Războiul din Ucraina. Cum sunt hrăniți soldații ucraineni vegani aflați în prima linie a frontului

19 Iun. 2022, 19:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Iun. 2022, 19:34 // Actual //  bani.md

Oleksandr Jugan nu a cedat. Angajat în armată pentru a-și apăra țara împotriva invaziei ruse, acest ucrainean menține o dietă strict vegană chiar și în prima linie.

„La început a fost foarte complicat”, explică acest bărbat brunet de 37 de ani, înrolat în regiunea Nikolaev (sud), cu care AFP, a vorbit prin apel video. El nu consumă niciun aliment de origine animală.

„Oamenii mi-au spus că nu voi rezista” pentru că nu este planificat un meniu special, spune el zâmbind, cu pușca la umăr.

Niciodată nu și-a imaginats că alegerile sale îl vor împiedica să-și slujească țara și a ajuns să găsească pe internet o rețea de activiști care îi ajută pe militari care, ca și el, se hrănesc exclusiv cu produse vegetale.

„Le-am scris și, în aprilie, primul pachet a sosit parcă prin minune”, precizează acest profesor de dramă care a decis să semneze cu armata a doua zi după invazia rusă a Ucrainei, în februarie.

„Erau paté și cârnați vegani, hummus, lapte de soia etc. Și toate astea, gratuit”, spune el entuziasmat.

„Livrare sub bombe”

Îngerul lui păzitor se numește Tamara Human. La Kiev, acest fost model de top se află în fruntea asociației „Fiecare animal”, care reunește o sută de oameni și promovează veganismul, notează AFP, citat de ziare.com.

Acest mod de viață îmbină o dietă exclusiv vegană și refuzul de a folosi orice îmbrăcăminte sau produs cosmetic derivat din animale sau din exploatarea acestora.

„Livrăm chiar și sub bombe”, confirmă ea pentru AFP, în timp ce pregătește, împreună cu alți doi voluntari, bulgur și găluște pentru populația civilă.

a etajul al treisprezecelea al unei clădiri rezidențiale din cartierul verde Rusanivka, apartamentul ei a devenit centrul logistic al unui lanț extraordinar de solidaritate.

Și câinele Mișa își are locul acolo. Există chiar și un șobolan bej salvat dintr-un laborator care poartă porecla „Pizdiuk” („micul nemernic”), pentru că nu ar refuza puțină carne… și ar mușca cu plăcere degetele celor imprudenți.

Majoritatea alimentelor folosite de echipele Tamarei Human sunt de origine ucraineană și provin în principal din Liov, orașul din vest mai puțin atins de rachetele rușilor.

Opt localități sunt implicate în acest lanț de solidaritate care ajută aproximativ 200 de militari să-și împace convingerile cu slujirea patriei.

„Pachetele pe care le trimitem le permit să suplimenteze timp de două-trei săptămâni ceea ce primesc de la armată pentru a avea o dietă echilibrată”, explică acestă activistă care s-a implicat de mult în protecția animalelor.

Ea nu vede nicio contradicție între veganism și angajamentul militar.

„Am vrut să mă duc și eu pe front, dar nu știu să folosesc o armă, așa că sunt mai utilă aici”, spune ea.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău