Raport Ericsson: Aproape unul din cinci abonamente de telefonie mobilă va fi cu servicii 5G până la finalul anului

18 Dec. 2023, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Dec. 2023, 15:34 // Actual //  bani.md

Producătorul suedez de echipamente de telecomunicaţii Ericsson estimează că, până la sfârşitul anului 2023, aproape unul din cinci abonamente de telefonie mobilă la nivel global va fi cu servicii 5G.

Potrivit celei mai recente ediţii a raportului Ericsson Mobility Report, publicat luni, această creştere se dovedeşte a fi una stabilă, în ciuda provocărilor economice continue şi a tulburărilor geopolitice de pe unele pieţe. De asemenea, raportul citat mai arată că numărul de abonamente 5G noi, deschise în 2023, este de 610 milioane – în creştere cu 63% faţă de 2022. Astfel, totalul lor ajunge la 1,6 miliarde la nivel global, cu aproximativ 100 de milioane mai mult decât se preconiza anterior.

La nivel regional, adoptarea abonamentelor 5G în America de Nord continuă să fie puternică. Se preconizează că, până la finalul anului 2023, această regiune va avea cea mai mare pondere a abonamentelor 5G din lume, de 61%. În 2023, creşterea numărului de abonamente 5G a fost solidă şi în India şi ar urma ca ponderea lor să depăşească 11% în acea ţară, la 14 luni distanţă de la lansarea reţelelor comerciale.

Până în anul 2029, numărul abonamentelor 5G la nivel global va creşte cu peste 330%, de la 1,6 la 5,3 miliarde. Se estimează că acoperirea 5G va fi disponibilă pentru peste 45% din populaţia globală până la sfârşitul anului curent şi pentru 85% până la sfârşitul anului 2029. În plus, se preconizează că America de Nord şi ţările din Consiliul de Cooperare al Golfului ar urma să deţină cele mai mari ponderi ale abonamentelor 5G până la sfârşitul anului 2029, de 92%, ele fiind urmate de Europa de Vest, cu o pondere de 85%.

“Cu peste 600 de milioane de abonamente 5G noi la nivel global deschise anul acesta şi cu un număr în creştere în toate regiunile, cererea robustă de soluţii de conectivitate de înaltă performanţă este evidentă. Extinderea 5G continuă şi este implementat un număr tot mai mare de reţele 5G SA, ceea ce face posibilă susţinerea de noi aplicaţii din ce în ce mai solicitante din punct de vedere al resurselor de reţea utilizate, atât pentru consumatori, cât şi pentru întreprinderi”, a declarat Fredrik Jejdling – vicepreşedinte executiv şi Head of Networks, Ericsson.

Consumul mediu global de date pe smartphone continuă să crească. Conform raportului citat, traficul total de date mobile va creşte de trei ori între sfârşitul anului 2023 şi sfârşitul anului 2029, pe fondul unor factori cum ar fi îmbunătăţirea capabilităţilor dispozitivelor sau îmbunătăţirea continuă a performanţelor reţelelor implementate.

“Rata de creştere a volumului de date în reţelele mobile reflectă în mod clar pasiunea consumatorilor pentru aplicaţii mobile îmbunătăţite pe segmentul de broadband. Această tendinţă se va accentua pe măsură ce tot mai mulţi consumatori din întreaga lume adoptă 5G şi apar noi scenarii de utilizare, declanşând o creştere suplimentară a traficului de date. Întrucât cea mai mare parte a traficului este generată în spaţii închise, unde oamenii îşi petrec de obicei cea mai mare parte a timpului, există o nevoie tot mai mare de extindere a acoperirii 5G pe segmentul mid band atât la interior, cât şi la exterior, pentru a asigura o experienţă 5G completă în toate locaţiile”, a precizat Peter Jonsson – Executive Editor, Ericsson Mobility Report, Ericsson.

Acoperirea 5G în bandă medie pentru populaţia globală este în prezent de peste 40%, în creştere de la 30% în 2022, determinată în principal de implementările masive în bandă medie din India, dar şi de multe implementări din Europa.

Raportul analizează şi conectivitatea wireless pentru industria manufacturieră, modul în care 5G devine un factor determinant al productivităţii şi permite agilitatea necesară schimbărilor rapide şi realocării resurselor.

Aceasta este cea de-a 25-a ediţie a Ericsson Mobility Report, iar estimările pe care le conţine acoperă o perioadă care se întinde până în anul 2029. Ediţia curentă a raportului confirmă că serviciile evoluate de transmisiuni de date mobile de bandă largă (eMBB) , serviciile de date care folosesc accesul la reţelele fix wireless (FWA), jocurile şi serviciile bazate pe AR/VR/- sunt scenariile de utilizare preferate de consumatorii 5G.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:10 // Actual //  Ursu Victor

Tariful de 31% impus de administrația Trump exporturilor moldovenești în SUA a stârnit reacții în spațiul public, inclusiv acuzații la adresa diplomației moldovenești. Însă economistul Stas Madan demontează aceste teorii și explică mecanismul din spatele deciziei Washingtonului: o formulă matematică automată, nu negocieri sau sancțiuni politice.

„Am văzut afirmații de genul «moldovenii sunt varză la negocieri», dar realitatea este că tarifele impuse de SUA au fost calculate după aceeași metodologie pentru toate cele 183 de țări afectate. Nu au nicio legătură cu relațiile bilaterale”, afirmă Madan.

Potrivit economistului, Donald Trump a aplicat o formulă simplă bazată pe deficitul comercial al SUA cu fiecare țară în parte, raportat la valoarea importurilor din acea țară. În cazul Moldovei, din perspectiva SUA, în 2024: SUA a exportat bunuri în valoare de 53,6 milioane USD către Moldova, și a importat bunuri în valoare de 142 milioane USD din Moldova.

Acest lucru înseamnă un deficit comercial de 88,4 milioane USD pentru SUA față de Republica Moldova. Formula aplicată: (88,4 / 142) × 100 = 62%, apoi împărțit la 2 → tarif aplicat: 31%.

„Aceeași formulă a fost folosită pentru toate țările – de exemplu, Uniunea Europeană are un tarif de 20%, rezultat dintr-un deficit comercial de 39% împărțit la doi”, explică Madan.

Diferențele apar din modul în care se raportează statisticile comerciale: Exporturile sunt calculate în regim FOB (Free on Board), adică valoarea la ieșirea din țară, importurile sunt calculate în regim CIF (Cost, Insurance, and Freight), adică valoarea la intrarea în țara de destinație, incluzând transportul și asigurarea.

„Din cauza distanței mari, costurile de transport și logistică cresc valoarea bunurilor în statistica SUA, ceea ce explică de ce acolo importurile din Moldova apar mai mari decât exporturile noastre”, adaugă Madan.

Deci, tariful de 31% aplicat Republicii Moldova nu are legătură cu politica externă, ci este rezultatul unei formule automate bazate pe balanța comercială negativă a SUA. Potrivit lui Stas Madan, acuzațiile privind lipsa de competență diplomatică sunt nejustificate în acest caz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ