2023, creşterea numărului de abonamente 5G a fost solidă şi în India şi ar urma ca ponderea lor să depăşească 11% în acea ţară, la 14 luni distanţă de la lansarea reţelelor comerciale.

Până în anul 2029, numărul abonamentelor 5G la nivel global va creşte cu peste 330%, de la 1,6 la 5,3 miliarde. Se estimează că acoperirea 5G va fi disponibilă pentru peste 45% din populaţia globală până la sfârşitul anului curent şi pentru 85% până la sfârşitul anului 2029. În plus, se preconizează că America de Nord şi ţările din Consiliul de Cooperare al Golfului ar urma să deţină cele mai mari ponderi ale abonamentelor 5G până la sfârşitul anului 2029, de 92%, ele fiind urmate de Europa de Vest, cu o pondere de 85%.

“Cu peste 600 de milioane de abonamente 5G noi la nivel global deschise anul acesta şi cu un număr în creştere în toate regiunile, cererea robustă de soluţii de conectivitate de înaltă performanţă este evidentă. Extinderea 5G continuă şi este implementat un număr tot mai mare de reţele 5G SA, ceea ce face posibilă susţinerea de noi aplicaţii din ce în ce mai solicitante din punct de vedere al resurselor de reţea utilizate, atât pentru consumatori, cât şi pentru întreprinderi”, a declarat Fredrik Jejdling – vicepreşedinte executiv şi Head of Networks, Ericsson.

Consumul mediu global de date pe smartphone continuă să crească. Conform raportului citat, traficul total de date mobile va creşte de trei ori între sfârşitul anului 2023 şi sfârşitul anului 2029, pe fondul unor factori cum ar fi îmbunătăţirea capabilităţilor dispozitivelor sau îmbunătăţirea continuă a performanţelor reţelelor implementate.

“Rata de creştere a volumului de date în reţelele mobile reflectă în mod clar pasiunea consumatorilor pentru aplicaţii mobile îmbunătăţite pe segmentul de broadband. Această tendinţă se va accentua pe măsură ce tot mai mulţi consumatori din întreaga lume adoptă 5G şi apar noi scenarii de utilizare, declanşând o creştere suplimentară a traficului de date. Întrucât cea mai mare parte a traficului este generată în spaţii închise, unde oamenii îşi petrec de obicei cea mai mare parte a timpului, există o nevoie tot mai mare de extindere a acoperirii 5G pe segmentul mid band atât la interior, cât şi la exterior, pentru a asigura o experienţă 5G completă în toate locaţiile”, a precizat Peter Jonsson – Executive Editor, Ericsson Mobility Report, Ericsson.

Acoperirea 5G în bandă medie pentru populaţia globală este în prezent de peste 40%, în creştere de la 30% în 2022, determinată în principal de implementările masive în bandă medie din India, dar şi de multe implementări din Europa.

Raportul analizează şi conectivitatea wireless pentru industria manufacturieră, modul în care 5G devine un factor determinant al productivităţii şi permite agilitatea necesară schimbărilor rapide şi realocării resurselor.

Aceasta este cea de-a 25-a ediţie a Ericsson Mobility Report, iar estimările pe care le conţine acoperă o perioadă care se întinde până în anul 2029. Ediţia curentă a raportului confirmă că serviciile evoluate de transmisiuni de date mobile de bandă largă (eMBB) , serviciile de date care folosesc accesul la reţelele fix wireless (FWA), jocurile şi serviciile bazate pe AR/VR/- sunt scenariile de utilizare preferate de consumatorii 5G.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău