Renato Usatîi – Portret de candidat

26 Sept. 2024, 08:44
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
26 Sept. 2024, 08:44 // Slider //  bani.md

Fostul primar al municipiului Bălți, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, este cel de-al treilea candidat înregistrat oficial de Comisia Electorală Centrală (CEC) în cursa prezidențială. Politicianul s-a născut la 4 noiembrie 1978 în orașul Fălești. Acesta a fost căsătorit cu Carolina Tampiza și are trei copii: două fete și un băiat. Cunoaște limba română, rusă și engleza.

Usatîi și-a făcut studiile la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din orașul Bălți la Facultatea de Limbi Străine. Liderul PN a lucrat, între anii 2000-2001, ca supervizor la Aeroportul Internațional Chișinău. Din 2002 până în 2004 a fost inginer superior la combinatul de alimentație a Căii Ferate din Moldova, iar din 2005 și până în prezent este președintele unei firme care activează pe teritoriul Rusiei.

În anul 2014, Usatîi a preluat Partidul Popular Republican și l-a redenumit în Partidul Nostru. Acesta a încercat să participe la alegerile parlamentare din același an, însă formațiunea pe care o conducea a fost exclusă din cursa electorală. Au fost acuzații legate de rapoartele financiare ale partidului. Un an mai târziu, a participat la alegerile locale dimn Bălți. Acesta a câștigat fotoliul de edil cu 72,46% din voturi. Usatîi a câștigat și alegerile locale din 2019, tot la Bălți, obținând al doilea mandat de primar cu peste 60% din voturi.

În cadrul alegerilor prezidențiale din 2020, Renato Usatîi s-a clasat pe locul al treilea. Un an mai târziu, la alegerile parlamentare, Blocul electoral „Renato Usatîi” a obținut doar 4,10% din voturi (pragul electoral fiind de 7%) și a ratat intrarea în Parlament. Politicianul candidează și la alegerile prezidențiale din acest an, invocând că este nevoie de o resetare totală a statului, precum și de o nouă Constituție.

Numele lui Usatîi a fost legat de mai multe scandaluri, inclusiv de atacul raider asupra băncii moldovenești Universalbank. Des­pre rela­ți­ile lui Usa­tîi cu lumea cri­mi­nală s-au scris mai multe arti­cole de presă. S-a speculat că acesta ar fi susți­nut, inclu­siv finan­ciar, de oameni din acest mediu. În octombrie 2016, a fost acuzat că ar fi ordonat omorul unui bancher la Londra și că apoi i-ar fi oferit 600.000 de dolari asasinului ca să-și schimbe declarațiile.

Conform declarației de avere și interese personale depusă la CEC, Usatîi a indicat că a ridicat de la partid, în 2023, un salariu de aproape 600.000 de lei. În 2023, politicianul a primit o donație impunătoare de 2.000.000 de euro de la o persoană fizică nerezidentă. Are 18 terenuri, printre care agricole, intravilane și extravilane, dar și șase case de locuit, un apartament, dar și un garaj, unele în Republica Moldova, iar altele în Rusia. La capitolul mașini, Usatîi se laudă cu Mercedes din 2020 achiziționat cu 1.186.200 lei, un Land Rover de 1.886.342 lei, dar și cu un scooter de apă pe care și l-a luat în 2021 cu aproape 450.000 de lei. În colecția sa, Usatîi are și trei ceasuri de lux, compania Breguet, două și le-ar fi cumpărat, iar unul l-a primit drept donație. Valoarea acestora atinge suma de 250.000 de euro. Are conturi în băncile din Moldova și Rusia, dar și cotă parte într-o fundație. Este vorba de „Moldova Noastră”.

Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Fii informat, votează conștient”, implementat de Bright Communications cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia Asociației Promo-LEX și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău