Chișinăul ar urma să devină co-investitor la Centrala nucleară de la Cernavodă din România pentru a-și asigura o parte din necesarul de energie electrică, potrivit anunțului ministrului Energiei, Victor Parlicov.
„În prezent ne va fii mult mai ușor să identificăm surse pentru a participa în cadrul acestui proiect comparativ cu situația în care ne aflam în anii 90. Cu siguranță banii nu vor fi de la bugetul de stat. Ar putea fi oferiți cu o garanție de stat de către instituțiile financiare internaționale. Este o investiție de talie pe care nici bugetul României nu și-o poate permite”, a punctat Parlicov.
Referindu-se la necesarul de energie care poate fi acoperit de centrala nucleară, ministrul a spus că „în funcție de câți bani vom investi putem acoperi și tot necesarul de energie. Depinde cum va evolua acest proiect și cât de mult succes vom avea la atragerea banilor pentru a participa la finanțarea proiectului”.
România își propune să dubleze capacitatea de la Cernavodă cu încă 1 400 MW la cele 1 400 cât există în prezent.
„Intenția este ca Moldova să devină un co investitor în acest proiect și pe de o parte facilităm realizarea proiectului pentru asigurarea anumitor volume de energie pentru consumatorii din Republica Moldova”.
Unitatea 3 de la Cernavodă ar urma sa intre în exploatare la finalul anului 2030, iar un an mai târziu Unitatea 4, în urma unor costuri estimate la 7 miliarde de euro, care vor dubla contribuția energiei nucleare în sistemul energetic, se arată în proiectul de lege adoptat de Guvernul de la București în decembrie 2022.
Practic de la 20% această pondere a energiei nucleare în sistemul energetic al României ar urca ponderea la 36%.