Renato Usatîi – Portret de candidat

26 Sept. 2024, 08:44
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
26 Sept. 2024, 08:44 // Slider //  bani.md

Fostul primar al municipiului Bălți, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, este cel de-al treilea candidat înregistrat oficial de Comisia Electorală Centrală (CEC) în cursa prezidențială. Politicianul s-a născut la 4 noiembrie 1978 în orașul Fălești. Acesta a fost căsătorit cu Carolina Tampiza și are trei copii: două fete și un băiat. Cunoaște limba română, rusă și engleza.

Usatîi și-a făcut studiile la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din orașul Bălți la Facultatea de Limbi Străine. Liderul PN a lucrat, între anii 2000-2001, ca supervizor la Aeroportul Internațional Chișinău. Din 2002 până în 2004 a fost inginer superior la combinatul de alimentație a Căii Ferate din Moldova, iar din 2005 și până în prezent este președintele unei firme care activează pe teritoriul Rusiei.

În anul 2014, Usatîi a preluat Partidul Popular Republican și l-a redenumit în Partidul Nostru. Acesta a încercat să participe la alegerile parlamentare din același an, însă formațiunea pe care o conducea a fost exclusă din cursa electorală. Au fost acuzații legate de rapoartele financiare ale partidului. Un an mai târziu, a participat la alegerile locale dimn Bălți. Acesta a câștigat fotoliul de edil cu 72,46% din voturi. Usatîi a câștigat și alegerile locale din 2019, tot la Bălți, obținând al doilea mandat de primar cu peste 60% din voturi.

În cadrul alegerilor prezidențiale din 2020, Renato Usatîi s-a clasat pe locul al treilea. Un an mai târziu, la alegerile parlamentare, Blocul electoral „Renato Usatîi” a obținut doar 4,10% din voturi (pragul electoral fiind de 7%) și a ratat intrarea în Parlament. Politicianul candidează și la alegerile prezidențiale din acest an, invocând că este nevoie de o resetare totală a statului, precum și de o nouă Constituție.

Numele lui Usatîi a fost legat de mai multe scandaluri, inclusiv de atacul raider asupra băncii moldovenești Universalbank. Des­pre rela­ți­ile lui Usa­tîi cu lumea cri­mi­nală s-au scris mai multe arti­cole de presă. S-a speculat că acesta ar fi susți­nut, inclu­siv finan­ciar, de oameni din acest mediu. În octombrie 2016, a fost acuzat că ar fi ordonat omorul unui bancher la Londra și că apoi i-ar fi oferit 600.000 de dolari asasinului ca să-și schimbe declarațiile.

Conform declarației de avere și interese personale depusă la CEC, Usatîi a indicat că a ridicat de la partid, în 2023, un salariu de aproape 600.000 de lei. În 2023, politicianul a primit o donație impunătoare de 2.000.000 de euro de la o persoană fizică nerezidentă. Are 18 terenuri, printre care agricole, intravilane și extravilane, dar și șase case de locuit, un apartament, dar și un garaj, unele în Republica Moldova, iar altele în Rusia. La capitolul mașini, Usatîi se laudă cu Mercedes din 2020 achiziționat cu 1.186.200 lei, un Land Rover de 1.886.342 lei, dar și cu un scooter de apă pe care și l-a luat în 2021 cu aproape 450.000 de lei. În colecția sa, Usatîi are și trei ceasuri de lux, compania Breguet, două și le-ar fi cumpărat, iar unul l-a primit drept donație. Valoarea acestora atinge suma de 250.000 de euro. Are conturi în băncile din Moldova și Rusia, dar și cotă parte într-o fundație. Este vorba de „Moldova Noastră”.

Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Fii informat, votează conștient”, implementat de Bright Communications cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia Asociației Promo-LEX și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Realitatea Live

12 Mai 2025, 17:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Mai 2025, 17:18 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul Marii Britanii va înăspri politica de imigrație, intenționând să transforme șederea în Regat într-un „privilegiu” și nu un drept, a anunțat premierul Keir Starmer în cadrul unei conferințe de presă ce a precedat publicarea așa-numitei „carte albe” – documentul ce explică noua direcție politică a executivului, notează The Guardian.

„Toate domeniile sistemului de imigrație – muncă, familie și studii – vor fi reglementate mai strict pentru a avea un control mai ferm. Aplicarea legii va fi mai severă ca niciodată, iar numărul migranților va fi redus”, a declarat Starmer.

Premierul a criticat sistemul anterior, acuzându-l că a încurajat angajarea de lucrători slab plătiți din străinătate în locul investițiilor în forța de muncă autohtonă. Între iunie 2022 și iunie 2023, migrația netă în Regat a atins aproape 1 milion de persoane – de patru ori mai mult decât în 2019. Deși cifrele au scăzut ulterior la 728.000, impactul asupra sistemului de sănătate (NHS), educației și pieței imobiliare a fost considerabil. Starmer a catalogat actualul model drept „defect” și a promis reformarea acestuia.

Printre măsurile-cheie anunțate:

Creșterea duratei de rezidență necesare pentru obținerea dreptului de ședere permanentă (ILR): de la 5 la 10 ani. Excepții vor exista doar pentru cei care aduc un „contribuție semnificativă” în economie și societate.
Obligativitatea cunoașterii limbii engleze pentru toți migranții, inclusiv pentru membrii adulți ai familiilor acestora, la un nivel conversațional de bază.

Prioritate pentru migranții cu înaltă calificare, în special pentru profesiile deficitare precum medici, ingineri sau specialiști IT.
Restricții asupra vizelor temporare și interzicerea recrutării de muncitori străini în sectorul îngrijirii sociale.
Condiționarea vizei Skilled Worker de studii superioare.

Reducerea perioadei de ședere post-studii de la 2 ani la 1,5 ani pentru studenții internaționali. Sancțiuni financiare pentru angajatorii și universitățile care încalcă regulile de imigrație.

Starmer a subliniat că guvernul nu va introduce cote de migrație, considerând că toate tentativele anterioare în acest sens au eșuat. Pachetul de reforme urmează să fie supus aprobării în Parlament, unde Partidul Laburist deține o majoritate confortabilă. Dacă va fi adoptat, noile măsuri ar putea intra în vigoare începând cu anul 2026.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE