Republica Moldova își propune să renunțe la combustibilii fosili prin creșterea ponderii energiei regenrabile pânâ în anul 2030.
„Ne propunem să adoptăm tehnologii care reduc dependența de combustibilii fosili și să creștem ponderea energiei regenerabile cu 1,1% anual până în 2030. Sprijinul și expertiza Germaniei sunt esențiale în eforturile noastre de a implementa soluții sustenabile și eficiente în sectorul energetic”, susține Secretarul de Stat Constantin Borosan.
În luna aprilie curent, Guvernul a adoptat modificări importante la regulamentul privind organizarea de licitații pentru atribuirea statutului de producător eligibil în sectorul energiei regenerabile. Această decizie este strâns legată de planurile de instalare a parcurilor eoliene și fotovoltaice cu o capacitate totală de 165 MW.
Se estimează că investiția necesară pentru construcția parcurilor eoliene și a centralelor fotovoltaice va ajunge la aproximativ 190 de milioane de euro până în 2025. Odată ce aceste proiecte vor deveni operaționale, ponderea energiei electrice din surse regenerabile va crește semnificativ, de la 10% la sfârșitul anului 2023, la 16,6%. Acest lucru va contribui la îndeplinirea angajamentului național de a ajunge la o pondere de 30% energie regenerabilă în consumul final până în 2030.