Republica Moldova și-a dublat exporturile de semințe pentru pâinea din Africa

31 Iul. 2024, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Iul. 2024, 17:02 // Actual //  Lupu Eduard

În prima jumătate a anului 2024, Moldova a exportat 11 mii de tone de sorg (n.a principala cereală pentru pâine în Africa), aproape dublu față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost exportate 5,5 mii de tone, constată Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

Luna iunie a fost cea mai activă din această perioadă, cu peste 6,5 mii de tone de sorg exportate. Pentru mulți producători și exportatori, sorgul reprezintă un înlocuitor pentru porumb, iar tendințele de preț reflectă adesea dinamica prețului porumbului. În 2024, prețurile la sorg au scăzut comparativ cu anii anteriori.

Cu toate acestea, după cum spune Rija, este prematur să se facă previziuni clare despre evoluția prețurilor până la sfârșitul anului. Există indicii că prețurile ar putea crește, din cauza previziunilor slabe privind recolta de porumb, care este un substitut important pentru sorg. În prima jumătate a anului 2024, volumul exporturilor a crescut cu 19,3% comparativ cu întregul an 2023.

„Exporturile de sorg au crescut cu 87% față de anul trecut, ajungând la 14,7 mii de tone în 2024, comparativ cu 7,9 mii de tone în 2023. Sorgul este o cultură relativ nouă pentru agricultorii moldoveni, cultivarea acesteia începând să se dezvolte doar în urmă cu câțiva ani. Acest lucru explică creșterea treptată a dinamicii producției și exportului. Producătorii locali își îmbunătățesc în continuare abilitățile de lucru cu această cultură și sunt în proces de stabilire a unor relații comerciale stabile și pe termen lung cu cumpărători din alte țări”, a punctat Rija.

De asemenea, piața internă a reacționat pozitiv la introducerea acestei culturi, consumul intern fiind în creștere.

Compania „GRANDO INVEST TRADING” S.R.L. a fost lider în exportul de sorg în prima jumătate a anului 2024, cu un volum de aproape 5 mii de tone și o cotă de piață de 45%. Pe locul al doilea s-a situat compania S.R.L. „LENDER AGROPRIM”, cu 2,5 mii de tone exportate și o cotă de piață de 22%.

Printre alte companii exportatoare se numără SRL „ANDORIA SOFTWARE CONSULTING”, cu un volum de 0,7 mii de tone și o cotă de piață de 6%.

Așa cum s-a menționat anterior, sorgul este o cultură nouă pentru agricultorii și exportatorii moldoveni, dar piața sorgului se dezvoltă dinamic. Producătorii își îmbunătățesc abilitățile de cultivare și îngrijire a sorgului, iar exportatorii găsesc noi clienți și piețe de desfacere.

Având în vedere umiditatea scăzută și temperaturile ridicate din acest an, precum și rezistența sorgului la condiții de secetă, se poate anticipa o creștere și mai mare a exporturilor de sorg până la sfârșitul anului, ceea ce ar compensa parțial recolta slabă de porumb.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 16:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 16:42 // Actual //  Lupu Eduard

Pe 20 octombrie 2024, moldovenii din Statele Unite ale Americii, Islanda, Finlanda, Suedia, Canada și Norvegia vor putea vot prin corespondență, dacă s-au înregistrat pentru această opțiune de a participa la alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.

Persoanele care s-au înscris vor primi un plic, cu alte două plicuri în interior. Acestea vor conține informații despre adresa unde se vor expedia buletinele de vot, cu parafa că expedierile sunt preplătite.

„Va găsi trei plicuri depersonalizate. În aceste plicuri curate, alegătorul pune plicurile pe care le primește, pentru turul 1 la alegeri prezidențiale, turul doi la alegeri prezidențiale și referendumul republican constituțional. Respectiv, va recepționa și o instrucțiune, cum completează acest buletin.

Spre deosebire de votul în țară, peste hotare, cei care vot vota prin corespondență, vor completa buletinul de vot cu pixul. Plicurile care vin de la alegător trebuie să fie restituite până joi, înainte de ziua alegerilor. Plicurile recepționate după ziua de joi vor fi anulate”, a explicat într-un interviu acordat într-un interviu acordat grupului de presă Realitatea președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman.

Buletinele de vot se vor transmite la secțiile amplasate la ambasadele Moldovei din SUA, Canada și Suedia. Pentru cele patru țări nordice, unde moldovenii își vor exercita dreptul de a alege prin corespondență, plicurile se vor transmite la misiunea diplomatică a țării noastre de la Stockholm.

Alegătorii sunt îndemnați să transmită cât mai rapid buletinele, după ce le recepționează, pentru a tergiversa subiectul. În același timp, ei sunt rugați să nu expedieze concomitent buletinele de vot pentru turul unu și doi al prezidențialelor.

„După turul întâi, cunoscând care sunt cei doi candidați care ies în turul doi, dacă ies în turul doi, după această trebuie să transmită plicul cu buletinul pentru turul doi al alegerilor. Și iarăși, acesta trebuie să ajungă până joi, înainte de ziua alegerilor”, a conchis Caraman.

În total, pentru votul prin corespondență s-au înregistrat 1994 de moldoveni din cele șase state unde se pilotează alegerile prin poștă. Mai mult de jumătate dintre ei sunt din SUA – 1082, 582 din Canada, 134 din Norvegia, 93 din Suedia, 74 din Finlanda, și 26 din Islanda Conform șefei CEC, rezultatele votului prin corespondență se vor procesa concomitent cu numărarea buletinelor din urnele de vot.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău