Războiul petrolului împotriva Rusiei începe să-și arate faţa. Vladimir Putin aruncă Rusia în urmă cu decenii

15 Feb. 2023, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Feb. 2023, 15:34 // Actual //  Lupu Eduard

Veniturile Rusiei din exporturile de combustibili fosili s-au prăbușit, potrivit unui nou raport, împiedicând în mod semnificativ capacitatea președintelui Vladimir Putin de a mai finanța războiul din Ucraina, relatează cnbc.com.

Raportul CREA a constatat că măsurile au determinat o scădere a volumelor transporturilor și a prețurilor petrolului rusesc, care a redus veniturile din export cu 180 de milioane de euro pe zi.

De asemenea, raportul CREA, Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, spunea că măsurile occidentale au fost în mare parte responsabile pentru scăderea cu 17% a veniturilor Rusiei din exporturile de combustibili fosili în ultima lună a anului 2022.

Se anunță colapsul pe termen lung a economiei Rusiei

Înseamnă că Rusia, unul dintre cei mai mari producători și exportatori de petrol din lume, a înregistrat o scădere a veniturilor din exporturile de combustibili fosili la cel mai scăzut nivel de când Putin și-a lansat invazia în Ucraina.

„Interdicția UE la petrol și plafonarea prețului petrolului rusesc au produs, în sfârșit, un impactul semnificativ”, a declarat Lauri Myllyvirta, analist principal la CREA. Se dovedește faptul că adevăratul învins al războiului din Ucraina este deja clar: Vladimir Putin, care va rămâne în istorie prin invazia sa, o nebunie istorică ce aruncă Rusia cu decenii în urmă.

G7, Australia și UE au implementat un plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc pe 5 decembrie. Decizia s-a alăturat mișcării UE și Regatul Unit de a interzice importul pe mare de țiței rusesc.

Cifrele analiștilor arată dezastrul care s-a produs în Rusia

În 2021, Moscova a livrat Europei 72% din gazele naturale ale sale, 49% din petrolul său și 32% din totalul de cărbune. În 2023 aceste volume se îndreaptă spre zero. Aşadar, toate aceste măsuri au reflectat de departe cel mai important pas de reducere a veniturilor din exportul de combustibili fosili care finanțează atacul Kremlinului în Ucraina.

Analiștii din domeniul energei au fost sceptici cu privire la impactul unui plafon de preț asupra petrolului rusesc, mai ales că Moscova a reușit să redirecționeze o mare parte din transporturile maritime europene către China, India și Turcia.

Într-un stat petrolier precum Rusia, care obține 45% din bugetul său federal din exporturile de combustibili fosili, impactul acestei izolări a pieței este greu de supraestimat.

Rusia încă mai câștigă aproximativ 640 de milioane de euro pe zi din exportul de combustibili fosili

„Prima lună a embargoului dovedește ceea ce am spus de la începutul invaziei, şi anume că veniturile din exporturile de combustibili fosili sunt linia financiară a războiului lui Putin”, a declarat Svitlana Romanko, fondatoare și director al grupului ucrainean pentru drepturile omului.

Cu toate acestea, gazul este mult mai greu de redirecționat din cauza infrastructurii necesare pentru a-l transporta. Cu gazoductul său de 400 de miliarde de dolari către China, Rusia a reușit unele progrese pe acest front, dar va dura ani de zile pentru a ajunge la capacitatea actuală cu UE.

Raportul CREA mai spune că scăderea plafonului prețului petrolului între 25 și 30 de dolari pe baril, ar mai reduce veniturile din exporturile de petrol ale Rusiei cu cel puțin încă 100 de milioane de euro pe zi.

Coaliția occidentală ar avea o „pârghie puternică” pentru a scădea limitele de preț, adăugând că „Rusia nu a găsit o alternativă semnificativă la navele deținute pentru transportul de țiței și produse petroliere rusești din Porturile Baltice și Marea Neagră”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iun. 2023, 06:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Iun. 2023, 06:54 // Actual //  Lupu Eduard

Elon Musk a redobândit titlul de cea mai bogată persoană din lume.

Potrivit Bloomberg, directorul executiv al Tesla Inc. l-a depăşit miercuri pe magnatul industriei produselor de luxul, Bernard Arnault, după ce acţiunile companiei LVMH au scăzut cu 2,6% în tranzacţiile de la Paris.

Musk şi francezul în vârstă de 74 de ani au fost la egalitate pentru primul loc în acest an în Bloomberg Billionaires Index, o listă a celor mai bogate 500 de persoane din lume.
Arnault l-a depăşit pentru prima dată pe Musk în decembrie, în condiţiile în care industria produselor de lux a comportat o rezistenţă semnificativă în faţa inflaţiei. LVMH, conglomeratul fondat de Arnault, este deţinătorul unor mărci precum Louis Vuitton, Fendi şi Hennessy.

Credinţa în vigoarea industriei produselor de lux începe să se estompeze pe fondul unei potenţiale încetiniri a creşterii economice, în special pe piaţa chineză. Acţiunile LVMH s-au prăbuşit cu aproximativ 10% din aprilie, ştergând, în cadrul acestui proces, 11 miliarde de dolari din averea netă a lui Arnault într-o singură zi.

Între timp, Musk a câştigat peste 55,3 miliarde de dolari în 2023, în mare parte datorită Tesla. Constructorul auto cu sediul în Austin – care reprezintă 71% din averea miliardarului – a crescut cu 66% de la începutul anului până în prezent. Averea lui Musk este evaluată acum la aproximativ 192,3 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg, în timp ce Arnault a coborât la 186,6 miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău