Războiul lui Putin lovește masiv Rusia: Afacerile Moscovei, prăbușire dramatică

20 Dec. 2022, 06:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Dec. 2022, 06:15 // Actual //  bani.md

La aproape 10 luni de la declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin și după ce Statele Unite și Europa au impus pachete de sancțiuni împotriva regimului Kremlinului, peste 1.200 de firme occidentale au părăsit Rusia.

Acum se constată că Bursa de la Moscova care tranzacționează acțiuni s-a prăbușit, cea mai mare scădere din lume.

Invazia Ucrainei de către Vladimir Putin a făcut ca acțiunile rusești să scadă începând din februarie 2022, iar indicele bursier RTS de la Moscova, denominat în dolari, a scăzut în acest an cu 35%, fiind cel mai slab indicator de referință la nivel global, dintre cei 92 din întreaga lume, potrivit Bloomberg.
Acțiunile rusești au fost excluse din benchmark-urile globale, iar fondurile tranzacționate la bursă care urmăresc acțiunile țării au fost fie înghețate, fie închise. Investitorii locali nu au reușit să salveze piața internă de la declinul ei indus de război, chiar dacă majoritatea străinilor încă au interzis să vândă acțiunile locale pe care le dețin.

Indicele MOEX Rusia de la Bursa din Moscova, evaluat în ruble, a scăzut cu 44%, pe drumul spre către cea mai abruptă scădere anuală din 2008. Odată cu creșterea tensiunii războiului, s-ar putea aștepta la și mai multe pierderi.

„Acțiunile rusești reflectă o perspectivă sumbră, deoarece sancțiunile occidentale încep să afecteze economia națională”, a declarat Piotr Matys, analist valutar senior la InTouch Capital Markets Ltd.

„Perspectiva unei scăderi globale în următoarele câteva trimestre nu este de bun augur pentru petrolul rusesc, mai ales în momentul în care Uniunea Europeană este pe deplin angajată să-și reducă dependența de mărfurile rusești”, a spus expertul.

UE și G-7 au convenit să interzică companiilor occidentale să ofere servicii cheie, inclusiv asigurări, navelor care transportă țiței rusesc, dacă acesta a fost achiziționat peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril.

Stocurile de petrol rusesc au fost, de asemenea, afectate de prețurile volatile ale țițeiului Brent de referință, scăzând cu aproximativ 40% față de cel mai mare nivel din martie 2022.

Lukoil și Gazprom, cei mai importanți membri ai indicelui MOEX, au scăzut cu 30% și, respectiv, 53% în acest an. Între timp, cel mai mare creditor cotat, Sberbank of Russia, a scăzut cu 54%, deoarece sancțiunile internaționale au afectat totul, de la capacitatea Rusiei de a accesa rezervele valutare la sistemul de transferuri bancare SWIFT.

Joi, 15 decembrie 2022, statele membre ale UE au ajuns la un acord privind un al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează noi bănci și oficiali, precum și accesul țării la drone.

Realitatea Live

21 Iul. 2025, 10:15
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
21 Iul. 2025, 10:15 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Biroul Național de Statistică anunță că în luna mai 2025 producția industrială (serie brută) a înregistrat o creștere de 11,7% față de aceeași lună a anului 2024, consolidând tendința ascendentă marcată încă din aprilie.

Această majorare a fost susținută de evoluții pozitive în toate sectoarele industriale: industria extractivă a crescut cu 4,4%, industria prelucrătoare cu 12,4%, iar producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat cu 7,2%. Contribuțiile acestora la avansul total au fost de 0,1 puncte procentuale, 11,1 p.p. și, respectiv, 0,5 p.p.

Pe seria ajustată sezonier și în funcție de numărul de zile lucrătoare, producția industrială a crescut cu 9,1% în mai 2025 față de mai 2024, semnalând o expansiune robustă și constantă a activității economice industriale.

Pentru perioada ianuarie–mai 2025, creșterea producției industriale (serie brută) a fost de 1,3% comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Progresul s-a datorat în special creșterii în industria extractivă (+15,3%) și la producția de energie și utilități (+5,0%). În schimb, industria prelucrătoare a înregistrat o ușoară scădere de -0,3%.

Pe seria ajustată, în primele cinci luni ale anului curent, producția industrială s-a majorat cu 0,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Această evoluție a fost influențată de o creștere puternică de +26,7% în sectorul energetic și de +8,5% în industria extractivă, în timp ce industria prelucrătoare a continuat trendul negativ cu o scădere de -2,6%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA