Raport Ericsson: Aproape unul din cinci abonamente de telefonie mobilă va fi cu servicii 5G până la finalul anului

18 Dec. 2023, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Dec. 2023, 15:34 // Actual //  bani.md

Producătorul suedez de echipamente de telecomunicaţii Ericsson estimează că, până la sfârşitul anului 2023, aproape unul din cinci abonamente de telefonie mobilă la nivel global va fi cu servicii 5G.

Potrivit celei mai recente ediţii a raportului Ericsson Mobility Report, publicat luni, această creştere se dovedeşte a fi una stabilă, în ciuda provocărilor economice continue şi a tulburărilor geopolitice de pe unele pieţe. De asemenea, raportul citat mai arată că numărul de abonamente 5G noi, deschise în 2023, este de 610 milioane – în creştere cu 63% faţă de 2022. Astfel, totalul lor ajunge la 1,6 miliarde la nivel global, cu aproximativ 100 de milioane mai mult decât se preconiza anterior.

La nivel regional, adoptarea abonamentelor 5G în America de Nord continuă să fie puternică. Se preconizează că, până la finalul anului 2023, această regiune va avea cea mai mare pondere a abonamentelor 5G din lume, de 61%. În 2023, creşterea numărului de abonamente 5G a fost solidă şi în India şi ar urma ca ponderea lor să depăşească 11% în acea ţară, la 14 luni distanţă de la lansarea reţelelor comerciale.

Până în anul 2029, numărul abonamentelor 5G la nivel global va creşte cu peste 330%, de la 1,6 la 5,3 miliarde. Se estimează că acoperirea 5G va fi disponibilă pentru peste 45% din populaţia globală până la sfârşitul anului curent şi pentru 85% până la sfârşitul anului 2029. În plus, se preconizează că America de Nord şi ţările din Consiliul de Cooperare al Golfului ar urma să deţină cele mai mari ponderi ale abonamentelor 5G până la sfârşitul anului 2029, de 92%, ele fiind urmate de Europa de Vest, cu o pondere de 85%.

“Cu peste 600 de milioane de abonamente 5G noi la nivel global deschise anul acesta şi cu un număr în creştere în toate regiunile, cererea robustă de soluţii de conectivitate de înaltă performanţă este evidentă. Extinderea 5G continuă şi este implementat un număr tot mai mare de reţele 5G SA, ceea ce face posibilă susţinerea de noi aplicaţii din ce în ce mai solicitante din punct de vedere al resurselor de reţea utilizate, atât pentru consumatori, cât şi pentru întreprinderi”, a declarat Fredrik Jejdling – vicepreşedinte executiv şi Head of Networks, Ericsson.

Consumul mediu global de date pe smartphone continuă să crească. Conform raportului citat, traficul total de date mobile va creşte de trei ori între sfârşitul anului 2023 şi sfârşitul anului 2029, pe fondul unor factori cum ar fi îmbunătăţirea capabilităţilor dispozitivelor sau îmbunătăţirea continuă a performanţelor reţelelor implementate.

“Rata de creştere a volumului de date în reţelele mobile reflectă în mod clar pasiunea consumatorilor pentru aplicaţii mobile îmbunătăţite pe segmentul de broadband. Această tendinţă se va accentua pe măsură ce tot mai mulţi consumatori din întreaga lume adoptă 5G şi apar noi scenarii de utilizare, declanşând o creştere suplimentară a traficului de date. Întrucât cea mai mare parte a traficului este generată în spaţii închise, unde oamenii îşi petrec de obicei cea mai mare parte a timpului, există o nevoie tot mai mare de extindere a acoperirii 5G pe segmentul mid band atât la interior, cât şi la exterior, pentru a asigura o experienţă 5G completă în toate locaţiile”, a precizat Peter Jonsson – Executive Editor, Ericsson Mobility Report, Ericsson.

Acoperirea 5G în bandă medie pentru populaţia globală este în prezent de peste 40%, în creştere de la 30% în 2022, determinată în principal de implementările masive în bandă medie din India, dar şi de multe implementări din Europa.

Raportul analizează şi conectivitatea wireless pentru industria manufacturieră, modul în care 5G devine un factor determinant al productivităţii şi permite agilitatea necesară schimbărilor rapide şi realocării resurselor.

Aceasta este cea de-a 25-a ediţie a Ericsson Mobility Report, iar estimările pe care le conţine acoperă o perioadă care se întinde până în anul 2029. Ediţia curentă a raportului confirmă că serviciile evoluate de transmisiuni de date mobile de bandă largă (eMBB) , serviciile de date care folosesc accesul la reţelele fix wireless (FWA), jocurile şi serviciile bazate pe AR/VR/- sunt scenariile de utilizare preferate de consumatorii 5G.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 12:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 12:50 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Energiei anunță deblocarea a peste 109 MW din capacitatea rețelei electrice pentru noi investiții în energie regenerabilă, după introducerea garanțiilor financiare obligatorii la eliberarea avizelor de racordare pentru centrale mai mari de 200 kW. Măsura a dus la returnarea a 30 de avize nevalorificate, eliberate anterior producătorilor care nu au mai construit parcurile promise.

Noile garanții se rambursează doar dacă proiectul intră în funcțiune la timp; altfel, suma rămâne la operatorii de sistem și se reinvestește în modernizarea rețelei. Sunt scutiți de garanție doar câștigătorii licitațiilor de energie verde și comunitățile energetice.

Perioada de tranziție a permis titularilor vechi să renunțe fără amendă până la 30 iunie 2025. În urma retragerilor, Moldelectrica a recuperat două avize însumând 64,09 MW, Premier Energy Distribution – 16 avize totalizând 36,6 MW, iar RED Nord – 12 avize de 8,55 MW.

„Vrem să sprijinim investitori serioși și să eliberăm rapid capacitate pentru proiecte verzi care chiar se construiesc”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu. Oficialul a reamintit că, până în februarie, Moldelectrica emisese avize totalizând circa 1 500 MW, dar mai puțin de 10 % se materializează anual.

Capacitatea fotovoltaică și eoliană instalată în Moldova a urcat de opt ori în ultimii cinci ani, atingând 689 MW în mai. Ținta guvernamentală este ca energia regenerabilă să ajungă la o cotă de 30 % din consumul electric și 27 % din consumul total de energie până în 2030; anul trecut ponderea era 16,7 %, iar Ministerul estimează un salt la 27 % în 2025.

După recenta licitație de 165 MW pentru parcuri mari, autoritățile pregătesc în toamnă o nouă rundă pentru circa 173 MW eolian, inclusiv sisteme de stocare de minimum 22 MW, menită să consolideze securitatea energetică și să atragă investiții private suplimentare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO