Cheltuielile vor crește cu 3,1 miliarde de lei, la 75,4 miliarde de lei, iar veniturile sunt estimate la 58 miliarde de lei, cu 5,2 miliarde de lei mai mult. Deficitul bugetar este prognozat la 17,2 miliarde de lei, cu 2 miliarde de lei mai puțin, potrivit propunerilor de modificare a legii bugetului pentru anul 2022.
Impozitele și taxe sunt principala sursă de venit la bugetul țării. Acestea se majorează cu 3,5 miliarde de lei, sau cu circa 7,4% și vor constitui 51,4 miliarde de lei. Intrările din granturi vor crește cu 1,3 miliarde de lei, sau cu circa 53,0% și vor constitui 3,7 miliarde de lei. Încasările din alte venituri se majorează cu 441,5 mil. lei, sau cu circa 19,3% și vor constitui 2,7 miliarde de lei.
Suma transferurilor între bugetul de stat si bugetele locale pentru proiectele finanțate din surse externe se diminuează cu 5,4 mil. lei și va constitui 16,4 miliarde de lei.
La capitolul cheltuieli, cele mai semnificative majorări se propun a fi operate la protecția socială – 1,7 miliarde de lei, la 19 miliarde de lei. Este vorba de acordarea unui suport financiar unic beneficiarilor de toate tipurile de pensii/alocații sociale de stat, al căror cuantum lunar nu depășește 5000 lei, majorarea alocațiilor ca ajutor pentru perioada rece a anului;
Pentru serviciile de stat cu destinație generala, suplimentar vor fi alocați suplimentar 996,7 mil. lei, în special pentru gestionarea crizei energetice, crizei refugiaților din Ucraina. Pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, precum și proiectului „Modemizarea Tehnicii Agricole si Echipamentului post-recoltare, dar și Fondului rutier – 973,7 mil. lei mai mult, la 11 miliarde de lei.
Finanțele își propun să taie cheltuielile de la ocrotirea sănătății – 897,7 mil. lei, la 8 miliarde de lei, care sun atribuite în special cheltuielilor pentru COVID-19. De asemenea, de la protecția mediului cheltuielile vor fi reduse cu 101 mil. de lei – 456 mil. de lei.
Urmare e resurselor financiare tot mai scumpe de pe intern, Ministerul Finanțelor afirmă că pentru acoperirea deficitului bugetar se orientează la resursele de creditare oferite pe plan extern de către partenerii de dezvoltare.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!