Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat eforturile de a atrage investitori străini în țară și a prezentat Moldova ca o destinație potrivită pentru investiții străine. Cu toate acestea, în discuțiile cu investitorii internaționali, a recunoscut că nu întotdeauna reușește să-i convingă, unii indicând că vor considera investițiile doar după aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.
„Încercăm să aducem investitori străini. În toate discuțiile pe care le am cu investitorii străini, încerc să le prezint Moldova ca un loc potrivit pentru investiții. Nu totdeauna reușesc. Uneori îmi spun: «Când veți deveni membru UE, atunci vom veni. Acum nu sunteți o țară destul de sigură»”, a explicat Maia Sandu la Vocea Basarabiei.
Cu toate acestea, Moldova a înregistrat un volum total de investiții străine directe în economia sa în anul 2022 în valoare de 4,3 miliarde de dolari, conform datelor recente furnizate de Banca Națională a Moldovei. Din această sumă, 3 miliarde de dolari reprezintă capitalul propriu, în timp ce 1,3 miliarde de dolari reprezintă datorii.
Pe țări, cele mai multe investiții străine directe au provenit din Cipru (783,5 milioane de dolari), Rusia (715 milioane de dolari), România (428,6 milioane de dolari), Olanda (412,7 milioane de dolari), Germania (246,5 milioane de dolari), Marea Britanie (238,8 milioane de dolari) și Bulgaria (216,3 milioane de dolari).
Dintre aceste investiții, cele mai semnificative au fost în capitalul propriu, iar Cipru a fost principalul investitor, cu 740,4 milioane de dolari, urmat de Olanda cu 410 milioane de dolari. Rusia, în schimb, a înregistrat un sold negativ de 44,7 milioane de dolari și datorii de 759,7 milioane de dolari, cu probabile legături cu compania Moldovagaz, care are creanțe de peste 700 de milioane de dolari, creanțe care nu au fost confirmate de un audit recent. Alte țări care au investit în capitalul propriu al Moldovei includ Marea Britanie (217,7 milioane de dolari) și Bulgaria (211,5 milioane de dolari).