Războiul din Ucraina: SUA avertizează China să nu ajute Rusia. S-ar putea alege cu consecințe dure

14 Mart. 2022, 10:48
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Mart. 2022, 10:48 // Actual //  MD Bani

Statele Unite ale Americii (SUA) susțin că China se va confrunta cu „consecințe” dure dacă va ajuta Rusia în urma invadării Ucrainei, scrie BBC.

Potrivit presei americane, oficiali fără nume au spus mai multor instituții de știri americane că Rusia a cerut Chinei să ofere asistență militară după ce a început invazia. Ministerul chinez de externe a descris acuzația drept dezinformare din partea SUA.

Schimburile de replici au loc în timp ce oficiali de top din SUA și China se pregătesc să se întâlnească la Roma. Presa din SUA, citând oficiali de la Washington, spune că Rusia a cerut în ultimele zile Chinei în mod special echipament militar, inclusiv drone.

Într-un interviu CNN, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că „comunicau direct, în mod privat, Beijingului că vor exista consecințe pentru eforturile de evaziune la scară largă a sancțiunilor sau pentru sprijinirea Rusiei pentru a le completa”.

„Nu vom permite ca acest lucru să meargă mai departe și să permitem să existe un colac de salvare pentru Rusia din aceste sancțiuni economice din orice țară, oriunde în lume”, a spus el.

El a adăugat că, deși SUA credeau că China era conștientă de faptul că liderul rus Vladimir Putin „planifică ceva” înainte să se întâmple invazia, Beijingul „s-ar putea să nu fi înțeles toată amploarea acesteia”.

„Pentru că este foarte posibil ca Putin să-i fi mințit în același mod în care i-a mințit pe europeni și pe alții”, a spus domnul Sulivan.

Ca răspuns, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Zhao Lijian, a declarat că SUA răspândesc dezinformare. El a adăugat că poziția Chinei a fost întotdeauna consecventă și că China joacă un rol constructiv în promovarea discuțiilor.

Sullivan urmează să se întâlnească luni, la Roma, cu Yang Jiechi, membru al organului decizional superior al Chinei, Biroul Politic, și șeful Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe.

Agenția de presă Reuters a citat un oficial american care a spus că în timpul întâlnirii, Sullivan va preciza consecințele și izolarea cu care China s-ar confrunta dacă ar spori sprijinul pentru Rusia.

China s-a abținut până acum să condamne Rusia pentru invazie și a spus că „preocupările legitime de securitate” ale Moscovei ar trebui luate în serios. Dar Beijingul și-a exprimat în același timp „sprijinul neclintit” pentru suveranitatea Ucrainei. De asemenea, a cerut pace și a spus că este gata să contribuie la încheierea războiului prin diplomație. Mai multe țări au cerut Chinei să facă mai mult pentru a opri invazia Rusiei.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 08:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 08:53 // Actual //  Lupu Eduard

Începerea invaziei lui Putin din Ucraina acum peste 780 de zile a fost urmată de impunerea a mai multor pachete de sancțiuni de către Occident contra Kremlinului. Acum însă, Statele Unite și Marea Britanie lovesc ”diamantele” Moscovei, interzicând comerțul cu aluminiu, cupru și nichel rusesc la Bursele din Londra și Chicago.

Mișcarea americano-britanică îl face pe Putin să stea cu mâna întinsă la Shanghai, un oraș cu 24 de milioane de locuitori și să cerșească ajutorul Chinei, pentru a face comerț cu aceste metale, fiind singura bursă unde mai sunt acceptate astfel de produse din Rusia, potrivit IntelliNews.

Bursa de Metale din Londra (LME) și Bursa Mercantilă din Chicago (CME) au blocat comerțul cu aluminiu, cupru și nichel produse de Rusia, a anunțat guvernul Regatului Unit pe 12 aprilie 2024.

Mișcarea va conduce Rusia mai adânc în îmbrățișarea Chinei, deoarece în Shanghai există acum singura bursă majoră de mărfuri care încă acceptă și comercializează metale rusești.

Pentru a atenua riscul de instabilitate a pieței, guvernul a spus că noile măsuri vor scuti stocurile existente de metal rusesc pe cele două burse. Aceste acțiuni pot fi în continuare tranzacționate și retrase fără restricții, oferind continuitate participanților pe piață. Interdicția din Marea Britanie nu este de așteptat să afecteze prețurile pe termen scurt, deoarece există stocuri mari de metal rusesc în depozitele LME.

Această mișcare, parte a interdicțiilor existente, urmărește să intensifice restricțiile asupra exporturilor interzise de metale rusești, reducând astfel o „sursă crucială de venituri pentru Kremlin”, a spus Regatul Unit.

Principalele metale rusești ale grupului de titan sau platină au fost excluse de la interdicție, deoarece Rusia rămâne un furnizor important al ambelor metale greu de găsit pe piața mondială.

LME, într-un comunicat separat, și-a afirmat angajamentul de a se alinia la sancțiunile și tarifele relevante și a anunțat că va colabora cu LME Clear pentru a implementa sancțiuni atât pentru operațiunile sale, cât și pentru cele ale participanților săi pe piață.

Exporturile de metale din Rusia s-au prăbușit

Orientările publicate de LME au subliniat impactul legislației britanice și al licențelor comerciale asupra comerțului rusesc cu metale. Mai exact, ei au clarificat că, în temeiul pachetului de sancțiuni modificat, achiziția de mandate rusești emise înainte de 13 aprilie 2024 ar fi permisă. Cu toate acestea, metalul produs după această dată ar fi supus interdicției.

LME a anunțat o suspendare imediată a justificării metalului relevant produs la sau după 13 aprilie, asigurând respectarea sancțiunilor, facilitând în același timp participarea continuă la procesul zilnic de decontare.

LME a anunțat, de asemenea, o suspendare privind plasarea în mandat a metalului produs de anumite mărci afectate în depozitele listate de LME la nivel global, cu excepția cazului în care proprietarul metalului ar putea stabili cu dovezi documentare clare că metalul a fost produs înainte de 13 aprilie.

Metalele aduc cel mai mare venit din exporturi din Rusia, după energie, contribuind cu 15 miliarde de dolari în 2023. Valoarea exporturilor de metale ale Rusiei a scăzut de la invazia Ucrainei de acum doi ani, scăzând cu 10 miliarde de dolari în 2023, de la 25 de miliarde de dolari în 2022, din cauza sancțiunilor.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a aprobat acțiunea vizată, subliniind rolul acesteia în reducerea câștigurilor Rusiei, protejând în același timp aliații de repercusiuni adverse.

Marea Britanie și-a anunțat pentru prima dată intenția de a interzice metalele rusești în mai 2023 și a continuat cu legislația introdusă în decembrie pentru a interzice direct importurile de metale rusești. De asemenea, SUA au impus taxe vamale asupra diferitelor importuri de metale din Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău