Putin pus în încurcătură de SUA: Atacarea infrastructurii Ucrainei la iarnă vine cu o lovitură de baros pentru Rusia

06 Sept. 2023, 05:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Sept. 2023, 05:49 // Actual //  bani.md

Președintele rus Vladimir Putin nu s-a așteptat niciodată că războiul declanșat de el în Ucraina, va trece de 18 luni, iar armata sa să nu-și îndeplinescă obiectivele inițiale.

Acum, înainte ca iarna să bată la ușă pe front, Statele Unite avertizează Moscova să nu mai repete scenariul privind atacarea infrastructurii critice din Ucraina, pentru că va veni o lovitură de baros pentru Rusia: deblocarea furnizării rachetelor cu rază lungă de acțiune către Kiev.

Diplomații americani i-au atenționat pe omologii lor din Rusia, că în cazul repetării atacurilor Moscovei din iarna trecută, care au vizat infrastrucura energetică, de gaze și de apă, că SUA și aliații vor debloca interdicția dată Ucrainei de a lovi ținte militare de pe teritoriul Rusiei, cu armele occidentale, potrivit Foreign Affairs.

În conflictele din trecut în care a fost implicată Rusia, precum cele din Transnistria și Georgia, Putin s-a mulțumit să le lase să înghețe. Dar războiul din Ucraina este prea mare și de importanță strategică, pentru a proceda la fel.

Strategia lui Putin din lunile următoare este puțin probabil să fie la fel – status quo-ul nu este nici atractiv, nici durabil pentru el. În timp ce se uită la iarna care vine, el se gândește la modalități de a pune capăt războiului în condițiile lui, dar este în încurcătură.

El nu poate face acest lucru pur și simplu trimițând mai multe trupe și arme în linia frontului – rezervele sale de ambele sunt limitate. În schimb, va căuta din nou oportunități de a provoca durere Ucrainei departe de linia frontului.

Și pentru că abordarea lui este probabil să devină mai brutală și mai sadică, Ucraina și partenerii săi internaționali trebuie să fie pregătiți. Cei care susțin Ucraina și dreptul internațional pot găsi modalități de a lărgi terenul de joc și de a pune mai multă presiune asupra lui Putin.

În aproape un sfert de secol de guvernare al lui Putin, timpul a fost cel mai constant complice al său. La începutul războiului, părea că, ca de obicei, timpul era de partea lui Putin. Chiar și pentru cei puțini care nu credeau că Rusia va învinge rapid forțele ucrainene, cei mai mulți ar fi prezis totuși că, în fața unui impas militar, Putin se va acomoda pe termen lung.

Optsprezece luni mai târziu, este mai puțin clar că timpul este de partea lui Putin. Grupul G7, NATO și Uniunea Europeană nu și-au pierdut hotărârea și sprijină masiv Ucraina în continuare.

Statele Unite și partenerii cheie trimit un mesaj clar lui Putin că, dacă va ataca infrastructura critică precum sistemele de gaz, apă și electricitate în această iarnă, așa cum a făcut-o în trecut, nu numai că vor livra rachete balistice cu rază scurtă de acțiune ATACMS, ci ar elimina, de asemenea, unele dintre limitările impuse sistemelor de arme deja furnizate Ucrainei – restricții care împiedică Ucraina să folosească astfel de arme pentru a ataca ținte din Rusia.

În ciuda stării groaznice a relației dintre SUA și Rusia, oficialii americani au subliniat omologilor lor ruși cum Washingtonul a limitat cu succes sfera conflictului și a evitat escaladarea, în special prin restricționarea folosirii anumitor arme aflate acum în mâinile ucrainene.

Statele Unite și-au câștigat credibilitate în fața lui Putin, fiind capabile să exercite un astfel de control. Oficialii americani ar trebui să precizeze clar că, dacă Putin va continua să atace civilii și infrastructura de care depind, Statele Unite vor elimina treptat restricțiile, inclusiv cele care împiedică în prezent Ucraina să ia măsuri proporționale și discriminatorii pe teritoriul Rusiei, ca răspuns la atacurile Moscovei asupra Ucrainei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO