Revine inflația! În luna octombrie prețurile au crescut cu 0,5% față de septembrie

10 Nov. 2023, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Nov. 2023, 11:36 // Actual //  bani.md

Biroul Național de Statistică a publicat datele privind inflația din luna octombrie 2023, indicând o creștere moderată a prețurilor medii de consum față de luna precedentă și perioadele anterioare.

În conformitate cu informațiile furnizate, prețurile medii de consum au înregistrat o creștere de aproximativ 0,5% în octombrie 2023 față de septembrie 2023. Comparativ cu aceeași lună a anului anterior, inflația a atins 6,3%, reprezentând o ușoară scădere în ritmul de creștere în comparație cu luna octombrie 2022.

În luna octombrie 2023, majorarea prețurilor a fost determinată de următoarele contribuții din diferite sectoare ale economiei:

  • Produse alimentare: Creșterea de aproximativ 0,9%, cu o contribuție de 0,32% la inflația generală. Legumele și ouăle de găină au marcat cele mai semnificative creșteri, cu 14,4%, respectiv 10,8%, în timp ce fructele, uleiul vegetal și zahărul au înregistrat scăderi de preț.
  • Mărfuri nealimentare: Creștere de circa 0,3%, contribuind cu 0,12% la inflație. Încălțămintea și confecțiile au cunoscut creșteri, în timp ce prețurile combustibililor și carburanților au înregistrat o scădere, inclusiv benzina cu 5,4% și motorina cu 0,3%.
  • Servicii prestate populației: O creștere de 0,1%, contribuind cu 0,02% la inflație.

Comparativ cu luna decembrie 2022, prețurile medii de consum au crescut cu 4,5%, distribuite astfel: produse alimentare cu 3,5%, mărfuri nealimentare cu 3,2%, și servicii prestate populației cu 7,8%.

În privința inflației anuale, în octombrie 2023 față de aceeași lună a anului precedent, s-a înregistrat o creștere de 6,3%. Produsele alimentare au înregistrat o creștere de 5,6%, mărfurile nealimentare de 4,2%, iar serviciile prestate populației au crescut cu 10,8%.

Datele indică o continuare a tendinței de reducere a ratei anuale a inflației, începând cu luna noiembrie a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Iul. 2025, 10:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iul. 2025, 10:31 // Actual //  bani.md

Ediţia curentă a rubricii „Arta Protocolului în viaţă”, realizată de Ariana Trofim – consultant certificat internațional în etichetă și protocol, dezvăluie secretele semnării corecte a documentelor oficiale.

Trebuie să ştiţi că semnarea unui acord oficial e mai mult decât un act birocratic. Este un moment de simbol și solemnitate. În protocol, acest moment se construiește cu grijă: de la locul semnăturii până la… culoarea pixului.

 

Ce culoare trebuie să aibă pixul cu care semnăm?

Pentru documente oficiale, se folosește întotdeauna pixul cu cerneală albastră, pentru a face diferența clară între original și copie, și pentru a preveni suspiciunile de fals sau să pară tras la xerox. Pixul trebuie să fie elegant, nou, cu tuș fin și fluid. Fără stilouri ieftine sau personalizate.

Unde trebuie apmplasate actele pentru semnat?

Documentul se așează întotdeauna în fața semnatarului, pe o suprafață formală – catifea, lemn sau suport special şi se deschide exact la pagina care conține spațiul pentru semnătură. Nu răsfoim actele în căutarea locului pentru semnat

Actele sunt semnate concomitent de către reprezentanții ambelor părți. De obicei, oaspetele ia loc în dreapta gazdei. Corespunzător sunt aranjate și drapelele țărilor sau cele instituționale când acordul este încheiat la nivel interinstituțional. Actele pentru semnare sunt întocmite în două limbi sau, după caz, în mai multe.

Masa unde se semnează este decorată cu două aranjamente din flori vii, iar pe mijloc este așezat un suport prevăzut pentru două stilouri. Nuanțele cromatice ale florilor alese au și ele o semnificație majoră. Trebuie să fim atenți, or culoarea florilor sau chiar florile ar putea contraveni cutumei țării invitate.

Cum are loc semnarea documentelor oficiale?

Semnarea poate avea loc în poziție așezată, la întâlniri bilaterale sau în picioare – la semnări oficiale internaționale. Se recomandă o masă ovală sau dreptunghiulară, cu documentul în centrul vizual al camerei.

La final, se face un schimb elegant de dosare sau se arată semnătura – gest simbolic pentru transparență. Acorduri oficiale pot fi semnate atât între două persoane cât și între 10, și secundanții pot asista acest process.

Ariana Trofim: Cadouri potrivite şi nerecomandate pentru întâlnirile oficiale şi de business

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO