Record. Tesla lui Elon Musk a livrat 1 milion de mașini în 2021

03 Ian. 2022, 18:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Ian. 2022, 18:11 // Actual //  bani.md

Producătorul de autovehicule electrice Tesla (simbol bursier TSLA) a raportat un număr record de 308.600 de livrări în al patrulea trimestru din 2021, fiind pentru al şaselea trimestru consecutiv când cel mai mare producător auto din lume a anunţat livrări record.

Spre comparaţie, estimările analiştilor indicau 263.026 livrări de maşini electrice, scrie Reuters, citat de Ziarul Financiar.

Livrările din octombrie-decembrie 2021 au fost cu aproximativ 70% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi cu circa 30% mai mari decât livările record din trimestrul precedent, respectiv iunie-septembrie 2021.

Potrivit JATO Dynamics, Tesla Model 3 a fost cea mai vândută maşină electrică în Europa în 2021 (125.000 de unităţi), urmată fiind de Volkswagen ID.3 (70.000) şi Renault Zoe (65.000).

Muncă excelentă a echipei Tesla din întreaga lume”, a scris CEO-ul Elon Musk pe Twitter.

Tesla şi-a intensificat producţia în China desi concurenţa pe plan national a crescut, iar presiunile de reglementare s-au înteţit în urma plângerilor consumatorilor cu privire la siguranţa produselor. Compania livrează modele produse în China în Europa şi în unele ţări asiatice.

În total, în 2021 producătorul auto şi-a sporit livările cu 87% faţă de 2020, până la 936.172 de vehicule livrate.

Anul trecut în octombrie, Musk a declarat că Tesla va fi capabilă să menţină o rată anuală de creştere de peste 50% pentru “destul de mult timp”.

Analiştii de la Credit Suisse se aşteaptă ca în 2022 compania să-şi majoreze livrările la 1,3 milioane de maşini.

Tesla a depăşit trilion de dolari capitalizare în luna octombrie 2021, după ce compania de închirieri auto Hertz a anunţat că a comandat 100.000 de vehicule, iar cotaţia acţiunilor a scăzut după ce CEO-ul a anunţat într-o postare pe Twitter că intenţionează şă îşi vândă 10% din participaţia la Tesla.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:15 // Actual //  Ursu Victor

Prețurile gazului în Europa au crescut la cele mai mari niveluri din acest an, ca urmare a intensificării conflictului ruso-ucrainean, opririi livrărilor de gaz ale Gazprom către Austria și a vremii reci. Deși piața este bine aprovizionată cu gaz, echilibrul este fragil și orice știre negativă provoacă o creștere a prețurilor, spun experții din sector.

Prețul futures-ului pe Dutch TTF a ajuns joi la 48,8 euro/MWh (538 USD pentru 1000 mc), cel mai ridicat nivel din noiembrie 2023. De la sfârșitul sezonului de încălzire din martie, prețul a crescut cu mai mult de 1,5 ori.

Ultima creștere a început miercuri, când Ucraina a lovit teritoriul rus cu rachete britanice Storm Shadow. La sfârșitul zilei, prețul a crescut cu 2,5%, ajungând la 46,8 euro/MWh. Tot pe 21 noiembrie, ambasadele mai multor state occidentale din Kiev au fost închise, iar Statele Unite au avertizat despre posibilitatea unui atac aerian major în regiune.

În aceeași zi, forțele aeriene ucrainene au raportat că Rusia a folosit pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală capabilă să transporte încărcătura nucleară. Aceste evoluții au loc pe fondul schimbării doctrinei nucleare a Rusiei și în contextul permiterii de către SUA a loviturilor cu rachete americane de lungă distanță pe teritoriul rus.

Pe de altă parte, piața europeană rămâne bine aprovizionată cu GNL, iar livrările chiar au crescut, deoarece cererea din Asia rămâne scăzută, iar traderii sunt atrași de prețurile în creștere din ultimele săptămâni. În plus, depozitele sunt aproape pline, la aproximativ 90%, conform datelor Gas Infrastructure Europe.

Totuși, odată cu începutul sezonului de încălzire, săptămâna aceasta, ninsorile și vremea rece au afectat regiunile nordice ale Europei. „Echilibrul fragil al pieței înseamnă că factorii externi vor avea un impact semnificativ asupra prețurilor”, a declarat Torgrim Reitan, director financiar al companiei norvegiene Equinor.

Un alt factor de tensiune pe piață este situația livrărilor de gaz prin conductele din Rusia. Gazprom a încetat, începând cu 16 noiembrie, furnizarea de gaz către OMV, compania austriacă care refuzase să plătească pentru gazul livrat în ultimele luni, încercând să recupereze o sumă de 230 milioane de euro stabilită de un tribunal de arbitraj.

Deși Gazprom continuă să furnizeze gaz prin Ucraina către Europa la aceleași volume ca înainte de 16 noiembrie (42,4 milioane de mc pe zi), OMV nu poate să-l preia, dar are posibilitatea să cumpere gaz de la țările care primesc aceste livrări, cum ar fi Slovacia. OMV a asigurat că își satisface complet nevoile de consum din alte surse.

„Majoritatea clienților OMV sunt membri ai NATO, chiar dacă Austria rămâne nominal neutră”, a declarat Jon Trisi, editor al newsletter-ului investițional Fuller Treacy Money. „Strategia Rusiei de ‘iarnă lungă și rece’ este doar una dintre multe tactici pe care le încearcă în afacerea dincolo de Ucraina.”

Piața este, de asemenea, preocupată de faptul că din ianuarie tranzitul de gaz prin Ucraina se va opri, ceea ce va afecta mai mulți procente din importurile de gaz ale Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău