Recesiunea economică bate la ușă. Prognoză sumbră pentru Moldova. Creștere de doar 1%

11 Mai 2022, 09:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Mai 2022, 09:52 // Actual //  bani.md

BERD și-a revizuit prognoza economică a Republicii Moldova de la 2% la 1% și a menținut-o la 3% pentru anul 2023.

Creșterea excepțional de puternică a PIB-ului Moldovei, de 13,9% în 2021, s-a datorat creșterii de două cifre a consumului gospodăriilor, care la rândul său a fost susținut de creșterea puternică a salariilor, a asistenței sociale și a remitențelor, precum și de redresarea cererii de export din lanțul valoric european al industriei auto.

Cu toate acestea, prețurile mai mari la alimente de la începutul anului 2021 și o triplare a prețurilor la gaze din octombrie 2021 au împins inflația de la aproape zero la începutul anului trecut la o rată anuală de 22,2% în martie 2022. Aceste evoluții au determinat Banca Națională a Moldovei să majoreze rata dobânzii de referință de la 3,65% pe an în iulie 2021 la 12,5% în martie 2022 și la 15,5% în mai 2022.

Prețurile ridicate la gaze au contribuit la deficitul de cont curent de 11,6% din PIB în 2021, determinând BNM să intervină pe piața valutară și reducând astfel activele din rezervele internaționale de la 4 miliarde de dolari în octombrie 2021 la 3,4 miliarde de dolari în martie 2022, dar acoperind încă aproximativ cinci luni de importuri.

BERD afirmă că subvențiile pentru energie acordate gospodăriilor și întreprinderilor pun presiune asupra finanțelor publice și elimină investițiile de stat. Se subliniază faptul că instituțiile fragile ale Moldovei se străduiesc să facă față afluxului de refugiați ucraineni și întreruperii comerțului din cauza războiului din Ucraina. Creșterile suplimentare recente ale prețurilor la energie și cereale vor continua să mențină inflația la un nivel ridicat.

Urmare a șocului negativ suferit de economia moldovenească, autoritățile au solicitat o finanțare sporită în cadrul unui nou program pe 40 de luni, care prevedea inițial 558 de milioane de dolari pentru această țară în cadrul mecanismelor ECF/EFF. Programul a fost aprobat în decembrie 2021. Experții BERD subliniază că asistența internațională va ajuta Moldova să atenueze unele probleme de finanțare imediate, dar riscurile de scădere din cauza inflației ridicate și a impactului războiului din Ucraina rămân semnificative.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ