Reciclatorii se opun monopolului fiscal pentru importul de produse reciclabile feroase în Moldova prin SA „Metalferos”

07 Iun. 2024, 10:36
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
07 Iun. 2024, 10:36 // Slider //  bani.md

Reciclatorii din România, care exportă deșeuri feroase către Uzina Metalurgică din Râbnița (UMM), își exprimă profunda îngrijorare și dezacordul față de propunerea de introducere a monopolului fiscal pentru importul de deșeuri feroase în Republica Moldova prin intermediul SA „Metalferos”, transmite Timpul.

Într-o petiție comună adresată Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova, precum și Ambasadorului României și Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, semnată de 13 mari reciclatori din România, se atrage atenția asupra pericolelor semnificative pe care le poate cauza monopolizarea importurilor de deșeuri feroase în Republica Moldova.

Principalele riscuri identificate includ:

• Oprirea completă a Uzinei Metalurgice din Moldova

• Scăderea veniturilor la bugetul de stat, generate de industria reciclării și sectoarele conexe asociate cu UMM.

• Perturbarea activității unor sectoare esențiale din economia Republicii Moldova, precum construcțiile, procesarea metalelor și transportul de mărfuri auto și feroviar.

• Diminuarea drastică a veniturilor ÎS „Calea Ferată din Moldova”.

• Încălcarea tratatelor și acordurilor internaționale la care Republica Moldova este parte, inclusiv prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Marii reciclatori din România avertizează Guvernul Republicii Moldova cu privire la consecințele grave ale implementării măsurilor de monopolizare a importului de deșeuri feroase și solicită eliminarea acestei prevederi din proiectul Hotărârii Guvernului Republicii Moldova și din anexele aferente, în special din „Regulamentul de funcționare a monopolului fiscal pe piața deșeurilor de metale feroase din Republica Moldova”.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău