Tablou catastrofal! Moldovenii mănâncă mai puțin, dar cheltuie mai mult. Scumpirile le-au înghițit veniturile

22 Aug. 2022, 11:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Aug. 2022, 11:18 // Actual //  Lupu Eduard

În luna iunie 2022 am asistat la începutul unui fenomen mai rar întâlnit în economia noastră, când consumul real al populației a fost mai mic decât anul trecut, constată economistul Veaceslav Ioniță.

Astfel în iunie cetățenii Republicii Moldova au plătit pentru bunurile procurate din rețele de comerț 8 miliarde lei sau cu 25% mai mult decât anul trecut, însă în realitate ei au venit acasă cu mai puține produse, dar mai exact cu 4,1% mai puțin (pentru detalii vezi comunicatul Biroului Național de Statistică: Cifra de afaceri în comerţ şi servicii în ianuarie-iunie 2022).

Potrivit lui, inflația fără precedent din ultimii 22 ani și-a lăsat puternic amprenta asupra puterii de cumpărare a cetățenilor. Aici trebuie să menționăm că cheltuielile cetățenilor din luna iunie au fost mult mai mari decât creșterea veniturilor. Astfel cheltuielile au crescut cu 25%, iar veniturile estimativ au înregistrat o creștere sub 15%. Diferența a fost acoperită din economiile oamenilor, împrumuturile luate și de banii trimiși de rude de peste hotare. Dar și așa, cheltuind din economii, oamenii au reușit să procure mai puține bunuri decât anul trecut.

„Asistăm la o reducere reală a consumului populației, cu cheltuieli mult mai mari decât veniturile disponibile. Să nu uităm că creșterea prețurilor este determinată în primul rând de scumpirea resurselor energetice, apoi de creșterea prețurilor la resursele alimentare. Vara tradițional prețurile la resursele alimentare sunt mult mai mici, iar consumul de resurse energetice este aproape inexistent, dar chiar și așa populația deja nu-și poate permite să procure același volum de bunuri ca și anul trecut”, a punctat Ioniță.

Economsistul spune că urmează lunile de iarnă, când cheltuielile pentru resursele energetice vor fi estimativ 16-20 miliarde lei, în loc de 3,5-4,5 miliarde lei pe sezon, cum a fost în ultimii 10 ani. Astfel populația va trebui să-și reducă alte cheltuieli pentru a procura gaz, lemne, cărbune și să plătească pentru agentul termic. Aceasta înseamnă că populația va direcționa pentru căldură pe timp de iarnă circa 15 miliarde lei în plus, care în loc să fie taxați obișnuit cu 20% TVA, vor fi taxați cu doar 8% TVA. Ratările bugetului de stat de la scumpirea resurselor energetice doar din TVA pentru sezonul 2022/23 se vor ridica la cel puțin 1,5 miliarde lei.

„Intrăm într-un cerc vicios: 1) populația este nevoită să se împrumute, pentru a-și menține consumul ,dar oricum consumul este mai mic decât anul trecut, 2) trecerea la produsele de prima necesitate, înseamnă plăți reduse de TVA și risc sporit de încasări sub nivelul planificat din TVA la bugetul de stat, 3) riscurile veniturilor mai mici și deficitul de 20 miliarde lei a bugetului, limitează capacitatea de intervenție a Guvernului”, conchis Ioniță.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

03 Mart. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mart. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică piața muncii în Republica Moldova este diversă or, există domenii unde numărul femeilor este cel mai mare. 10 sectoare în care femeile reprezintă o majoritate covârșitoare a angajaților:

 1. Producția de îmbrăcăminte – 89%: Industria confecțiilor este un domeniu în care femeile sunt bine reprezentate, contribuind semnificativ la procesul de producție.
 2. Asistență socială – 86%: Sectorul asistenței sociale oferă un cadru propice pentru angajarea femeilor dornice să sprijine și să ajute comunitatea.

3.  Asistență medicală – 84%: Sănătatea este un domeniu vital și femeile sunt implicate în mod activ în furnizarea îngrijirilor medicale esențiale.

 1. Poștă și livrare – 79%: Industria poștei și a serviciilor de livrare reprezintă un alt domeniu în care femeile dețin o pondere semnificativă în ceea ce privește forța de muncă.
 2. Biblioteci, arhive, muzee – 79%: Cultura și educația sunt domenii în care femeile se remarcă prin contribuțiile lor în conservarea și promovarea patrimoniului cultural.
 3. Educație – 77%: Femeile sunt larg reprezentate în sistemul de învățământ, ocupând diverse poziții, de la profesori la personal administrativ.
 4. Prelucrare piele – 77%: Industria prelucrării pielii oferă oportunități de angajare pentru femeile care sunt pricepute în arta lucrului manual.
 5. Activități juridice și contabile – 74%: Sectorul juridic și cel contabil sunt domenii în care femeile aduc expertiză și profesionalism.
 6. Turism – 72%**: Industria turismului oferă numeroase oportunități de angajare pentru femeile interesate de servicii în domeniul ospitalității și turismului.
 7. Sectorul financiar – 71%: Femeile sunt bine reprezentate în sectorul financiar, ocupând poziții de la contabili și auditori la manageri de investiții.

Pe de altă parte, există și sectoare în care prezența femeilor este mai scăzută. Iată cele mai puțin reprezentate 10 industrii:

 1. Producție de petrol și gaze – 6%
 2. Construcții – 13%
 3. Investigații și securitate – 13%
 4. Silvicultură – 15%
 5. Reparația și întreținerea mașinilor și echipamentelor – 16%
 6. Transport terestru – 18%
 7. Comerț cu transport – 18%
 8. Structuri metalice – 18%
 9. Colectarea și tratarea deșeurilor – 21%

10.Transport pe apă – 22%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău