Miliardarul nepalez care controlează Moldcell cumpără un renumit jucător de pe piața fast-food din Rusia

03 Ian. 2022, 19:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
03 Ian. 2022, 19:00 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Miliardarul nepalez Binod Chaudhary, care controlează al doilea operator de telefonie mobilă din Republica Moldova, Moldcell urmează să cumpere unul dintre cei mai renumiți jucători de pe piața de fast-food din Rusia, Gallina Blanca, prin intermediul companiei CG Foods din Nepal.

GBFoods, un important producător de produse alimentare instant sub marca Gallina Blanca, a decis să părăsească Rusia. Întreprinderea companiei din regiunea Nijni Novgorod va fi cumpărată de compania nepaleză  CG Foods, care produce tăiței Wai Wai. Valoarea tranzacției poate fi în intervalul 1–1,5 miliarde de ruble (aproximativ 178 mil. de euro). Vânzările de tăiței instant în Rusia sunt în creștere, dar CG Foods va trebui să investească în promovarea unui nou brand pentru țară și în dezvoltarea producției.

Serviciul Federal Antimonopol (FAS) a aprobat petiția CG Foods LLC de a achiziționa 100% din CJSC Europe Foods GB. FAS a raportat acest lucru pe 30 decembrie. Europe Foods GB este structura rusă a GBFoods din familia spaniolă Caruglia, care produce produse alimentare instant sub marca Gallina Blanca. Din 1998, Europe Foods GB operează o fabrică în regiunea Nijnii Novgorod, unde produce cuburi de bulion, bulion liber, condimente și paste.

În 2020, veniturile Europe Foods GB au scăzut cu 6%, la 1,52 miliarde de ruble, profitul net a crescut cu 33%, la 133 de milioane de ruble. Aproximativ 70% din produse sunt vândute în Rusia, restul este exportat în țările CSI.

CG Foods din Nepal este controlată de miliardarul nepalez Binod Chaudhary, care în anul 2020 a achiziționat compania de telefonie mobilă din Republica Moldova, Moldcell.

Prezent în topul Forbes al celor mai bogați oameni ai planetei, cu o avere de1,7 miliarde de dolari, Binod Chaudhary controlează CG Corp Global și este singurul miliardar al Nepalului. Cele mai mari active ale sale sunt o participație de control la Nabil Bank și CG Foods din Nepal, producătorul popularului tip de taitei Wai Wai.

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău