Crearea Complexului Logistic la Ungheni: Soluție pentru dezvoltarea transportului și a conexiunilor internaționale

29 Iul. 2024, 17:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Iul. 2024, 17:46 // Actual //  Lupu Eduard

Crearea Complexului Logistic la Berești, Ungheni este o soluție foarte bună că va rezolva problema cu transportul și va face conexiunea cu portul Constanța și Galați, a explicat economistul Veaceslav Ioniță.

„Transporturile din Ucraina și spre Ucraina au avut un flux bun. Ba mai mult, ucrainenii au venit în Moldova și au ne-au propus să ne ajute la construcția infrastructurii. Autoritățile un pic au întârziat, însă acum s-au apucat de treabă. În prezent problema este fluxul de transport, care este mult mai mic”, a susține Ioniță.

Economistul susține că înființarea complexului logistic descarcă sudul Moldovei și vămile și face conexiune cu porturile din România de la Galați și Constanța. Sper că nu e târziu sper că oamenii de afaceri o salută și este în conformitate cu ce vor ei.

Potrivit Ministerului Economiei, complexul va fi construit pe un teren de aproximativ 18 de hectare, proprietate a statului. Proiectul prevede dezvoltarea unei infrastructuri moderne care să acopere toate tipurile de transport terestru de mărfuri. Aceasta va include căi de acces feroviare și rutiere, macarale pentru containere, platforme de operare a mărfurilor și depozite, asigurând astfel o operare eficientă și rapidă.

Obiectivul principal al proiectului este transformarea terminalului Berești într-un nod logistic regional. Acesta va facilita accesul Republicii Moldova la coridoarele de transport internaționale, contribuind astfel la integrarea țării în rețeaua globală de transport și logistică. Acest lucru este esențial pentru dezvoltarea economică și competitivitatea Moldovei pe piața internațională.

Varianta selectată de factorii de decizie va permite operarea a aproximativ 200.000 de camioane anual, echivalentul a 4 milioane de tone de mărfuri. Această capacitate de operare este crucială pentru a răspunde cererii în creștere și pentru a asigura un flux continuu de mărfuri prin complexul logistic.

Astfel, complexul va deveni un punct în rețeaua de transport regional. Compania internațională implicată în proiect va continua elaborarea studiului de fezabilitate, detaliind valoarea investițiilor necesare și modelul de funcționare și gestionare a complexului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 14:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Sept. 2024, 14:09 // Actual //  bani.md

Noua amânare a licitației de la Aeroportul Internațional Chișinău demonstrează că Republica Moldova este „ca o stână fără câini”, iar interesele din spatele acestei tranzacții „reproduc modelul de guvernare de pe timpul lui Plahotniuc”, consideră liderul CUB, Igor Munteanu. În opinia sa, directorul Agenției Proprietății Publice, principalul responsabil de organizarea acestui concurs, trebuia demis de multă vreme.

„Eu cred că directorul de la APP de mult trebuia să fie schimbat, pentru că nu se descurcă. Interesele care stau în spatele acestei tranzacții…, se văd urechile companiei care este interesată să câștige. În general, noi suntem ca o stână fără câini. Aeroportul nu are administrator, nu are manager, căile ferate n-au manager, Moldtelecomul nu are manager, Metal Feros are un manager, dar nu știu dacă compania mai contează pe piața metalelor ș.a.m.d.”, a menționat Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, moderată de Gheorghe Gonța.

În context, politicianul a sugerat că haosul din cadrul celor mai importante întreprinderi ale statului este provocat de schemele girate de Andrei Spînu.

„Deci, 10 cele mai importante întreprinderi ale statului sunt conduse prin interimate. Despre ce vorbim, despre achiziții oneste, corecte? Vedeți că toată lumea încearcă să-l acopere pe drăgălașul nostru ministru (Andrei Spînu – n.n.), care are nopți nedormite, se gândește la grijile cetățenilor. Dar noi înțelegem că interesele nefaste, nedorite asupra statului sunt foarte periculoase și reproduc modelul de guvernare care exista pe timpul lui Plahotniuc”, a mai spus liderul CUB.

Amintim că, pe 9 septembrie, s-a finalizat termenul de depunere a ofertelor de participare la licitația privind darea în locațiune a spațiilor comerciale de la aeroport, însă aceasta a fost amânată din nou, până la sfârșitul lunii septembrie. Și de această dată, la concurs s-a înscris doar compania franceză Lagardere, pe care guvernarea PAS pare să o favorizeze de la bun început.

Epopeea de la Aeroportul Internațional Chișinău durează de aproape un an de zile, iar licitația cu bucluc a fost amânată de cel puțin cinci ori până acum.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău