Republica Moldova este afectată de cea mai cruntă criză energetică de la independența. Centrala de la Cuciurgan a sistat livrările de energie, iar Chișinăul este pus în situația de a achiziționa energie de piața liberă din UE al cărei cost este de peste cinci ori mai mare față de curemtul importat din regiunea stângă a Nistrului.
Nemajorarea exporturilor din România la preț subvenționat, coroborată cu lipsa totală de livrări de electricitate pe malul drept al Nistrului din partea centralei MGRES de la Cuciurgan din Transnistria și cu absența oricăror măsuri de reducere a consumului în regiunea separatistă, ar duce totalul costurilor Chișinăului cu aprovizionarea cu curent electric în această iarnă la aproape jumătate de miliard de euro, în creștere de 3,6 ori comparativ cu perioada similară a anului trecut. Asta pentru că, în această situație, mai mult de jumătate din necesarul de energie al țării vecine ar trebui achiziționat din piața angro spot, la prețuri și de peste 400 euro/MWh.
În România există anumite limite legate de o ordonanță de urgență, din cauza cărora nu pot fi încheiate contracte pe termen lung, cu alte prețuri decât cele de pe bursă.
Republica Moldova în criză energetică după ce Ucraina a oprit exporturile de electricitate în octombrie, din cauza distrugerilor grave provocate infrastructurii sale de profil de către atacurile Rusiei. La asta s-a adăugat stoparea livrărilor către malul drept al Nistrului de către centrala pe gaze de la Cuciurgan din regiunea separatistă Transnistria. Asta după ce gigantul rus de stat Gazprom a redus masiv fluxurile de gaze naturale către Republica Moldova, iar Chișinăul și Tiraspolul nu au ajuns încă la un acord cu privire la împărțirea cantităților venite de la ruși. Anterior, în condiții normale, centrala de la Cuciurgan asigura circa 70% din consumul de energie electrică al vecinilor de peste Prut.
Costurile mari ale importurilor de energie electrică se transpun în facturi mai mari pentru consumatori. Cei doi distribuitori Premier Energy și FEE Nord au depus deja la ANRE o solicitare de majorare a tarifelor, la 6,39 lei kw/h, cu 34% mai mult față de tariful actual, iar FEE Nord a solicitat un tarif de 5,68 lei kw/h, cu 18% mai mult comparativ cu tariful actual.