Reacția Moldovagaz la auditul datoriei: Am furnizat toate informațiile solicitate pe principii de confidențialitate

06 Sept. 2023, 10:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Sept. 2023, 10:17 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz a primit rezultatele auditului datoriei istorice a companiei către SAP „Gazprom”, realizat de „Wikborg rein advokatfirma” AS împreună cu „Forensic risk alliance and Co” în interesul Agenției Proprietății Publice a Republicii Moldova abia astăzi, 6 septembrie, la orele 09.00. Ca urmare, întreprinderea actualmente nu poate să se pronunțe referitor la constatările, concluziile și aprecierile din acest document, se arată în mesajul companiei după prezentare rezultatelor auditului de către ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Cu toate acestea, Moldovagaz constată că societatea nu este subiectul auditului respectiv, în timp ce obiectul acestuia îl reprezintă activitățile economico-finaciare și datoria istorică față de furnizorul extern de gaze naturale. Totodată, în cadrul efectuării auditului societatea a furnizat Agenției Proprietății Publice toate informațiile solicitate pe principii de confidențialitate.

Pe de altă parte, după cum spune Moldovagaz, în conformitate cu legislația actuală, precum și Protocolul privind rezultatele negocierilor privind reglementarea aspectelor problematice în domeniul gazelor naturale, semnat în octombrie 2021 la Sankt-Petersburg cu participarea viceprim-ministrului Guvernului Republicii Moldova, acest raport de audit urmează să fie coordonat în prealabil cu organele de conducere corporative ale companiei, și anume Consiliul de Observatori al Moldovagaz.

„Datoria Moldovagaz față de Gazprom, la sfârșitul lunii martie 2022, ar constitui 709 milioane de dolari, însă pentru 276 milioane de dolari nu există documente confirmative, iar 400 de milioane de dolari din datorie nu este executabilă, potrivit declarației ministrului Energiei, Victor Parlicov di dimineața zilei de astăzi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău