Republica Moldova și-a dublat exporturile de semințe pentru pâinea din Africa

31 Iul. 2024, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Iul. 2024, 17:02 // Actual //  bani.md

În prima jumătate a anului 2024, Moldova a exportat 11 mii de tone de sorg (n.a principala cereală pentru pâine în Africa), aproape dublu față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost exportate 5,5 mii de tone, constată Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

Luna iunie a fost cea mai activă din această perioadă, cu peste 6,5 mii de tone de sorg exportate. Pentru mulți producători și exportatori, sorgul reprezintă un înlocuitor pentru porumb, iar tendințele de preț reflectă adesea dinamica prețului porumbului. În 2024, prețurile la sorg au scăzut comparativ cu anii anteriori.

Cu toate acestea, după cum spune Rija, este prematur să se facă previziuni clare despre evoluția prețurilor până la sfârșitul anului. Există indicii că prețurile ar putea crește, din cauza previziunilor slabe privind recolta de porumb, care este un substitut important pentru sorg. În prima jumătate a anului 2024, volumul exporturilor a crescut cu 19,3% comparativ cu întregul an 2023.

„Exporturile de sorg au crescut cu 87% față de anul trecut, ajungând la 14,7 mii de tone în 2024, comparativ cu 7,9 mii de tone în 2023. Sorgul este o cultură relativ nouă pentru agricultorii moldoveni, cultivarea acesteia începând să se dezvolte doar în urmă cu câțiva ani. Acest lucru explică creșterea treptată a dinamicii producției și exportului. Producătorii locali își îmbunătățesc în continuare abilitățile de lucru cu această cultură și sunt în proces de stabilire a unor relații comerciale stabile și pe termen lung cu cumpărători din alte țări”, a punctat Rija.

De asemenea, piața internă a reacționat pozitiv la introducerea acestei culturi, consumul intern fiind în creștere.

Compania „GRANDO INVEST TRADING” S.R.L. a fost lider în exportul de sorg în prima jumătate a anului 2024, cu un volum de aproape 5 mii de tone și o cotă de piață de 45%. Pe locul al doilea s-a situat compania S.R.L. „LENDER AGROPRIM”, cu 2,5 mii de tone exportate și o cotă de piață de 22%.

Printre alte companii exportatoare se numără SRL „ANDORIA SOFTWARE CONSULTING”, cu un volum de 0,7 mii de tone și o cotă de piață de 6%.

Așa cum s-a menționat anterior, sorgul este o cultură nouă pentru agricultorii și exportatorii moldoveni, dar piața sorgului se dezvoltă dinamic. Producătorii își îmbunătățesc abilitățile de cultivare și îngrijire a sorgului, iar exportatorii găsesc noi clienți și piețe de desfacere.

Având în vedere umiditatea scăzută și temperaturile ridicate din acest an, precum și rezistența sorgului la condiții de secetă, se poate anticipa o creștere și mai mare a exporturilor de sorg până la sfârșitul anului, ceea ce ar compensa parțial recolta slabă de porumb.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 11:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 11:49 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a prezentat recent detalii despre reforma poliței RCA, care va permite șoferilor să plătească mai mult sau mai puțin în funcție de comportamentul lor în trafic. Conform declarațiilor sale, principala schimbare va consta în stabilirea tarifelor poliței RCA pe baza istoricului șoferului, iar cei care respectă regulile de circulație și nu sunt implicați în accidente vor plăti prime mai mici.

„Până acum, toți șoferii plăteau aceeași sumă pentru polița RCA, indiferent de istoricul lor. Cu noua reformă, fiecare șofer va plăti în funcție de disciplină – cine nu încalcă regulile, nu provoacă accidente, va beneficia de o primă mai mică”, a explicat Alaiba. El a subliniat că, prin acest sistem, șoferii responsabili vor fi recompensați pentru comportamentul lor, iar cei care prezintă un risc mai mare vor plăti un tarif mai mare.

Ministrul a menționat și că unele costuri pot varia față de anul trecut, dar a subliniat că cetățenii vor avea libertatea de a alege prestatorul de servicii care oferă cel mai avantajos preț. De asemenea, Alaiba a adus în discuție problema despăgubirilor pentru accidente, care în prezent sunt semnificativ mai mici decât media europeană, subliniind importanța acestei reforme în îmbunătățirea protecției financiare pentru victimele accidentelor.

„Reforma va ajuta la alinierea sistemului nostru de despăgubiri la standardele europene și va sprijini șoferii care se comportă responsabil în trafic”, a adăugat ministrul Economiei.

Potrivit BNM, prețurile pentru polițele RCA nu vor mai fi identice la toți asigurătorii. Fiecare companie de asigurări va calcula primele RCA în funcție de riscurile din propriul portofoliu, respectând o metodologie unică stabilită de autoritatea de supraveghere. În această perioadă de liberalizare parțială, va exista un nivel minim al primelor, în conformitate cu referințele stabilite de autorități.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală