Record la exportul de făină! Cine sunt liderii care livrează cele mai mari cantități în străinătate

29 Iul. 2024, 18:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Iul. 2024, 18:06 // Actual //  bani.md

Exportul de făină în 2024 rămâne constant ridicat, la nivelul anului 2023. Înasă se atestă o dinamică foarte interesantă – creșterea exportului de făină are loc în condițiile unui import constant, ceea ce îmbunătățește balanța comercială negativă a făinii în termeni reali de la negativ la pozitiv, constată Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

De exemplu, în 2020 au fost importate cu 28 mii tone mai multă făină decât a fost exportată, iar deja în prima jumătate a anului 2024 s-a exportat cu 654 tone mai mult decât s-a importat.

Liderii în exportul de făină în prima jumătate a anului 2024 au fost: S.C. „OLEINEAC” S.R.L. – cu un volum de export de 5,4 mii tone. „GHENVEN-SERVICE” SRL se află pe locul al doilea, cu un volum de export de 2,74 mii tone. Locul trei este ocupat de compania S.R.L „GRANDO INVEST GROUP” cu un volum de export de 2,74 mii tone, aceasta companie consolidându-și pozițiile în exportul de făină în ultimii ani.

Deoarece acesta este doar prima jumătate a anului, tabloul liderilor exportatorilor poate suferi modificări până la sfârșitul anului.

Creșterea exportului indică faptul că producătorii de făină îmbunătățesc calitatea produselor lor atât pentru export, cât și pentru consumul intern. Dacă tendința se menține, se poate spune că o parte din grâul cultivat în Moldova va fi exportat sub forma unui produs cu valoare adăugată – făina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!